40027
17:19 13.092022

Весна і літо пролетіли, осінь проходить… а фонтани у Хусті так і не запрацювали

Цікаве 7396

Із року в рік хустські фонтани на зиму відправляють «спати». Для цього над ними спеціально роблять загородження. Який воно має вигляд – це тема окремої розмови.

Величезна габаритна конструкція з дошок, обтягнута целофановою плівкою, за формою нагадує якесь НЛО. Саме так називають покриття хустяни.

І так із року в рік цей «невпізнаний об’єкт» красується цілу зиму в центрі Майдану Незалежності, біля кінотеатру «Тиса» на вулиці Карпатської Січі та в центральному міському парку. Саме так «закривають» три фонтани в закарпатському містечку.

Про якусь естетику мова не йде взагалі, бо краси тут ніякої немає. Такої чудасії також, скоріш за все, немає ніде в Україні.

Люди звикли, змирилися. Якщо в перші роки це викликало насмішки, то протягом останнього часу уже навіть ніхто не звертає уваги.

Але придивилися до «НЛО» вимушені переселенці, які диву даються, як у Хусті фонтани «прикрашають».

 «Такого дива я не бачив ніде, – каже 15-річний Максим. – Це так негарно! Невідомо, що під плівкою, але саме «страховисько» викликає огиду. Я з Миколаєва. У нас там дуже гарні фонтани і мені дивно бачити на Закарпатті такі «літаючі тарілки».

До розмови долучається мати хлопця Анастасія.

«Я в багатьох містах нашої держави бувала, та ніколи нічого подібного бачити не доводилося. Мені не подобається, та я тут гість, тож навіть не намагаюся нічого змінювати. Питання повинні піднімати передусім самі хустяни, це – їхнє місто і неповага, у першу чергу, до них», – наголошує жінка.

Хустянка Евеліна теж має свою думку з цього приводу.

«Нам завжди казали, що за кордоном так закривають на зиму фонтани. Але ні в Угорщині, ні в Чехії я нічого подібного не бачила. До фонтану звикла, точніше до його «зимового наряду», тому переважно навіть не дивлюся на нього. Однак мене дивує інше: чому його на літо так і не відкрили, – каже «Карпатському об’єктиву» вона.

Справді, пролетіла зима, весна, літо, а фонтан у цьому році так і не звільнився від свого «целофанового балахону».

«Карпатський об’єктив» попросив прокоментувати ситуацію, що склалася заступника міського голови Хустської громади Івана Фетька.

«Оскільки наразі в державі ведуться воєнні дії, ми вирішили у цьому році не запускати фонтани. Щодня на фронті гинуть люди, наші земляки, взагалі розваг у нас не повинно бути. Це – наша позиція і це – шана нашим захисникам, – сказав він. – Ми не оглядаємося на інші міста, у нас своє бачення нинішніх подій. Сподіваюся, населення поставиться до всього з порозумінням».

А що з цього приводу думають хустяни?

«У країні війна і нам не до фонтанів, – переконує пенсіонерка Олена Купар. – Треба заощаджувати на світлі і воді. Не час для «понтів» та відпочину. Мене влаштовує те, що фонтани  не запрацювали. Я – за економію  ресурсів».

Такої ж думки Віктор Пилип.

«Нічого поганого в тому, що фонтани не «розпакували» на літо немає. Це нормально. Зараз якісь розваги та окраси міста є недоречними. Треба жити скромно, адже хтось позбавлений навіть даху над головою, хтось втратив рідних, хтось змушений був взагалі виїхати за кордон», – стверджує він.

Але таку позицію поділяють далеко не всі.

«Треба так не поважати власних мешканців міста, щоб позбавити людей єдиної радості – посидіти вечорами біля фонтану, послухати шум води. До того ж маємо чимало переселенців, які за весь час перебування в Хусті  жодного разу так і не побачили жоден із фонтанів у дії, тільки «НЛО». Гадаю, з боку чиновників це упущення, або елементарна халатність», – заявляє Інна Ковач.

«У всіх закарпатських містах без винятку, навіть у селах, де є фонтани, їх запустили. Вони працювали все літо і працюють досі. Тільки у нас не як у людей, – ділиться думками Іван Волощук. – Не кажу про Ужгород та Мукачево… Днями був маленьких містечках –  у Тячеві та Виноградові. Ці населені пункти менші за Хуст…. Фонтани там гарні і діючі. Ми ж маємо три ріки, води, здавалося б, досить, але про хустян ніхто не дбає».

Справді, війна-війною, а людям потрібна хоч якась втіха для душі. Вечорами на центральній площі Хуста завжди людно, біля фонтану багато дітей: хто бігає, хто катається на роликах, хто годує голубів. І все це на тлі зовсім непривабливої конструкції, яку на літо так ніхто і не спромігся зняти, аби хоча б показати тим же гостям Хуста фонтани.

Звісно, війна внесла у життя кожного з нас свої корективи, справді керівництво територіальних громад повинне думати про наповнюваність бюджету, енергоносії та ряд інших не менш важливих питань… Фонтани справді не є речами першої необхідності. Утім чому в інших містах Закарпаття їх таки запустили, а в Хусті – ні?

Невже робота штучного водограю, це – частина розваг? Як би там не було, та цьогоріч як місцеві, так і вимушені переселенці так і не мали можливість побачити фонтани у дії. І же не побачать, бо скоро зима… Тож хочеться вірити, що у 2023 році у нас як у області, так і в державі усе буде набагато краще, ніж зараз.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах