39861
12:01 24.082022

У День Незалежності в Дерцені варять сливовий леквар на підтримку ЗСУ

Цікаве 8575

Вже традиційно у селі Дерцен, що біля Мукачева, варять леквар зі слив. Роблять це на відкритому вогні майже добу, постійно перемішуючи. Леквар доводять до дуже густої консистенції, темно-синього, майже чорного кольору.

Цю традицію полюбляє місцевий житель Крістіан Біров. Розповідає, що кожного року у їх родині варять сливовий леквар та дотримуються певних правил.

“На леквар підходить слива: Угорка, Бистриця і Коршовка. Процес помішування слив у нас називається шутрувати. То така традиція, що шутрують леквар усією родиною, роблять це по черзі протягом не менше 20 годин. Моя бабка після того, як леквар вже звариться, клала його у глиняні горшечки і запікали у печі, це така певна стерилізація, щоб він довше зберігався.

Особливістю приготування закарпатського лекваря є те, що туди зовсім не додають цукор. Один єдиний інгредієнт – це сливи”, – розповідає чоловік.

Ідейний натхненних такого відкритого заходу та популяризації цієї смачної традиції навіть за межами Закарпаття, Максим Адаменко, зазначає, що цього року, так само як і минулого, приготування леквара має благодійну мету. Тогоріч гроші збирали на лікування Павлика Мотички, а у цьому році варять леквар на підтримку ЗСУ.

“Частину лекваря відправимо нашим хлопцям на фронт, а решту віддамо усім охочим за добровільні внески, які підуть на придбання автобуса для періодичних гуманітарних рейсів закарпатським військовим”,- зазначає активіст- екскурсовод.

Чоловік закликає усіх охочих долучатися до процесу, мова йде, як про допомогу шутрувати леквар, так і про купівлю смачного сливового продукту. Окрім того, усім охочим обіцяє організувати екскурсію на пагорб з найвищим хрестом України!

Як варять на Закарпатті сливовий леквар, цього року мали змогу побачити чимало українців. У прямому ефірі процес варіння показав ведучий програми ” Сніданок з 1+1″ Констянтин Грубич. Тож, про закарпатську нематеріальну спадщину мали змогу дізнатися ще більше людей з різних куточків нашої країни.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах