39834
15:19 15.082022

У церкві Перечина освятили воду, мак і часник

Цікаве 10214

14 серпня християни східного обряду відзначають Маковія. У церквах освячують воду, мак, часник, квіти. Ця традиція збереглася в Україні з давніх часів.

Та мало хто знає і звертає увагу, що в церковному календарі це свято називається як «Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці», «Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього». Переказ свідчить, що колись частиця хреста, на якому був розп’ятий Христос, врятувала жителів Константинополя від страшної епідемії. Святиню занурили у воду в водоймах, після чого епідемія минула. Звідси походить назва “Спас” – вона пов’язана зі Спасителем Ісусом Христом.

З Маковія починається Успенський піст, який завершується 28 серпня святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Хто такі брати Маккавеї і чому церква вшановує їх?

Християни вшановують сімох мучеників Маккавеєвих. Вони жили у 166 році до Р. X. Був тоді в Іудеї чоловік на ім’я Єлеазар, священик і законоучитель, який вже досяг старості. Славився своєю мудрістю і благочестям. Його привели до мучителя і стали змушувати з’їсти свинину, що було суворо заборонене Богом у Старому Завіті. Єлеазар погодився краще вмерти славною мученицькою смертю за закон Божий, ніж зберегти через його порушення безчесне і негідне перед Богом життя.

Були схоплені і сім учнів святого Єлеазара, брати Макавеї – Авим, Антонин, Гурій,Єлеазар, Євсевон, Алим і Маркелл та їхня мати Соломонія. Їх привели до беззаконного царя і також стали примушувати їсти недозволене. Вони відмовилися. Цар наказав жорстоко розправитися з ними. Після синів померла й мати.

Що святять?

У цей день у православних та греко-католицьких церквах Закарпаття освячують воду, мак, часник, квіти. До букета-оберіга (маковійчика) входить основна рослина – мак, зазвичай, ставлять три голівки маку з нового урожаю. Якщо не вдалося роздобути голівку маку, то купують у магазині пакет готового насіння. З різнотрав’я – базилик, материнка, звіробій, пижмо, деревій, нагідки. Додають квіти – чорнобривці, жоржини, безсмертник, соняшник, а також гілочки дуба та самшиту, калини, чорноплідної горобини.

Після святкового Богослужіння настоятель греко-католицького храму Миколая Чудотворця м.Перечин отець Мирослав провів обряд освячення.

75-річна Марія налила воду до скляних банок, головки часнику та мак поставила до плетеного кошика.

– Я сповідую традиції своїх предків: так робила моя бабка, моя мамка, так роблю і я. Несу на освячення воду, часник, мак. Воду п’ємо після вранішньої молитви, натщесерця – щоб бути здоровим і позбутися недуг. Так, спасівська вода володіє цілющими властивостями. Часник споживаємо, восени головку-дві висаджуємо на грядках з озимим часником, по зубчику ставлю у кожній кімнаті, щоб зла людина не мала сили нашкодити. Маком посипаю перед воротами, вхідними дверима, – розповіла жінка кореспондентці «Карпатського об’єктива».

Мій експеримент

Від людей неодноразово чула, що освячений часник на Маковія буде зберігатися цілий рік і не зіпсується, не висохне, не потрухлявіє, не згниє. Торік я вирішила провести експеримент: головку освяченого часнику поставила у кімнаті біля ікон. Вчора почистила два зубчики від лушпиння – придатний для споживання, зберігся його і рідний запах.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини