39454
15:20 29.052022

Ще лежить сніг, та цвітуть крокуси: Весняний Свидовець зачаровує своєю красою

Цікаве 12710

Весняний Свидовець просто зачаровує своєю фауною. Зараз доступний маршрут, навіть на автомобілі.

Працівники КБЗ розповіли та поділились чудовими фото “Свидовецьким хребтом”. – “Отже Свидовецький хребет є одним із наймальовничіших гірських масивів Українських Карпат. Неймовірно красиві простори Свидовця розташовані поруч з кам’янистими Горганами – на південному сході карпатського високогір’я.

Саме в цей період Свидовець зачаровує своїми краєвидами, де-не-де в улоговинах ще є залишки снігу, а ніжні проміння сонця радують своїм теплом. Стрімкі скелі ніби закривають вас від сильного вітру, а скелі Жандарми стоять на сторожі своїх володінь. Саме тут є справжнісінький озерний рай – вздовж хребта, розташовано відразу декілька високогірних озер:

  • Драгобратське;
  • Івор;
  • Апшинець;
  • Ворожеська;
  • Герешаська.

А якщо ви не встигли помилуватися цвітінням весняних крокусів, то зараз саме час насолодитися ним у високогір’ї. Красу галявин з бузковим кольором шафранів порівнюють з лавандовими полями у Франції.

Маршрут дуже цікавий! Новачки можуть скористатися автомобілем і доїхати до гірськолижного курорту Драгобрат, звідки прогулятися відкритими ландшафтами високогір’я Свидовця. Для досвідчених туристів рекомендуємо починати підйом з села Кваси або селища Ясіня.

– Наголошуємо, що важливо дотримуватись правил безпеки при пересуванні в горах, а також не забувайте про відповідний одяг та взуття! Нагадуємо, що ці території належать до природно-заповідного фонду України, тож будьте бережливими до природних цінностей, – підкреслити працівники КБЗ.

Мандруй безпечно та бережи природу!

Хребет Свидовець в Україні вважають центром Європи. Цей хребет розташований на південному сході високогірної частини Українських Карпат і межує на південному сході з місцем, де розташований Географічний центр Європи (поблизу села Круглий Рахівського району). Він позначений встановленими на правому березі річки Тиси стелою і геодезичним знаком з написом латинською: «Постійне, точне, вічне місце».

Нагадаємо що у 2021 році місцева влада затвердила генеральний план, згідно з яким на території хребта Свидовець буде збудовано туристичний комплекс з мережею підвісних пасажирських канатних доріг, лижних трас, готельною-комерційною інфраструктурою та вітровою електростанцією з 34 вітроустановками, втім наразі громада та активісти виступають проти цього рішення, оскільки вважається, що будівництво призведе до руйнації місцевої екосистеми.

Олена Боднар, фото КБЗ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини