38610
10:10 19.012022

Водохрещенські тренди 2022: до букетів закарпатці ставлять часник

Цікаве 11182

19 січня східна церква (православна та греко-католицька) відзначає Богоявлення, або Хрещення Ісуса Христа. У народі це свято називають Водощами. Цього дня люди несуть до церкви воду для освячення. Воду набирають у різний посуд: банки, склянки, канти. Останніми роками модними стали плетені вироби з лози, які виготовляють у селі Іза, що на Хустщині. Літрову (півтора літрову) банку ставлять до плетеної корзини, яку прикрашають гілочками самшиту, ялинки, туї, сухоцвітами, кетягом калини, колосками пшениці, вівса, а також новорічними іграшками, мішурою.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на Зеленому ринку в Ужгороді, поспілкувалася з продавцями водо хрещенської атрибутики.

Пан Василь торгує плетеними виробами. Плетена корзина з літровою банкою коштує 130 гривень, прикраса – 70 грн. До дроту прикріплені пластикові гілочки ялинки, шишки, іграшки.

– Я займаюся продажем плетених виробів багато років поспіль. Люди хочуть щось нове, цікаве, гарне. Тому доводиться думати, фантазувати, аби привабити клієнтів. Цього року придумали такі прикраси на корзини, – розказує і показує оздобу. – Їх виготовив на замовлення один чоловік. Прикраси практичні, можна самому поставити і зняти.

18 січня о 13.30 біля машини з корзинами утворилася черга.

– Під час обідньої перерви прийшли на базар купити продукти, самшит, аби було чим покропити хату. Побачила корзини, купила за 250 грн. з срібною прикрасою – на таке файне завжди лакомлюся. Тепер і я буду мати парадну корзину, раніше носила святити воду в банці, – жінка років 50 поділилася емоціями.

Молода дівчина з густим світлим волоссям фотографує три прикраси, фото надсилає матері. Та дає добро на прикрасу із шишками. Дівчина купує корзину разом з літровою банкою. За придбаний товар платить 200 грн.

Жінка у норковій шубі каже, що торік купила нову корзину разом з банкою, але кішка стрибнула на неї, впала на підлогу і банка розбилася.

– Викинула ту корзину, бо скло застряло між лозою. Тепер купила корзину без банки за 180 грн. Взяла і прикрасу – щоб гарно було, – щасливо посміхнулася моя співрозмовниця.

На пішохідній зоні біля входу на ринок жінки торгують різною святковою атрибутикою. Простий пучок самшиту правлять за десятку, з дощиком, мішурою – за 15 грн. Багато букетів з вербовими котиками. Ціна – від 15 до 25 грн. Попитом користуються букети із головкою часнику за 25 грн.

Пані Катерина з села Ярок, неподалік Ужгорода, розповіла мені, що торік вона першою зробила букет із часником. Її ідею підхопили й інші жінки. Якщо минулого року швидко розпродала свій товар, то тепер ще частина залишилася.

– До Водохреща готуюся з літа. Так, хто хоче робити бізнес, заробити, то мусить думати заздалегідь і робити заготовки. Коли вибираю часник, то залишаю стебло. Ставлю на горище, аби добре просох і не втратив товарний вигляд. Під час новорічно-різдвяних свят роблю букетики. Вони у мене складаються із символів: часник – на здоров’я, колоски вівса – на добрий урожай, добробут, калина – ну самі розумієте, що це символ України. Додаю гілочки самшиту, стебла лаванди, яку сама вирощую, чепурю різнокольоровими стрічками. Один букет оздобила синьою і жовтою стрічками – кольорами українського прапора. Протягом трьох днів торгівлі ніхто не зацікавився. В основному купують із білими, рожевими, ліловими стрічками, – каже про вподобання покупців.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах