У Перечині на Миколи відзначили храмовий празник
Миколай Чудотворець – покровитель Перечина. У місті є дві Свято-Миколаївські церкви – православна і греко-католицька – та екуменічна каплиця Миколая зі скульптурою улюбленця дітвори.
19 грудня, у День вшанування Святого Миколая у Перечині, – храмовий празник.
Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на святковому богослужінні у греко-католицькому храмі. Літургію очолив єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл. Зазначу, що, будучи молодим священиком, отець Юрій (Лущак) організовував будівництво цього храму і вів душпастирську діяльність.
У проповіді владика Ніл зауважив, що ми всі любимо Миколая, чекаємо від нього подарунки, звертаємось до нього у молитві про допомогу, але ми повинні і брати з нього приклад: допомагати ближньому, особливо одиноким, сиротам, хворим. І це повинно іти від щирого серця.
На празник прийшли священники Перечинського деканату МГКЄ та процесії, паломники з Ужгорода. Більшість людей були у захисних масках, дотримувалися соціальної дистанції, перед входом обробляли руки дезінфікуючими засобами.
Хочу сказати і про креативне та красиве оформлення та декорування храму живими гілочками ялинки та новорічною мішурою, яке зробили прихожанки. У приміщенні витав запах ладану, глиці. Неймовірно гарні дві ялинки біля іконостасу виблискували святковими вогнями, від фігурок янголів годі було відвести погляд.
У храмі є мощі Святого Миколая. Їм поклонялися вірники і просили про зцілення духовне та фізичне.
До спільного виконання пісні «Ой хто, хто Миколая любить» долучилися всі присутні.
Після святкової Літургії відбувся традиційний обхід церкви з читанням чотирьох Євангелій, миропомазання, Вечірня.
Потім була святкова трапеза, яку приготували перечинські вірники. Пригощали бутербродами з аджикою, шпротами, ковбасою, сиром, а також голубцями з м’ясним фаршем. Господині накрутили аж дві великі каструлі смачних голубців. Цю традицію з пригощанням страви, без якої не обходиться жодна закарпатська гостина, у парафії започаткували п’ять років тому. На десерт подали каву, чай, тістечка.
Перечинці продовжили празнувати за родинним столом.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися