3672
18:41 8.082016

Подарунок сонця для закарпатського села

Цікаве 2075

Часлівці – село сонячне. Розташоване всього за 10 кілометрів від Ужгорода. Думаєте, сонця там більше, ніж в інших селах Закарпаття?

1 (2)

Та ні. Просто люди, що живуть у Часлівцях, навчилися використовувати сонячну енергію для своїх потреб. Місцеві мешканці дружні та працьовиті. Кожне обійстя там дивує красою й охайністю. Повітря наповнене ароматами стиглих плодів і чарівних квітів. Природа ніби відчуває дбайливе та відповідальне ставлення й віддячує людям неповторною дивовижністю.

Село налічує близько 700  жителів, які разом щодень намагаються зробити його кращим і заможнішим. Тому ідея створення першої в Україні майстерні з виготовлення сонячних колекторів прийшлася всім до смаку.

Як розповідає голова Часлівців Марія Рояка, для села це чергове залучення європейських коштів, а для самих жителів – можливість навчитися робити сонячні колектори власноруч, а відтак суттєво економити на комунальних послугах.

Сонячні колектори для села не дивина

«За останні роки Часлівці виграли декілька соціально-важливих грантів. Три роки тому завдяки коштам Євросоюзу ми збудували навчально-виховний заклад. Нині тут навчаються 56 дітей. Це садочок і початкова школа. Під час будівництва комплекс оснастили двома сонячними колекторами для обігріву води. За ці роки ми натішитися не можемо цьому сонячному диву, наскільки воно ефективно та економно працює, – розповідає Марія Бартолонівна. – Пригадую, у нас був випадок, коли комплекс приймав 85 велосипедистів з Австрії. На території школи-дитсадка вони розбили кемпінгове містечко. Усі приймали душ, і гарячої води повністю вистачило. Навіть не було потреби підключати електричний бойлер. Тож нам дуже пощастило, що першу в Україні майстерню із виготовлення сонячних колекторів запустили саме в нашому селі».

80f3b52-img-3349

Реалізація задуму є кінцевою метою проекту Європейського Союзу «Sunrise» у рамках транскордонного співробітництва Угорщини, Словаччини, Румунії та України. Майстерня відкрилася завдяки словацьким партнерам, Часлівецькій сільській раді та асоціації студентів-економістів Закарпаття. Проект тривав 24 місяці й закінчився 31 грудня 2015 року. Однак майстерня й далі функціонує. Знаходиться вона в місцевому будинку культури.

Власноруч – удвічі дешевше

«З подорожчанням тарифів на газ альтернативні джерела енергії стали чи не найперспективнішими в розробці. Вартість же самого сонячного колектора, виготовленого промисловим шляхом, стартує від 400 євро. Але запроваджений проект покликаний навчити пересічного українця виготовити енергоефективний пристрій з підручних матеріалів, котрі можна знайти вдома після ремонту або придбати в будь-якому будівельному магазині. Таким чином, сонячний колектор буде дешевшим для споживача вдвічі», – розповідає координатор проекту Леся Носенко.

13872450_987743758009798_1640051611_n

Незважаючи на те, що проект завершився, у майстерню до сих пір телефонують люди з проханням проводити тренінги. Під час навчання, яке, до слова, є абсолютно безкоштовним, учасникам розповідають, що таке сонячний колектор, пояснюють принцип його роботи, а також економічні вигоди. Окрім ознайомлення з теорією, учасники можуть власноруч виготовити такий колектор.

У рамках проекту відбулося 18 навчально-ознайомчих тренінгів, до котрих долучилися всі охочі: фермери, підприємці, науковці, фахівці у сфері енергетики, жителі с. Часлівці та сусідніх населених пунктів.

«Ідея цієї майстерні – якомога дешевше виготовити сонячний колектор. Варто зазначити, що він призначений тільки для обігріву теплої води. На жаль, один цей колектор – майже нічого. Для нього потрібні інші складові: контролери, накопичувальні баки, трубопроводи. Тобто фактично ми здешевили лише один елемент», – розповідає Леся.

Майстерня працює на благо села

Вид сонячного колектора, який виготовляють у майстерні, складається з дерев’яного каркасу та абсорбера, який акумулює сонячну енергію й передає її через трубки. Верх сонячної батареї – це стільниковий полікарбонат чи скло.

Що ж до ефективності використання сонячних колекторів, то представлена в майстерні модель здатна нагрівати до 50 градусів 100 літрів води за один світловий день, чого вистачає для забезпечення  родини із чотирьох людей.

Енергоаудитор проекту «Sunrise» розповів, що с. Часлівці на Закарпатті було обрано для реалізації задуму не випадково, адже населений пункт знаходиться в таких широтах, де за оптимального використання сонячної енергії можна забезпечити теплом та електрикою всі місцеві потреби.

13866752_987743708009803_1871810829_n

Перші 18 сонячних колекторів, виготовлених під час тренінгу, вже до кінця року будуть установлені на адмінбудівлях села Часлівці: будинку культури, селищній раді, амбулаторії, дитячому садочку тощо.

«Добре, коли людина має можливість з’їздити в ту саму Німеччину й побачити, що там майже на кожній хаті розміщені сонячні батареї. Тому дуже важливо донести до наших мешканців, як можна економити, до того ж самому зробити собі такий колектор, – ділиться думками голова села Марія Рояка. – На сьогодні я б не сказала, що люди масово хочуть виготовляти для себе ці пристрої, але всьому свій час. Думаю, якщо ви приїдете до нас через рік, тут буде зовсім інша ситуація».

…Людина – господар  природи й землі. Це дар від Бога, і цим ми, люди, відрізняємося від інших живих істот. Якщо розумно використовувати енергію сонця, землі, вітру, то можна зробити життя кращим не тільки для себе, але й для майбутніх поколінь.

 

Христина БІКЛЯН

мбжаб

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини