35682
22:08 20.042021

Весняний ліс Перечина зачарував і здивував. Фото

Цікаве 5767

Навесні мало хто ходить до лісу. Першопрохідцями є завзяті грибарі, які знають де ростуть зморшки, та селяни, які йдуть по черемшу та вербові котики, аби заробити копійку і поповнити сімейний гаманець.

Сьогодні, 20 квітня, я вирішила здійснити першу прогулянку до лісу. Дай, думаю, піду в розвідку. Надворі стояла тепла погожа днина, що дуже порадувало, бо зранку Перечин оповив густий туман, а напередодні дощило. Весняний ліс над Перечинською школою-інтернатом стояв наповнений співом пташок. Зачарували своїм соло. Таке враження, що пернаті вітали мене. А трохи вище, за метрів 300, дятел так сильно стукав по трухлявому дереву, що, здавалось, воно ось-ось впаде на землю. Роботу дятла чула вся округа.

Грибів не знайшла, хоча люди кажуть, що в цих лісах зморшки бувають. На плазунів теж не натрапила – слава Богу, бо їх тут водиться дуже багато, а я лускатих боюся.

Натрапивши на поляну білих квітів, згадала вірш Павла Тичини «А я у гай ходила», ну і, звісно, поринула у дитинство. Від дитячих спогадів відволік сірий заєць, який зненацька вискочив із-за пенька і ракетою зник за кущами. Неподалік голос подавав фазан. Суниця ще не цвіте, хоча пора б уже. На голих деревах уже почали розпускатися листочки. Старші люди кажуть: хоча цьогорічна весна і пізня, але вона своє видасть – до Юря, 6 травня, все розпуститься і зазеленіє весь ліс. Сподіваюся, що так і буде.

Звернула увагу, що вербові котики вже спушилися, а до Вербної неділі ще декілька днів. Передбачливі господині наперед заготовили або придбали вербові гілки для освячення.  

На початку ще сірого лісу, біля терапевтичного корпусу лікарні, зацвіли сливи (алича). Їхній сліпучо-білий цвіт підбадьорює ще голі буки, граби. Аромат слив оповив всю околицю. Працьовиті бджоли тут як тут – весело і гамірно збирають нектар. Весняний ліс таки зачарував мене.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах