34191
14:28 9.122020

Корисна і патріотична – як закарпатці хоснують плоди калини

Цікаве 7612

Калина – символ України. Народ шанує її за пишну вроду та цілющі властивості. Немає такого села, де б за тином чи біля криниці, у лузі чи на березі водойми не росла, не квітла калина рясним білим цвітом навесні, не рум’яніла червоними ягідками аж до зими. А яка то краса – калина під снігом! Тільки милуйся червоними ягідками під білою ковдрою пухнастого снігу. Ці ягоди дуже люблять птахи. Калину з давен-давен використовують в обрядах, особливо у весільному. Не було в народній медицині кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай.

На ринках Закарпаття продають калину з жовтня. Пучок від п’яти до десяти гривень – ціна залежить від кількості кетягів та товарного вигляду.

– Біля нашої хати ростуть три кущі калини. Плоди збираємо після першого морозу, бо тоді пропадає її терпкість і гіркота, – зі знанням справи каже Юрій Олексійович. На П’яному ринку в Ужгороді торгує калиною, сушеницями. Одягнений у чорний пуховик та темно-сині штани. – Ми з дружиною уже не молоді, нам за 70. Здоров’я бережемо, у зимовий період щодня п’ємо калиновий чай. Я наламав кетягів, жона зв’язала їх у пучечки, прийду на базар, продам. Вторговані гроші від продажу калини – самраз. Ідуть новорічно-різдвяні свята, отож купимо продукти, мандарини, аби було чим пригостити дітей, онуків, купимо шоколадки нашим малим бітанґам.

Молода жінка в елегантному бежевому пальті купує п’ять пучків. Із червоного гаманця виймає «Грушевського».

– До калинового чаю привчила усіх домашніх. Раніше діти фиркали, що кислий, а тепер залюбки п’ють, смакує їм. Знають, що це вітаміни, захист від застуди, калина підвищує імунітет, – каже жінка. Ягоди миє під проточною водою, воді дає стекти, закладає в стерильну півлітрову банку шарами з цукром. Ставить у холодильник або прохолодне місце, аби не забродило.

Пані Оля з Перечина працює міським листоношею багато років поспіль. Кореспонденцію, пенсію доставляє адресатам за будь-якої погоди. Кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповіла, що калину, калиновий чай вживає регулярно.

– Донька Сашка наблендерувала мені калини з цукром. До чаю додаю столову ложку вітамінної суміші, можу просто з’їсти і запити водою. Корисно і смачно, – ділиться власним досвідом.

Багато хто декорує інтер’єр, робить композиції з кетягів калини. «Це красиво і патріотично», – наголошує моя співрозмовниця Вікторія Приймич з Мукачева. До вази з сухоцвітами ставить декілька гілок калини, червоні намистинки додають святковості, неповторності.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах