33649
17:39 15.102020

Унікальний десерт з одного інгредієнту на Закарпатті. ВІДЕО

Цікаве 7624

На Закарпатті готують десерт з одного інгредієнта, але без краплі цукру чи меду, та без жодних спецій – леквар.

Для цієї місцевої страви потрібні лише сливи. З ягід готують дуже густе так зване повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.

На Закарпатті леквар завжди був дешевою, тож, відповідно, й доступною для всіх їжею. Прийшла страва сюди з Угорщини. Леквар передавали солдатам на фронт і брали у далекі подорожі, бо довго не псується і має високу концентрацію фруктози.

Для кулінарного експерименту журналістка Людмила Бадалян разом з родиною місцевого жителя пана Анатолія очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Леквар у сезон слив споконвіку готували гуртом.

Процес приготування леквару

Варити леквар треба не менше, ніж 24 годин, при цьому упродовж доби його треба безперервно помішувати. У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. Із 55 кг м’якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.

“Пам’ятаєте, як круто намазати варення на хліб. Тільки він такий не засолодкий, а більше дає кислинки. Я узагалі їла б його ложкою. Пам’ятайте, десерт без цукру — совість чиста”, – поділилася враженнями від куштування леквару журналістка.

А дієтолог зауважила, їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру – лише сахароза та фруктоза. Але для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах