31009
14:25 5.032020

Італійські канікули студентів факультету історії та міжнародних відносин УжНУ

Цікаве 10839

Справжній студент має встигати все: навчатися, розважатися, подорожувати… Чому? Відповідь дуже проста. Студентські роки – напевно, найкращий час у житті людини, це час, коли вона може абсолютно все. І подорожі тут якраз дуже підходять, адже ти кожного дня дізнаєшся безліч нової інформації, смакуєш «шитемені», про які ще вчора й не чув, ламаєш стереотипи і відпочиваєш розважаючись. А значить, подорож – це та річ, що робить тебе багатшим як інтелектуально, так і духовно.

Такого принципу дотримуються й студенти факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, які вже традиційно подорожують країнами Європи. І це поки що! Адже в їхніх планах об’їздити весь світ!

Звичайно, подорожувати студенту найкраще на канікулах. І тому ті, хто вдало склав зимову сесію, так і зробили – поїхали на італійські канікули. Без підтримки та організації з боку викладачів не обійшлося: декан факультету професор Іван Вовканич, ст. викладач Олеся Бенчак та доцент Михайло Шелемба доклали максимум зусиль і допомогли в підготовці поїздки. До речі, саме Олеся Федорівна та Михайло Михайлович супроводжувати студентів у подорожі.

Італія зустріла спраглу до нового молодь традиційно – захоплення, нестримні емоції, ​​пришвидшене серцебиття, адже це дивовижна країна, де все особливе: і географія, і історія, і архітектура, і кухня… І про це можна говорити до безкінечності. Кожен регіон, кожне місто, кожен куточок наповнений своєрідною легкістю та почуттями, емоціями і смаком.

За сім днів навчально-пізнавальної екскурсії, із 24 по 30 січня, студенти відвідали відомі, неймовірно цікаві та величні міста: Верону, Пізу, Флоренцію, Ватикан, Рим, Неаполь, Фоджу, а по дорозі додому ще встигли насолодитися краєвидами одного із найгарніших міст світу – Будапешта. Загалом «нагуляли» понад 100 км пішки.

Студентська подорож розпочалась у Вероні – місті кохання. Відчуття в ньому таке, ніби любов тут на кожній вуличці, у кожному будинку. Напевно, кохання до Італії у всіх прокидається саме в цьому місті. Навіть Вільям Шекспір – автор безсмертного шедевру «Ромео і Джульєтта» – відчув його за сотні кілометрів.

Наступною зупинкою стала не менш легендарна Піза. Усім відома Пізанська вежа притягує до себе щороку безліч туристів. Не втрималися й наші студенти, адже побувати в Італії і не зробити фото біля Пізанської вежі – це як побувати на Закарпатті й не скуштувати бограч.

Далі ужнівський туристичний «спецназ» прибув до Флоренції – столиці регіону Тоскана. Місто дало світу геніальних Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонарроті, Галілео Галілея та Данте Аліг’єрі. Флоренція й сьогодні продовжує зачаровувати гостей своїми художніми шедеврами, кольоровим мармуром та архітектурними витворами, які викликають нестримні емоції й переживання. Саме тут зародилася літературна італійська мова, і саме тут розпочалося італійське Відродження.

Усі дороги ведуть до Риму… і студентів теж довели. А в Римі концентрація історії на метр квадратний найвища у світі. І це не перебільшення. Тут буквально на кожному кроці історія, місто переповнене туристами нон-стоп. Кожного дня цілий рік незліченний потік фанатів історії, археології, архітектури, та й просто звичайних мандрівників. Фотоапарати і смартфони не встигають заряджатися, з усіх боків чути мови всього світу… Коротше кажучи, це Рим – туристична Мекка і Вавилон одночасно.

А як це, побувати в Римі й не відвідати Ватикан – найменшу і, напевно, одну з найцікавіших держав світу? І йти далеко не треба, бо Ватикан (місто і держава) знаходиться в самому Римі. Кордон між державами умовний, схожий на дорожню розмітку – біла лінія, яка перетинає площу святого Петра. Сьогодні Ватикан – це резиденція Папи Римського і територія Святійшого Престолу (Престолу Святого Петра), центрального органу католицької церкви. Незначна за розміром площа держави Ватикан (0,44 га) компенсується його архітектурою, колекціями живопису та скульптури.

Наступним був Неаполь – надзвичайно живе та яскраве місто, багате на історичні пам’ятки й чудові пейзажі. Воно розташоване біля підніжжя вулкану Везувій і є найбільшим у південній Італії. Неаполь схожий на великий вулик: шумний, колоритний і різнобарвний, тут перемішалося багато національностей, мов та звичаїв.

Утім поряд із туристичною місією в студентів була й навчально-пізнавальна. І вона вела до університету міста Фоджа. Саме тут відбулась офіційна зустріч із ректором вузу професором П’єрпаоло Лімоне та представниками міжнародного офісу установи Джуліо Еспозіто (керівник офісу) та Марією Чаварелла.

Під час розмови увагу було зосереджено на ключових аспектах реалізації підписаної Угоди про двосторонню співпрацю, а також обговорено низку питань про подальше співробітництво вишів. Зокрема учасники зустрічі розглянули можливість співпраці в напрямах підвищення професіоналізму – короткострокові та довгострокові стажування для професорсько-викладацького складу. Крім того, 29 січня в рамках візиту відбувся науковий круглий стіл на тему «Особливості вищої освіти в Італії та Україні», за підсумками якого всі учасники отримали сертифікати. У молоді була також можливість поспілкуватися та обмінятися досвідом з італійськими студентами.

По дорозі додому ужнівців зустрів завжди привітний Будапешт. За кілька екскурсійних годин величним містом студенти остаточно переконалися в аксіомі: подорожувати світом просто життєво необхідно. А про свої емоції розповіли, уже приїхавши додому.

Так, студентка-першокурсниця Рената Чіжмодій зазначила: «Я щаслива, що навчаюся на факультеті історії та міжнародних відносин, що маю можливість вчитися й мандрувати, удосконалювати знання іноземних мов.

Під час подорожі нам пощастило побачити багато історичних пам‘яток. Найвідоміші з них це, звичайно, Колізей, Пізанська вежа, Пантеон, один із найкрасивіших храмів Європи – флорентійський Санта-Марія-дель-Фьоре.

Настрій створювали прекрасні місця, вузенькі італійські вулички, смачна піца, ми і справді занурилися в атмосферу Італії й відчули весь її колорит. Дуже дякую нашим організаторам, які доклали максимум зусиль, щоб усі ми були задоволені. Це була неймовірна подорож, яка точно запам’ятається нам надовго.

Моя порада студентам: подорожуйте! Це – прекрасний досвід і приємні незабутні спогади!»

Більш досвідчений студент третього курсу Владислав Семаль теж дуже задоволений поїздкою: «Нам вдалося поєднати приємне з корисним. Ми відвідали фантастичні міста. І це одним махом! Для мене особисто надзвичайно вражаючим моментом мандрівки був візит до Риму, незабутні відчуття викликала також екскурсія до Ватикану…

Більше того, ми виконали й іншу місію – налагодили хороші контакти з університетом у Фоджі. Я дуже вдячний своїм наставникам, які доклали максимум зусиль, аби все вдалось якнайкраще!»

Підсумувала італійські канікули в цілому куратор поїздки Олеся Бенчак: «Ми зуміли поєднати корисне з приємним. Наші студенти зможуть навчатися та стажуватися в університеті міста Фоджа. А це, безперечно, є дуже корисним у сучасному світі, адже освіта має розвиватися, не відчуваючи кордонів.

Я дуже рада, що наші студенти отримали чудову можливість подорожувати Італією. Адже це неймовірно гарна й цікава країна!»

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини