25234
13:22 4.122018

Чому ми відчуваємо постійний голод?

Цікаве 1877

Кожен день ви замислюєтесь над тим, чому вам завжди хочеться їсти? Тримайте 10 причин на думку фітнес – тренерів постійного голоду.

Ви зневодненні! А дефіцит води часто маскується під голод, хоча насправді вашому організму просто не вистачає рідини. Плутанина відбувається в гіпоталамусі – частині мозку, де розташовані центри голоду, спраги і насичення. Щоб уникнути цього, пийте воду зранку і перед кожним прийомом їжі. І якщо ви відчуваєте, що знову зголодніли, хоча їли зовсім нещодавно, спробуйте випити склянку води і почекати 15 хвилин. Цілком може виявитися, що це саме те, що вам потрібно.

Ви погано спите! Нестача сну сприяє підвищенню рівня греліну – гормону, що стимулює апетит і зниження рівня лептину, який відповідає за відчуття насиченості. Недосипання робить вас не тільки розбитим, дратівливим і розсіяним, але і голодним. Організм, роблячи відчайдушні спроби відновити енергію, викликає непереборне бажання з’їсти щось солодке, навіть якщо ви зовсім не голодні. Повноцінні 7-8 годин сну нормалізують не тільки перепади настрою, а й рівень гормонів.

Ви їсте багато швидких вуглеводів! Не можна так просто взяти і з’їсти тільки один пончик і не потягнутися за другим. А де другий, там і третій, і поки в коробці є хоча б один пончик, зупинитися неможливо. Так ваш організм реагує на прості вуглеводи, які викликають різке підвищення рівня цукру в крові, а потім його різке падіння. В результаті організм вимагає вуглеводів для відновлення балансу. Рука, у свою чергу, знову потягнеться за тістечком. Коло замикається. Щоб не потрапити в цю пастку, уникайте простої вуглеводної їжі і включіть в свій раціон продукти, багаті на клітковину.

Ви нервуєте! Якщо спробувати перелічити всі побічні властивості стресу, то на це піде не один десяток годин і сотні нервових клітин. Окрім того, що він призводить до депресій і неврозів, йому ще під силу зробити вас абсолютно ненаситним. Коли ви нервуєте, організм починає посилено виробляти гормони стресу, тобто адреналін і кортизон, тим самим даючи сигнал мозку, що ви в небезпеці, а значить, терміново потребуєте енергії. В результаті – звірячий апетит і порожній холодильник.

Ви п’єте багато алкоголю! Келих вина за вечерею не тільки допомагає розслабитися і скинути з себе денну турботу, а й в рази підсилює апетит. У результаті людина з’їдає значно більше, ніж планувала. Висновок з цього: якщо ти хочеш приборкати і контролювати апетит, з алкоголем тобі шляхи різні.

Вам не вистачає білка! Білок на відміну від простих вуглеводів, які підсилюють апетит, надаює відчуття ситності і сприяє пригніченню почуття голоду. Популярність протеїнових дієт багато в чому пов’язана саме з цими властивостями білка. У великих кількостях він міститься у домашньому сирі, яйцях і нежирному м’ясі. Додаючи у свій раціон ці продукти, ви не тільки отримаєте життєво необхідні амінокислоти, але і забудете, що таке постійний голод.

Ви споживаєте мало жирів! Ненасичені жири завдяки високому вмісту омега-3 і омега-6 кислот знижують рівень холестерину, рятують від тромбів, надають антиоксидантний ефект і нарівні з білками надовго позбавляють від почуття голоду. Найбільше ненасичених жирів міститься в рибі, маслі і горіхах, не забувайте про це, коли наступного разу вирішите перекусити.

Ви пропускаєте прийоми їжі! Великі проміжки між прийомами їжі призводять до сплеску гормону голоду греліну, який посилює сигнал мозку про те,що шлунок порожній, а значить існує ймовірність голоду. В результаті ви отримуєте неконтрольований апетит і наступного разу, коли сядете обідати або вечеряти, з’їсте набагато більше, ніж насправді було потрібно. Візьміть за правило їсти кожні 3 години і ні в якому разі не пропускати сніданок

Ви дуже швидко їсте!Існує перевірений і підтверджений науковими дослідженнями спосібне переїдати – їсти повільно і маленькими порціями. Смакуючи кожен шматок і ретельно його пережовуючи, ви поступово знижуєте апетит і скорочуєте загальну кількість їжі. Справа в тому, що відчуття насиченості настає не відразу після їжі,а через 15-20 хвилин. Шлунку необхідний час, щоб відправити сигнал мозку із закликом зупинитися,тому перш ніж брати другу порцію, трохи зачекайте.

Ви приймаєте ліки. Деякі препарати, такі як антидепресанти і кортикостероїди, їх призначають для лікування астми,алергії,запальних захворювань кишечника,підвищують апетит. У разі,якщо ви приймаєте якісь з цих ліків і відчуваєте себе голодним навіть після хорошого обіду, зверніться до лікаря.

Студентка 1 курсу відділення журналістики Тетяна Голяк

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах