2146
14:20 28.052016

Український проект марсоходу, паливом для якого є сухий лід, переміг у конкурсі NASA

Цікаве 1830

Український проект Mars Hopper отримав перше місце в номінації People’s Choice Awards у всесвітньому конкурсі NASA SpaceApps Challenge. Про це повідомляється на сайті NASA.

1

Концепція проекту полягає в тому, що на Марс запускається літак, який працює на сухому льоді, якого достатньо на полярних шапках планети. Апарат «стрибає» по поверхні, набираючи паливо при приземленні й роблячи наукові спостереження в польоті, пишуть Українські новини.

Для космічного співтовариства проект насамперед цікавий тим, що пропонується використання ресурсів іншої планети нашої Сонячної системи. При вазі літака 200 кг, розмах його крил має бути 8,5 метра. Швидкість польоту буде близько 360 км/год. На кожному крилі літака будуть великі складані гвинти. Наукові прилади зосередяться в носовій частині. Знизу фюзеляжу буде одна велика лижа і дві менші шасі-пластини на крилах – для приземлення на кригу. Апарат має бути створений з надлегких композитних матеріалів.

hooper

«Я сподіваюся, ми зацікавили NASA своїм проектом. Якщо це так, то хотілося б, щоб Україна до нього долучилася. Коли ми розробляли проект, то розраховували на це: майже всі технології для його реалізації є в Україні. Було б чудово, якби наша країна зайняла гідне місце серед «космічних» країн», – поділився з AIN.UA інженер проекту Олександр Буткалюк.

Команда дізналася про свою перемогу 23 травня – за три дні до офіційного оголошення результатів, але в офіційному листі представники NASA попросили тримати все в секреті. Про перемогу української команди складно було судити: до останнього на сайті конкурсу вони займали лише третє місце і з великим відривом. Однак NASA перевіряло своїми методами аналіз голосів на чистоту, і в української команди виявилися найвищі показники.

«Якщо ви зайдете на сайт проекту і перейдете за посиланням на нашу презентацію на YouTube, ви побачите, що кількість переглядів – більше 44 тисячі. Воно було найбільшим серед всіх проектів з самого початку. У наших конкурентів кількість переглядів було 5-6 тисяч і буквально в останній день зросли до 15 тисяч. А ще NASA в листі написало, що вони аналізували трафік по Facebook – і він у нас був найвищим», – розповів Олександр Буткалюк.

13254182_1696189320641590_5400596726767090648_n

Зараз команда планує зробити два прототипи свого винаходу – для наземних і стратосферних випробувань. Розробники озвучили наміри агентству і чекають реакції.

Крім того, вони готуються до поїздки на мис Канаверал на запуск ракети, який відбудеться 8 вересня. Правда, команда поки не знає, чи зможе поїхати туди всім складом: переліт, харчування та проживання вони повинні фінансувати за свій рахунок, NASA організовує лише саму програму візиту. В команду Mars Hopper входять Олександр Буткалюк, В’ячеслав Осауленко, Андрій Музиченко, Ілля Рубинский, Павло Правдюк, Микола Денисенко і Софія Буткалюк, інформує ecotown.com.ua.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах