20752
20:30 10.042018

Дендропарк «Березинка» – екзотичний оазис на Закарпатті. ФОТО

Цікаве 4244

Замислені кедри вже понад півстоліття радо стрічають гостей дендропарку. Тут тихо-тихо і гарно будь-якої пори року. Барвисті газони, духмяні галявини, чагарники і хвилясті лісові шляхи створюють неповторний колорит…

1

«Березинка» – дендрологічний парк місцевого значення в Україні. Розташований у межах Мукачівського району, на околиці села Березинка, власне від якого й отримав свою назву.

Дендрарій був закладений у 1957 році інженерами лісового господарства Мукачівщини в дуже короткі терміни. Можна сказати, що основна частина рослин з’явилася в 50-х роках ХХ століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. Тут випробувано понад 2000 видів деревно-чагарникових порід. На той час саме в цьому дендропарку знаходилася найбільша колекція букових рослин у всьому Радянському Союзі. А наразі тут є рідкісні види кедра, які ростуть тільки в Криму.

IMG_3186

Територія дендропарку величезна – близько 34 гектарів. Розбита на 9 тематичних куртин: ясенева, хвойна, південна тощо.

«У його колекції нараховується близько 300 деревно-чагарникових порід, а це найбільша дендрологічна колекція Закарпатської області. На території «Березинки» ростуть рослини, завезені з різних куточків земної кулі. Є екзотичні та рідкісні види: кедри (гімалайський, ліванський, атласький, прирічковий), секвоя вічнозелена, горіх Зібольда, ліквідамбар смолистий, ялиця велетенська, криптомерія японська, кунінгамія ланцетна, сосна Сабіна, Адамове дерево, диморфант (калопанакс), бамбук, елеутерокок, тис ягідний, барбарис Юліана, аралія маньчжурська», – розповідає майстер лісу Наталія Слободянюк.

IMG_3168

Є також і місцеві культури, так звані аборигени. Це в першу чергу берека, яка своїми якостями прирівнюється до ебонового дерева, а за технічними характеристиками набагато краща за дуб. Водночас ця культура відома і як лікарська рослина. Колись через прекрасні властивості деревини її масово знищували, подібно до тиса ягідного. Та найбільшу колекцію в «Березинці» становлять дерева породи бук. У 1995 році тут навіть проводився Всесвітній симпозіум наукових організацій із 30 країн саме з питання вирощування букових.

Кожна рослинка в дендропарку потребує особливого догляду. Тож майстри лісу тут завжди на сторожі. Для них це не просто робота, а справа життя. Працівники Мукачівського лісгоспу доглядають за деревами, проводять різні селекційні роботи. Основна їхня мета – зберегти природу та лісову культуру зокрема.

IMG_3184

Саджанці диво-рослин користуються великим попитом у місцевих жителів. Працівники дендропарку охоче діляться насінням, розповідають про секрети розмноження та догляду тієї чи іншої рослини, пояснюють, як перетворити маленький саджанець на красиве дерево на дачній ділянці.

«Для продажу ми вирощуємо досить цінні культури рослин, – зазначає майстер лісу. – До прикладу, лікарські: лимонник китайський, гінго білоба, айву японську, перстач кущовий. А також рідкісні декоративні дерева: хвою вічнозелену, циклодендрон тощо. Аби мати в наявності різноманітні рослини, ми активно співпрацюємо з різними дендропарками, ботанічними садами та вишами України для обміну рослинами. До прикладу, в нас дуже просять береку лікарську, яка досить примхлива, але тут вона росте прекрасно. Наш розсадник невеликий – загалом 0,7 га, де вирощується до 90 видів рослин».

IMG_3152

Однак найбільше побажання працівників «Березинки», аби люди любили й берегли природу. У дендропарк для наукових досліджень приїжджають студенти та науковці з різних країн світу. Увесь час проводяться відкриті уроки для місцевих школярів. Аби вже з дитинства прищепити малечі любов і шанобливе ставлення до природи.

Дендропарк «Березинка» – це парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва місцевого значення. З кожним роком він притягує до себе дедалі більше бажаючих насолодитися чистим повітрям, надзвичайними краєвидами та оздоровитися. Особливо тут гарно навесні, коли цвітуть шафрани. Фіолетовий килим із квітів розкинувся й цього року. Щоправда, через аномальне похолодання, його майже одразу притрусило снігом.

Але попереду літо, золотий час для цвітіння більшості рослин. Тому в жодному разі не вагайтеся, відвідайте бодай раз у житті цей екзотичний оазис природи!

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Всі новини