18710
09:15 31.122017

Життєва дорога закарпатки, яка народилася в новорічну ніч

Цікаве 2643

Емма Ганчак народилася в новорічну ніч 1 січня 1944 року в селі Руські Комарівці Ужгородського району.

1

Про свою життєву дорогу жінка розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива». Зі співрозмовницею мені пощастило: незважаючи на 74-річний вік, пані Емма сповнена позитивних емоцій, добра, гостинна, життєві ситуації пригадувала до найменших деталей, показала свою затишну оселю, вишивані картини, скатертини, гачковані вироби, які милують око й викликають захоплення. На Миколая рукодільниця подарувала до місцевої церкви гачкований набір з доріжки та серветок. Краса – що там і казати.

Емма Іванівна проживає в приватному будинку з сином Василем у місті Перечині. У дворі росте триметрова ялинка. В оселі панує передсвяткова атмосфера: сяють вогні гірлянд, гілки ялинки прикрашені іграшками, новорічним дощиком.

– Появилася на світ Божий опівночі, якраз у церкві дзвони били. Повитуха перерізала пуповину, помила мене і, проколовши вуха, поставила мені золоті заушнички. Ювелірний виріб мав листочки, як у команички (конюшини), а всередині сяяв червоний рубінчик. Загубила одну, коли зводили з чоловіком будинок. Дізнавшись про втрату, мама дуже засмутилася. Певний час ходила без заушничок, бо не хотіла купувати прості. Потім брат Мигаль купив мені золоті. Для батьків та братів я завжди була як квітка. Так от, апо (батько) був дуже щасливий і побіг до бабки, своєї матері, яка жила недалеко, казати новину, що народилася дівчинка. Мені ся дуже радовали, бо перед мнов були два хлопці – Пішта і Йоній, – говорить пані Емма.

Згодом у сім’ї Буксарів народилося ще шестеро дітей: п’ять хлопчиків (Юрій, Мигаль, Лоці, Дюла, Руді) і дівчинка Ірина.

– Слава Богу, всі живі. Спілкуємося, в гості ходимо, допомагаємо один одному. Наші батьки були золотими. Уявіть: народили, виховали і вивели в люди 9 дітей. Мама наставляла: «Діти, аби з вас ніхто ніколи не сміявся, ви маєте бути на вищому рівні». Апо був для хлопців як бригадир: сказав, аби ті двоє ішли до сіна, друга пара – на поле, інші в колгоспі заробляли трудодні для мами. Я няньчила Іринку, яка була меншою за мене на 12 років. Деколи мама давала мені начистити картоплю, лопатки на обід. Бабка з мамою готували їсти, мили посуд, одяг. Повернувшись із школи, переодягалися, старші ішли до роботи, а молодші почергово сідали за стіл і виконували домашнє завдання. Потім старші робили уроки, – розповідає.

Після закінчення середньої школи Емма здобувала фах кулінара-кондитера у Виноградові. Відробляти диплом була направлена в Перечин. На кухні ресторану пропрацювала 10 років. Потім трудову діяльність продовжила на заводі «Стеатит», звідки пішла на заслужений відпочинок.

2

Весільне фото Емми та Василя Ганчаків

Із майбутнім чоловіком Василем Ганчаком познайомилася на танцях у місцевому клубі. Почали зустрічатися. Василь був молодшим за Емму на рік і два місяці. Батьки дівчини не схвалили вибір доньки, казали, що він ще молодий, був з небагатої родини, хотіли, аби вона повернулася додому. Але, як то кажуть, від долі не втечеш. Відгуляли весілля 19 липня 1964 року. Буксари полюбили Василя, був для них не як зять, а як син, брат. Подружжя народило й виховало двох синів – Віктора і Василя. У шлюбі Ганчаки прожили 48 років, п’ять років тому Василь відійшов у вічність.

3

– Фото Василя стояло на тумбочці, над нею ікони Божої Матері, Ісуса. Як справили роковину, то вирішила почепити фотографію на стіну, але протягом півгодини це зробити не вдалося: то клинець (цвях) не могла забити, то вона хилилася в різні боки. Як увиділа, що з того не буде діла, мовила: «Василю, будеш там стояти, десь і стояв». Чоловік 30 років дякував у нашій церкві. Я також з ним ходила, ходжу і тепер. У неділю та релігійні свята йду до церкви на утренню, яка починається о 7.30. Повертаюся додому після закінчення служби Божої. Молюся і вдома, – показує великий молитовник на столі.

Емма Іванівна розповідає, що завжди одягалася модно, не шкодувала грошей на парадні речі, ювелірні прикраси. Задаровував її і чоловік, брати.

– Новий рік та день народження зазвичай відзначали вдома. Одягалася святково: плаття, туфлі, колготи. Робила зачіску. Волосся ніколи не фарбувала, мій природний колір світлий. На святковому столі були різні страви, але пісні, бо в цей час ще триває передріздвяний піст.

Приносить родинні фото. Показує весільні світлини, з відпочинку на морі з чоловіком та дітьми. Каже, що почувається щасливою, вірить, що дата народження впливає на долю.

____3

Емма Ганчак любить вишивати, гачкувати

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора та з сімейного архіву Емми Ганчак

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах