15927
12:18 1.092017

Ювелірний карвінг від Оксани Шегеди. ФОТО

Цікаве 5301

У руках ужгородки Оксани Шегеди звичайний кавун перетворюється на фантастичного красеня з квітами та візерунками, червона редька чи буряк стає чарівною ружею, ківі тюльпаном, а пекінська капуста розкішною хризантемою. Що вже казати, коли зі звичайного сала та м’ясної нарізки жінка створює диво-букети, від яких захоплює дух. Бо здається, що до чого вона не торкається стає справжнім витвором мистецтва.

20620806_691014424437859_7860057334857686507_n

Це доводять всенародне визнання і любов, адже світлини з пишних столів, підготованих Оксаною, набирають у соцмережах численні «лайки». Майстриня розповідає, що карвінг – досить складана та клопітка робота. Жінка вчилася крок за кроком й випробовувала витвори на своїх рідних.

– Карвінг – це східне мистецтво фігурного різьблення по фруктах та овочах. Хтось каже, що зародилося воно в Таїланді, інші – що в Китаї, десь в ХІ–ХІІ ст. У своїй роботі я намагаюся поєднувати кращі східні та західні традиції різьби по овочах і фруктах з авторськими елементами.

20248090_682600285279273_2218277955265512951_o

Уперше про карвінг Оксана дізналася кілька років тому під час декретної відпустки. Бо все своє життя пропрацювала в банку й не мала жодного стосунку до творчості.

– Моя сестра, яка займалася декоруванням весіль, запропонувала мені такий підробіток. Це було абсолютно зненацька. До того часу я ніколи не займалася карвінгом, оскільки була офісним працівником. Але не могла відмовити й мусила допомогти сестрі. Пригадую, у мене було два тижні на підготовку до весільного бенкету. І я почала шукати в Інтернеті інформацію про те, яким чином створюються бенкетні композиції. Так я відкрила для себе карвінг. Усього вчилася сама за допомогою відеоуроків. Багато читала різної інформації про карвінг, про те, які продукти підходять для цього мистецтва, як підбирати фрукти й овочі. Оскільки в Україні не такий широкий вибір фруктів-овочів, ніж у теплих країнах, у нас використовуються всі сезонно доступні та придатні для карвінгу інгредієнти.

16179449_598626183676684_4544287179262816513_o

Майстриня розповідає, що здобути відповідні знання можна і за допомогою відеоуроків в Інтернеті, тож не обов’язково йти на якісь дороговартісні курси. Головне – бажання і труд. Просто потрібно дотримуватися всіх вказівок, удосконалювати й запам’ятовувати те, що сподобалося, а решту відфільтровувати. Бо тільки так можна виробити свій авторський стиль. Важливими є також спеціальні інструменти – тайські ножі, які коштують чимало. Та саме вони дають можливість робити тонкі й чіткі зрізи. А від цієї чіткості залежить кінцевий вигляд кожного виробу. Тільки тоді робота буде справді вишуканою.

– Зараз стають дуже популярними фруктові, м’ясні, сирні та овочеві композиції. Ними можна привітати, комусь подарувати, і такий презент буде більш доречним, ніж звичайний букет квітів. Подібних замовлень у мене вистачає. Що ж стосується бенкетного напряму, то він, звичайно, зовсім інший. Там своя специфіка й купа нюансів. Процес створення таких композицій більш трудомісткий, оскільки зазвичай вони досить об’ємні, крім того, для бенкету на багато осіб створюється не один витвір. Фруктові композиції повинні бути свіжими й доставлені в найкращому вигляді. Тож перед весіллями часу на відпочинок майже не залишається, а спати доводиться не більше кількох годин. Замовлення слід виконати на найвищому рівні, усе має бути просто ідеально! Звичайно, те, скільки часу піде на підготовку бенкету, залежить від обсягу та ексклюзивності роботи. До прикладу, я готувала бенкет в українському стилі, де в мене була задача органічно вписатися в цю тематику. Тому я створила спеціальну декорацію – велике дерево з кроною з гілок калини та барвінку, на яку кріпилися різні фрукти і карвінг-квіти. Біля підніжжя дерева була жива трава. Вийшло просто фантастично!

20643458_691005927772042_7199071876561591679_o

Жінка переконана: аби догодити всім на святі, асортимент фруктів повинен бути широким, а композиція – гарною протягом усього вечора. Тому її потрібно так сконструювати і задекорувати, щоб вона залишалася презентабельною навіть тоді, коли фрукти з’їдять.

20429873_688293938043241_7715347735606310249_n

– Пригадую найбільше моє замовлення – весілля у Воєводино. Загальна вага фруктового столу становила понад 60 кілограмів. Це 10 різних композицій, два шоколадних фонтани, фігурно вирізьблені дині та кавуни. Але я справилася, і робота була виконана на вищому рівні. Після того бенкету я казала, що можу братися за будь-яке за обсягом і складністю замовлення.

19400448_667963873409581_8421045360290269629_o

Приємно, що карвінг з кожним роком дедалі більше набуває популярності. Люди починають відходити від марнотратства, не купують квіти, які згодом відправляються в смітник, а надають перевагу фруктовим, овочевим, сирним чи навіть м’ясним композиціям.

20507659_690202371185731_5057560572222536403_o

За словами майстрині, фруктові композиції прикрашають весільні столи, такі декорації замовляють на ювілеї, корпоративи, дитячі свята, репрезентують на етнофестивалях, ярмарках. У всьому світі це кулінарне мистецтво популярне й високо оцінене. В Україні воно тільки-тільки стало розвиватися.

Оксана Шегеда переконана, що кожна господиня може освоїти техніку карвінгу і робити прості елементи за допомогою спеціальних карбувальних ножів. Для цього не потрібно спеціальних навиків, а от виглядають такі овочі чи фрукти на святковому столі дуже ефектно. Тож ваші гості будуть у захваті, а ви отримаєте безліч компліментів!

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах