15053
18:36 17.072017

На Перечинщині всьоме палала «Лемківська ватра». ФОТО

Цікаве 3192

16 липня у селі Ворочево Перечинського району відбувся VІІ обласний фестиваль етнічного мистецтва «Лемківська ватра». Торік колоритний фест провели у райцентрі Турянщини, а доти п’ять років поспіль – на Великоберезнянщині. Його мета – збереження історичної минувшини лемків, традицій, звичаїв та обрядів, популяризація та розвиток їхнього самобутнього мистецтва.

ватра1

Перед відкриттям фесту відслужили молебень за героями Карпатської України та поклали квіти до пам’ятного Хреста січовим стрільцям у мікрорайоні Яслище, що неподалік Ворочова. Святковий захід був велелюдним, місце було обрано вдале – простора галявина між горами на початку села. На «ватру» завітали керівники області та району, міста, депутати різних рівнів, митці, делегації з різних куточків України, Словаччини та Польщі, а також туристи. Відвідувачів розважали учасники лемківських колективів та виконавці художньої самодіяльності. Народні умільні провели майстер-класи лемківських ремесел, кухарі ознайомили присутніх із кулінарією лемків. Пригощали традиційними і сучасними стравами та напоями. Були і картопляні галушки, і палачінти з лекваром, і фанки, і боґрач, і відбивні, і котлети, проста біла самогонка, настояна на калгані, м’яті, яфинівка.

Тетяна Бамбушкар з села Тур’я-Поляна приготувала традиційний лемківський ресильований боґач. З кореспондентом «Карпатського об’єктива» поділилася рецептом приготування. «Цю страву можна готувати звичайну і пісну. Якщо господиня не має часу готувати кремзлики, то готує ресильований боґач, – зауважує. – Беру кілограм картоплі, тру, додаю дві ложки муки, чотири яйця, вичавлюю два-три зубки часника, за смаком додаю сіль, чорний перець. Все перемішую і викладаю у змащену жиром або олією тепшу. Ставлю в розігріту духовку. Випікаю до зарум’янення. Виймаю і ріжу на прямокутні невеликі куски. Викладаю у глибоку миску, випічку присмачнюю смаженим копченим салом, сиром, сметаною».

Після урочистої частини відбулося символічне запалення ватри. Гості культурно-мистецького свята радо селфилися і фоткалися на фоні язиків полум’я, відскакуючи від вогню подалі: «Йой, пече».

– Я вперше на такому святі. Відкрив для себе різнобарвний світ лемківської культури. Дуже сподобалися їхні пісні, танці, народні костюми. Досі такої великої ватри не бачив, – поділився враженнями Петро з Іршавщини.

У рамках фестивалю проходив і День села. Село Ворочово вперше згадується у письмових джерелах за 1552 рік. Отже, Ворочову – 465 років. До 1995 року називалося Ворочево. Село розкинулось біля підніжжя гори Вембрик на лівому березі Ужа. За однією з версії, назву Ворочову дав характер течії річки Уж, яка перевертала, ворочала все на своєму шляху, яка крутилася і ворочалася від берега до берега, на яких і розросталося село. Наразі тут проживає близько 800 чоловік.

 Тетяна Грицищук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Ужгородщині сталася ДТП за участю легковиків: постраждали шестеро людей, серед них троє дітей
17:17
Впевнений старт юних ужгородських баскетболістів
16:51
На Закарпатті прикордонники затримали групу українців, які намагалися незаконно потрапити до Словаччини
16:31
У Виноградові ліквідували пожежу на складі районної лікарні
16:16
Виноградівщина втратила Героя: офіційно підтверджено загибель Івана Дорогого
15:54
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в гаражі та запобігли перекиданню вогню на житловий будинок
15:35
У Берегові відбувся масштабний тенісний турнір: перемоги, емоції та підтримка ЗСУ
15:14
У Мукачеві за тиждень оштрафували 336 водіїв за порушення правил паркування
14:50
У селі Іза запроваджують посилені протиепідемічні заходи через спалах вірусного гепатиту А
14:26
У Берегові відкрили виставку про греко-католицьку церкву
14:04
Всі новини