13059
17:08 15.042017

Відомий на весь світ дитячий фільм знімали в Ужгороді та Мукачеві

Цікаве 2060

Рівно 50 років тому на екрани вийшов фільм-казка, яку знімали і в Карпатах, і в Ужгороді, і в Мукачеві, і в Естонії.

x538

Стрічка «Снігова королева», знята режисером Геннадієм Казанським за сценарієм драматурга Євгена Шварца (за мотивами однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена) сподобалася мільйонам глядачів. Роль Герди в ній зіграла Олена Проклова, Кея (саме так назвав героя своєї п’єси Євгенія Шварца, а не облямівкою, як у Андерсена) – В’ячеслав Цюп, а Снігової королеви – Наталя Климова. Про те, як проходили зйомки, «ФАКТАМ» розповів режисер Красноярського театру опери та балету В’ячеслав Цюпа.

– В’ячеславе Олеговичу, фільм «Снігова королева», в якому ви зіграли роль Кея, здобув світову славу. Читала, що він був дубльований на англійську та французьку мови, а також вийшов з субтитрами німецькою, іспанською, італійською, івритом, китайською, японською, арабською…

– Для мене це абсолютно несподівано – я, чесно кажучи, не знав. Справа в тому, що на цю тему було знято кілька фільмів, але чомусь саме картина Геннадія Казанського стала настільки популярною. Мабуть, тому що схвилювала глядачів по-справжньому.

– Як ви отримали роль Кея?

– Зараз є модне слово «кастинг». А колись використовувався термін «Кінопроби». Я жив в Мінську. І фільм «Снігова королева» був у мене не перший. До нього знявся на кіностудії «Білорусьфільм» в дипломній роботі випускників ВДІКу. Потрапив на зйомки зовсім випадково. Вчителька, яка викладала у музичній школі, взяла мене, першокласника, за руку і відвела на кінопроби. Після зйомок у кіностудії залишилися моя фотографія. І коли асистент режисера фільму «Снігова королева» розіслав на всі кіностудії країни запити, мабуть, моє фото потрапило в поле зору. Мене запросили на кінопроби і незабаром затвердили на роль Кея. А потім почалися масштабні зйомки фільму, що тривали цілий рік.

– Де ж вони проходили?

– В Естонії знімалися всі побутові сцени, пов’язані з бабусею, казкарем і Гердою. Зйомки проходили в історичному центрі Таллінна – Старе місто. Пам’ятаєте сцену, коли на жвавій вулиці з’являється біла трійка Снігової королеви і відвозить Кея? У зйомках брали участь талліннські дітлахи. А сцени з розбійниками знімалися в карпатських лісах. Роль атаманші, яка вимовляє знамениту фразу «Дітей треба балувати, тоді з них виростають справжні розбійники», Зіграла Ольга Вікландт, а маленьку розбійницю – Ера Зіганшина. Природа в Карпатах приголомшлива! Але, що цікаво, на першому плані в картині – дерева штучні. Правда, від справжніх, які створювали фон, їх майже не відрізнити. Ми були тоді в Ужгороді, Мукачеві… Пам’ятаю, яке враження на мене справив мукачівський ресторанчик, куди мене, десятирічного хлопчика, взяла туди мама. Грали скрипки, в глиняному посуді нам принесли густий борщ, в якому ложка могла стояти. Я це запам’ятав на все життя.

– Цілий рік, переміщаючись по країні, ви не вчилися?

– Навчався. Ніхто з моєї родини не міг на такий тривалий час залишити роботу, тому рідні супроводжували мене «вахтовим» методом. Спочатку на місяць взяла відпустку мама, потім – тітка, їх змінила бабуся. Відпускати одну дитину в настільки далекі експедиції не належало. У кожному місті, де знімався фільм, у мене була нова школа. Адже залишатися на другий рік якось не хотілося. Я вчився і в таллінській, і в мукачівській школах. До мене і педагогів приставляли, оскільки в період знімальних днів я пропускав заняття. Пам’ятаю, як увечері до мене приходив вчитель англійської, потрібно було надолужувати згаяне. Адже в Мінську я вчився в спецшколі з поглибленим вивченням іноземної мови. Всі предмети у нас з другого класу викладалися англійською мовою, і запускати навчання ніяк не можна було. У кожній школі я опинявся в новій компанії, у мене з’являлися нові друзі.

– Не шкодуєте, що обрали не акторську стезю?

– Ні. Думками я нечасто повертаюся до того часу, коли знімався в кіно. Професію режисера вибрав свідомо. Бути артистом мені не хотілося ніколи. А ось придумувати якісь сюжети і втілювати з артистами їх на сцені – про це я мріяв. Вступив в ГІТІС на факультет режисури в музичному театрі, закінчив його з червоним дипломом. І після цього жодного разу не пошкодував, що не зайнявся чимось іншим. Режисерська професія мені дуже подобається.

Ольга СМЕТАНСЬКА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах