11228
14:38 8.032017

В Закарпатті з'явилася золота форель

Цікаве 4082

Золоту каліфорнійську форель вперше описав Д. Джордан в 1882 р, а потім, більш детально в 1905 році це зробив Б. Еверманн. З 1939 р її експорт з США знаходиться під забороною.  Її видова назва аквабоніта, в перекладі з іспанської означає “прекрасна вода”. До Закарпаття потрапила в кінці 1990-х років.

17191363_1154486948013929_4181016605860344693_n

Золота форель є одним з підвидів райдужної форелі і володіє низкою відмінних ознак щодо мексиканської і звичайної райдужної форелі. Вона відрізняється від всіх райдужних форелі яскравою золотистим забарвленням, яка істотно змінюється в залежності від екології місць проживання. На першому році життя у неї зазвичай переважають сріблясто-сірі і лимонно-золоті тони. Уздовж усього тіла є 8-14 коричнево-сірих поперечних плям. На спинної частини тіла відзначаються чорні цятки, здебільшого зосереджені в хвостовій частині. Плавці напівпрозорі з білими кінчиками. Найбільш яскраво забарвлення проявляється в нерестовий період. Забарвлення тіла контролюється генетично.

Золота форель

Золота форель легко схрещується в природі, утворюючи життєстійких гібридів з райдужною фореллю і лососем Кларка. Гібриди набувають в основному світло-золотисте забарвлення і володіють яскраво вираженим гетерозисом. Її родинні форми – це лосось (форель) Кларка і райдужна форель.

Читайте також: На Закарпатті червону ікру їдять ложками. ВІДЕО

Вона є ендеміком верхнього басейну р. Керн, річок, струмків і озер плато Сьєрри-Невади штату Каліфорнія США. В даний час розселені і мешкає в понад 300 озерах і багатьох струмках протяжністю в 13 округах 9 штатів США.

Золота форель є холодолюбивою рибою річок і озер. Вона адаптована до низьких температур води, високому вмісту розчиненого кисню. Віддає перевагу затінені місця.

Оптимальна температура води при штучному вирощуванні становить близько 14-16 ° С. Може жити при температурі 1-25 ° С. Нерест її в корінних місцях проживання залежить від висоти місцевості над рівнем моря, суворості зимового періоду і температури води. Залежно від гідрологічного режиму водойми нерест золотий форелі може проходити в березні-серпні. Починається нерест при температурі води близько 1 ° С, але в основному проходить за 1.3 ° С. Максимальна нерестовий активність спостерігається в другій половині дня в яскраві сонячні дні при температурі води 16-18 ° С. Зрілі самці відзначаються вже при досягненні довжини тіла 10-13 см. Самки масою 300-700 р відкладають 320-1100 ікринок, з яких статевозрілого стану досягають тільки 2% потомства. Самка будує невелике гніздо і після відкладання ікри засипає його гравієм. Нерест відбувається при співвідношенні 1: 5. Завжди спостерігається переважання самців і їх суперництво. Нерест відбувається при температурі води 15 °С і може тривати навіть при 21 °С.

Статевої зрілості золота форель зазвичай досягає на 3-4 році життя, за весь період життя – 6-7 років форель нерестует 3 рази. У природі може досягати 5 кг.
Активно споживає гранульовані корми. Володіє яскравою золотистим забарвленням.

Гурмани можуть замовити і скуштувати її лише в одному місці Закарпаття – ресторація “Винний сад”, Мукачево, пише закарпатський “футблогер” Федір Шандор.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах