24881
13:00 13.112018

Хустянка Ольга Якоб – жінка, яка створила себе сама

Цікаве 3458

Її позитив та сяюча усмішка заряджають з першої зустрічі. Її історія надихає, вчить протистояти життєвим труднощам, досягати поставлених цілей та перемог над собою. За чотири роки хустянка Ольга Якоб не просто позбулася ненависної зайвої ваги, жінка настільки захопилася спортом, що виборола перше місце на чемпіонаті України з класичного пауерліфтингу в Коломиї. І зупинятися на досягнутому не збирається.

За 8 місяців схудла на 57 кілограмів

Ольга з дитинства любила спорт. У 4-му та 5-му класах займалася гімнастикою в спортивній секції на базі Хустської ЗОШ I–III ст. № 4, яку вів добре відомий краянам, на жаль, уже покійний Йосип Панця. Був час, коли захоплювалася карате. Однак після 27 років через проблеми зі здоров’ям у неї відбувся гормональний збій і жінка почала гладшати. У 39 років позначка на її вагах сягла 135 кілограмів. Це вже була затяжна депресія з усіма відповідними наслідками: проблемами в особистому житті, втратою друзів, жалістю до самої себе, яку Ольга успішно заїдала, особливо самотніми вечорами. Та настав момент, коли жінка усвідомила, що її життя – в її руках і тільки вона сама собі допоможе. Того переломного дня, не вагаючись, придбала абонемент у хустський фітнес-центр «Viper Gym».

«Найважче – зробити перший крок. Це була субота. Мій перший візит у спортзал, перше знайомство з тренером Віталієм Русином. Він одразу задав тон нашій спільній роботі, сказавши прийти на заняття вже завтра. Пам’ятаю, я дуже здивувалася: як це, у неділю, хто ж починає худнути з неділі? Та Віталій був категоричним: мовляв, для чого відкладати? На другому тренуванні мені стало зле, ледь не зомліла. Причина виявилася банальною: прийшла на тренування голодна й ослаблена. Однак і тут тренер не дав слабинки, а ще ретельніше взявся роз’яснювати значення правильного харчування, що є запорукою хорошого самопочуття. Безсумнівно, у таких ситуаціях дуже важливою є підтримка. Через зайву вагу я мала занижену самооцінку, не вірила в себе, а тренер вірив і підтримував, за що я йому дуже вдячна. Загалом у житті нам часто заважають страх і лінь. Свідомість каже: ти боїшся, ти нічого не зможеш, ти не схуднеш, і ми так і програмуємо своє життя. Але коли ти відчуваєш потужну підтримку (окрім тренера, мене підтримали нові друзі, з якими нас звів спортзал), то розумієш, що все по-іншому. За 8 місяців важкої системної праці над собою я схудла на 57 кілограмів. І почала отримувати задоволення від руху, а був період, коли важко було просто ходити», – згадує Ольга.

Змінила все: харчування, спосіб життя і навіть мислення

Поступово спортзал став для Ольги справжнім антидепресантом. Результат активних тренувань, а саме відображення стрункої, підтягнутої, гарної молодої жінки в дзеркалі, відмінне самопочуття й хороший настрій мотивували займатися з радістю, ділитися набутим досвідом з іншими, пропагувати активний та здоровий спосіб життя. Вона знову полюбила себе, своє тіло, з’явилося бажання подорожувати, навіть відкрила для себе нове хобі – почала займатися манікюром. Водночас не полишала підприємницьку діяльність і зробила для себе велике відкриття: часу на заняття спортом не вистачає тільки в тих, хто не має бажання, а робота цьому аж ніяк не завада. Навпаки, вона організовує, дисциплінує, диктує людині певний ритм життя.

«Звісно, змінювати себе, свої звички, сформовані роками, не так просто, але цілком можливо, було б бажання. Я відмовилася від смаженого, копченого, майонезів і кетчупів. Натомість у раціоні побільшало м’яса, риби, сиру, овочів та каш. А ще збільшилася кількість прийомів їжі, вживання рідини. Правила здорового харчування дуже прості, та вони дійсно дають свій результат, а до того ж значно економлять фінанси. На жаль, часто ми просто не помічаємо, скільки грошей витрачаємо на непотрібну шкідливу їжу.

«Найбільш суворої дієти дотримувалася в перші місяці тренувань. Особливо важко було під час свят обмежувати себе в їжі. Тому вирішила просто уникати застіль. Чесно кажучи, далеко не всі подруги зрозуміли мене, з багатьма зіпсувалися стосунки. Це вже зараз я можу, приміром, посмакувати солодощами, щоправда, їм їх у першій половині дня. Я зрозуміла, що не потрібно створювати з їжі культ – це марна трата часу й коштів. Треба їсти здорову та просту їжу».

Зі спортзали – на п’єдестал пошани

«Коли я схудла, тренер сказав, що настав час попрацювати над м’язами. До інтенсивних кардіотренувань (виконання фізичних вправ, що підвищують частоту серцебиття до 130–150 ударів на хвилину) додалися силові. З кожним заняттям я ставала сильнішою. Мене зацікавив пауерліфтинг – силовий вид спорту, у якому підіймають штангу. Почала тренуватися в Михайла Чохняя. Згодом навіть брати участь у змаганнях із жиму лежачи. Досить було одного разу вийти на сцену, аби сповна відчути кураж змагань, задоволення від хорошого результату, бажання рости й розвиватися далі. Наразі маю другий розряд, а найбільше досягнення – чемпіонський титул у своїй ваговій категорії (84 кг). Мій результат суми триборства на чемпіонаті України становив 312,5 кг. Та на досягнутому з тренером зупинятися не збираємося. Готуємося до чемпіонату України з класичного жиму, що відбудеться 18 листопада.

Ось так спорт змінив моє життя, зміцнив як фізично, так і духовно. Я відчула себе гарною жінкою, успішною людиною, щасливою мамою, якою пишається син. Приємно було, коли попросив станцювати з ним прощальний вальс на випускному перед усією школою. Для мене це найкраща похвала й мотивація. Тож, дорогі жінки, все у ваших руках. Не втрачайте віри, не шукайте причини, а використовуйте будь-які можливості для заняття спортом, адже почати можна зі звичайної ранкової пробіжки. Головне – бажання, а результат, повірте, того вартий», – радить жінка, яка творить себе сама.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини