39348
20:01 12.052022

На Рахівщині розпочалось полювання на делікатесні гриби

Цікаве 10179

Пройшло свято Юр’я, а отже пора на полювання за делікатесними грибами які ростуть на деревах – пістряки. Дерева вкриваються зеленню ау повітрі в лісі відчутно запах пістряків.

Здебільшого цей калорійний лісовий харч росте на буках: як здорових, так і гнилих. Рідше – на яворах. Особливо рясно рояться пістряки з мучним запахом.

– Найлегше трофеї дістати на повалених вітрами, старих деревах. В іншому разі доводиться дертись на саму вершину крони, – розповів нам Олександр любитель грибів.

Трапляються і гриби-рекордсмени. Діаметр одного пістряка, що нагадує слоняче вухо, інколи сягає за пів метра. Щоб знайти такого гриба, треба намотати не один кілометр хащовими нетрями. Пістряковий ажіотаж триває всього два-три тижні, бо “дерев’яні” гриби швидко старіють і у твердому виді стають непридатними для їжі, – додав Олександр.

Пістряк це один з перших весняних їстівних грибів- трутовик лускатий. Трутовик лускатий (Polyporus squamosus) — вид базидіомікотових грибів родини.

Трутовикові (Polyporaceae). Росте поодинці або групами з кінця квітня до кінця серпня. Зустрічається на стовбурах листяних порід дерев, особливо в’язів, і в широколистяних лісах. Його поява сприяє розвитку на деревині білої центральної гнилі. Молоді плодові тіла трутовика лускатого їстівні.

Широко поширений вид, на схід від Скелястих гір в США і по всій Європі. Зазвичай плодові тіла розвивається навесні, рідше — і восени, іноді і влітку.

Шапинка гриба спочатку ниркоподібна, а потім розпростерта, діаметром близько 40 см. Її поверхня суха, матова, сірувато-жовта, густо всіяна дрібними лусочками бурого кольору, розташованими колами. Спороносний шар трубчастий, пористий, великозернистий. Ніжка ексцентрична, рідше збоку, висотою близько 10 см і діаметром близько 4 см. Її поверхня гладка, суха, вгорі світла з тонким сітчастим малюнком, а внизу бура, майже чорна. М’якоть товста, м’ясиста, пружна, у зрілих грибів жорстка, дерев’яниста, з ледь відчутним приємним борошнистим запахом.

Трутовик лускатий відноситься до четвертої категорії грибів. Має хороші смакові якості, універсальний у вжитку. У їжу використовуються тільки молоді гриби.

Мешканці Рахівщини з нетерпінням щороку чекають весни, щоб почати збирати ці делікатесні гриби, які ростуть на дереві. Навесні майже всі гуцули любителі «тихого полювання» ходять « в пістряки», які з’являються, як правило, на початку травня, коли дерева вкриваються листям.Наразі сезон в самому розпалі.

А готують грибну страву за простим дідівським рецептом: свіжі гриби після відвару смажать на сковорідці разом салом, цибулею або різованцем, який росте у кожного жителя Рахівщини у городці, і ще при кінці додати трішки сметани. 


Олена Боднар

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах