39236
10:19 30.042022

У лісах Закарпаття грибники знаходять дуже мало сморчків

Цікаве 4305

Сморчки, зморшки, строчки, а в деяких населених пунктах Ужгородщини – чми (ы) рі – перші весняні гриби. Ростуть у лісах Перечинщини, Ужгородщини, Берегівщини.

Завзяті грибники кажуть, що цьогоріч сморчків дуже мало, до того ж з’явилися пізніше, як зазвичай. Причина – несприятливі погодні умови.

– Сморчки люблять мокру землю і тепло, а цілий квітень був холодний, – зауважує жінка з села Вільшанки, що на Перечинщині. Лісові трофеї продає біля хімічного факультету в Ужгороді. За корзину править 50 грн. – У четвер, 27 квітня, вперше знайшла їх. Ходила до лісу перед Великоднем, але повернулася додому з порожнім кошиком. Торік перші знайшла 15 квітня.

Чоловік років 70 у коричневому костюмі купує одну корзину.

– Люблю сморчки. Добре промиваю під проточною водою, варю у підсоленій воді, остужую, потім смажу з цибулькою, додаю яйце, трохи сметани, чорний мелений перець за смаком, – розповідає.

Світлана з Туричок тут спродує молочку. Каже, що декілька днів тому сморчками торгувала жінка з Ужгородщини. Дарів лісу мала дуже мало – три купки.

29 квітня. Дев’ята ранку. На пішохідній зоні перед входом до Зеленого ринку чоловік торгує сморчками. Лісові трофеї помістив до шістьох пластмасових відеречок з-під майонезу. За одне просить 50 грн. Каже, що нагрибарив у селі Тур’я-Поляна. Додає, що перші знайшов тиждень тому.

– Цього року грибів дуже мало, тому і дорого, – пояснив ціну на свій товар.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах