39089
13:00 9.042022

Як на Рахівщині дотримуються Великого посту та що їдять

Цікаве 4923

Тепер період Великого посту, якого на Рахівщині люди дуже притримуються. У селах Рахівщини горяни свято вірять, що, утримуючись від певної їжі й молячись та роздаючи милостині, можна випросити у Бога що завгодно і навіть… покарати ворога.

– Піст для нас має особливе призначення, – розповідає Євдокія. – Великий піст допомагає очиститися від гріхів, стати ближчим до Ісуса Христа. Метою Великого посту є духовна та фізична підготовка до Великодня. Духовна полягає в тому, що людина читає молитви, причащається та сповідається. А фізична – в споживанні лише пісних страв.

–Під час Великого посту ми не їмо: м’яса, риби, а також інших продуктів тваринного походження (сир, яйця, молоко, сосиски, вершки). Також потрібно відмовитися від фастфуду, солодощів, кави та різноманітних солодких напоїв. Великий піст означає і відмову від куріння, вживання алкоголю, хоча комусь це нелегко дається.

Але в суботу та неділю жорстокі обмеження трішки тепер пом’якшили. Найсуворішими тижнями Великого посту вважаються перший та сьомий. Цими днями Церква дозволяє споживати в їжу лише продукти, які не пройшли термічну обробку, тобто сирі. А їсти можна лише раз на день (краще ввечері), щоб повністю очиститися духовно та фізично.

Вся їжа рослинного походження дозволяється під час Великого посту. А саме можна вживати фрукти, горіхи, овочі, цільнозернові крупи, чорний хліб, гриби в будь-якому вигляді, хлібці, насіння, макарони.

В суботу та неділю також дозволяється додавати в раціон пісну олію та вино. Двічі за Великий піст можна вживати морепродукти або рибу (крім першого та сьомого тижня). А звичну каву краще замінити цикорієм, киселем, натуральним чаєм, квасом або морсом – коротко розповіла Євдокія.

– У Великий піст також, християнська церква категорично забороняє проводити обряди одруження!

Не тримати піст дозволяється літнім людям і дітям до 14 років, вагітним жінкам і хворим, мандрівникам і військовим, – підкреслила Євдокія.

Найголовніше в піст – не відмова від м’яса та інших скоромних продуктів, а відмова від усякого гріха – не тільки у вчинках, але і в думках!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
Всі новини