38823
20:13 10.022022

Закарпаття чекає ювілейний «Тиждень угорських страв».Фото, відео

Цікаве 17291

Вже не вперше в нашому краї пройде адаптована версія європейської акції «Жирний четвер» під назвою «Тиждень угорських страв». Тиждень – це досить умовно, адже спочатку акція дійсно тривала 7 днів, проте після реакції рестораторів Закарпаття її зменшили до чотирьох днів і проводять з четверга по неділю. Щороку дати змінюють, адже акцію організовують саме  в останній тиждень перед великоднім постом. Тож у 2022-му «Тиждень угорських страв» відбудеться з 24 по 27 лютого.

Найбільші знижки, у рамках проведення «Тижня угорських страв», передбачені саме у четвер – 50%. Протягом інших днів на гостей закладів чекає знижка у 25 %. Цьогоріч у акції беруть участь 21 заклад з Берегівського, Мукачівського та Ужгородського районів. Варто додати, що це десятий, ювілейний захід, який організовує Закарпатська угорська туристична рада.

Урочисту презентацію «Тижня угорських страв» провели в Угорському домі імені Мігая Мункачі, що знаходиться в історичній частині Мукачева у величній будівлі австро-угорських часів. Саме тут організували пресконференцію, де поділилися основними аспектами проведення цьогорічної акції, а також дегустацію страв угорської кухні. Модератором зустрічі виступив Йосип Торпоі, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради.

 Александра Чізмадіа, консул, аташе по зовнішньоекономічним питанням Генерального консульства Угорщини в Ужгороді привітала присутніх від імені дипломатичної установи: «Як бачимо, гастрономія не має кордонів, проте, коронавірусна інфекція теж. Хотіла б відмітити, що угорська дипломатія у цій непростій ситуації наполегливо працює над тим, щоб зміцнювати дружні контакти з Україною, а між державами й надалі існувала активна співпраця. Зміцнення двосторонніх стосунків неможливе без здійснення спільних проєктів. З точки зору зовнішньої економіки, Угорщина започаткувала секторальний підхід, де на центральному місці знаходиться підтримка бізнесу та туризму».

Йосип Борто, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»), яке безпосередньо долучається до проведення різноманітних заходів – від культурних до соціальних, благодійних акцій, теж звернувся до присутніх. Він зауважив, що якщо такий ідейних захід проводять вже вдесяте, то це показує, що його започаткування було вкрай успішним. З року в рік, до проведення акції долучається дедалі більша кількість закладів громадського харчування – це теж важливий фактор.

«ГО «ТУКЗ – КМКС» активно підтримує Закарпатську угорську туристичну раду, в тому числі і проведення «Тижня угорських страв», адже бачимо, що акція має важливу мету – збереження традицій та популяризацію страв традиційної закарпатської угорської кухні. Це важливий аспект  й розвитку туризму на Закарпатті, який займає пріоритетне місце у економічному розквіті краю. Маємо надію, що після пандемії туризм у краї отримає новий виток», – додав Йосип Борто.

Шарлотта Чізмар, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради зазначила, що той шлях, що пройшла організація протягом десятиліття не був простий. Проте вдалося започаткувати безліч цікавих проєктів, серед яких ключове місце займає саме акція «Тиждень угорських страв». Пані Шарлотта поділилася спогадами про заснування акції, її перші успіхи та нові ідеї, які з року в рік намагалися втілювати в життя.

Крім того, під час пресконференції повідомили, що 24 лютого, в стінах Угорського дому відбудеться урочисте відкриття ресторану автентичної угорської кухні «Монархія». Його власник, угорський ресторатор Мігай Рац теж був присутній на заході та розповів про основну концепцію та особливості майбутнього закладу.

Перед дегустацією страв, що приготували організатори акції, гостям підготували музичний подарунок – виступ колективу народного танцю з села Дерцен, який презентував кілька чудових номерів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах