37402
09:59 28.092021

На Рахівщині жінка лікується квітами

Цікаве 9591

На Рахівщині якраз рясно цвітуть у городах чорнобривці, та лише ті, що господині насіяли самі, ті, що садили розсадою, вже відійшли. Чорнобривці – це така квітка, що приживеться в будь-яких умовах, перетворюється на кущі, різної висоти, та рясно цвітуть різними кольорами.

Чорнобривці широко культивуються і легко вирощуються в сонячних місцях. Рослина вважається багатьма фахівцями садівництва одним з найпростіших і універсальних кольорів для вирощування в саду. Більшість чорнобривців однорічні. І хоча вони витривалі, чорнобривці НЕ морозостійкі. Тому ті хто знає що ця квітка дуже лікувальна, починають збирати бутони квітів та сушити, ще до перших заморозків. Адже після того як квітка промерзне, втрачаються лікувальні властивості.

Багато хто мене питає, навіщо стільки чорнобривців ти кругом садиш? Та чорнобривці – сильні ліки, я не лише саджу, але і сушу, щоб на весь рік вистачило!

Мало хто знає про лікувальні властивості чорнобривців. А ото моя бабуся мене навчила, а її, її бабуся, що ця рослина має велику цілющу силу.

Наприклад, водний настій квіток чорнобривців в давнину застосовували як сечогінний, потогінний і протиглисний засіб.

Пили чай з чорнобривців для лікування діареї та шлункових кольок.

Чорнобривці підвищують стійкість організму до застуди, грипозних захворювань, різних мікробів, рятують людини від вірусів і бактерій, зміцнюють імунітет.

У хід йдуть листя і стебла, але особливу цінність представляють квітки, особливо – пелюстки, – розповіла нам пані Ярослава.

Також жінка додала – однак слід бути обережним з кількістю їх застосування, оскільки квіти і особливо листя багаті ефірними оліями, тому великі дозування підходять не всім.

Для початку спробуйте такий настій: одну квітку покладіть в чашку, залийте окропом. Через 15 хвилин процідіть і випийте. Ви відразу відчуєте, підходить вам таке лікування чи ні. Я не травниця, травами лікуватись не вмію, але от чорнобривцям довіряю.

З відкритих джерел, ми вирішили також пошукати чим корисні для здоров’я чорнобривці в цілому?

І от що ми знайшли:

Заспокоює запалення. Це одне з найвідоміших властивостей рослини. Корисність рослини полягає в тому, що воно може заспокоїти роздратування і запалення в невротичної, видільної, нервової й травних системах, а також паніку, гнів, депресію, стрес, занепокоєння, страждання, судоми та інші психологічні та емоційні гіперреакції.

Зменшує запалення очей і кон’юнктивіт. Так само настої рослини використовувалися в якості промивки, щоб допомогти заспокоїти і охолодити напружені очі. Чорнобривці також широко використовуються для профілактики кон’юнктивіту.

Відлякує комах. Ефірна олія рослини є смертельним для комах, і може їх вбити. Запах відлякує паразитичних комах – вошей, клопів, бліх і москітів. Крім того, найбільш поширені побутові комахи, такі як терміти, білі мурахи і таргани чутливі в складових компонентів масла.

Бореться з вільними радикалами. Як рослина, яка дуже багато антиоксидантами, бархатец може допомогти організму боротися з вільними радикалами, які викликають ранні симптоми старіння і хвороби, більш того, ця квітка також діє як антиканцерогенний.

Діє як дезінфікуючий засіб. Ефірна олія чорнобривців володіє антибіотичними, антипаразитарними і антимікробними властивостями, які дуже ефективні для дезінфекції тіла. Коли його застосовують зовнішньо або всередину, то він може вилікувати інфекції в організмі. Якщо масло входить до складу спреїв, випарників і фумігантів, можна дезінфікувати весь простір в межах досяжності.

Це також може захистити від захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом, таких як віспа, кір, свинка і застуда.

Знімає спазми. Є релаксантом в природі, це означає, що рослина може полегшити будь-який тип спазму в організмі, може дати полегшення від судом, діареї та спазматичного кашлю.

Пригнічує біотичне зростання. Ефірна олія чорнобривців є антибіотиком.

Запобігає сепсис. Ефірна олія чорнобривців смертельно для золотистого стафілокока.

Допомагає знизити біль від геморою. Оскільки лікування рослиною може сприяти загоєнню тканин і зменшення набряку, багато хто вважає, що застосування їх місцево в області ануса або геніталій допомагає зменшити симптоми геморою або анальних розривів (також званих анальними тріщинами).

Бородавки. Квітки чорнобривців допомагають в загоєнні бородавок, мозолів.

Жирна шкіра. Настій чорнобривця допомагає позбутися від плям і прищів у людей, що мають жирну шкіру.

Вважається, що здатність чорнобривців допомагати лікувати рани обумовлена стимуляцією вироблення епітеліальних клітин, головним чином в результаті присутності глікопротеїнів і нуклеопротеїдів.

Який вплив справляють на жінок: застосування та протипоказання

Насичені антиоксидантами та іншими корисними для здоров’я інгредієнтами, трав’яні чаї підвищують енергію, допомагають боротися з вільними радикалами і сприяють відчуттю спокою й умиротворення. Жінки використовують рослину як стимулятора менструації і при маститі. Крім того, рослина використовується у вигляді мазі жінками, які страждають від раку молочної залози, щоб мінімізувати дерматит, який зазвичай викликається хіміотерапією. При прийомі всередину відвару, знижується ризик викидня при вагітності. Але, перед вживанням потрібно порадитися з лікарем. Рослина містить інгредієнти, які можуть допомогти зменшити набряк (запалення) і спазми, заспокоїти нерви і знизити кров’яний тиск. Так само, багато хто робить ванночки з чорнобривців, оскільки рослина ефективно в лікуванні вагінальних інфекцій, інфекцій сечового міхура, загоєнні швів після народження дитини, а також геморою.

Також є у цієї квітки і протипокази:

  • Може збільшити ризик кровотечі.
  • У деяких людей може бути алергія.
  • Може виникнути сонливість.
  • Якщо у вас чутлива шкіра, уникайте контакту з соком, так як він може викликати дерматит.
  • Не рекомендується вагітним і годуючим жінкам.

Чи може бути від них алергія, чи можливий інший шкода?

Крім безсумнівної користі, чорнобривці можуть нанести і шкода здоров’ю, тому слід з обережністю вживати відвари та чаї з цих квітів. Ви повинні уникати рослини, якщо у вас є алергія на амброзію, ромашки, хризантеми, ехінацеї та інші рослини в тому ж сімейств. Можливо, що у вас алергія на складовий компонент чорнобривця, в такому випадку потрібна консультація фахівця. Симптоми алергічної реакції включають: висип; свербіж; набряк; запаморочення; проблеми з диханням.

Чорнобривці містять багато потужних противікових і протизапальних сумішей, які ефективні в боротьбі проти інфекції, пухлин, так само покращують кровообіг, зменшують спазми завдяки вмісту флавоноїдів, полісахаридів, лінолевої кислоти, каротиноїдів і трітерпенов.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах