37123
17:55 23.082021

На Рахівщині почав дозрівати гриб веселка, схожий на чоловіче достоїнство

Цікаве 10694

На Рахівщині місцеві жителі, влітку і восени збирають гриби: звичайні білі, маслюки, лисички та екзотичну веселку (веселий гриб). Сушать їх, маринують, роблять настоянки і збувають городянам.

Гриба Веселку мало хто знає, а між тим у наших предків цей гриб цінувався буквально на вагу золота. Свою іншу назву –Смердючка – він отримав за огидний запах, який можна відчути за кілька метрів.

Микола з Ясіня розповів: – треба брати його яйця — вони білі, схожі на курячі. Вдома яйця достигають, з них формується гриб. На мою думку, він корисний — убиває ракові клітини, помагає від виразки шлунка, від тиску. Того року настоянкою літрів сорок розібрали в мене веселку.

Веселку можна зустріти в тінистих вологих місцях, в основному в заростях ліщини та малини, з кінця липня до глибокої осені.Гриб веселка представляє з себе яйцевидне біле тіло. Зазвичай гриб не буває великим й рідко коли досягає розмірів з гусяче яйце. Спочатку гриб схожий на звичайний дощовик. Сам по собі гриб не такий міцний, а має м’якоть схожу на холодець. Коли гриб доростає до певного розміру, з нього проростає невелика нирка, що швидко переростає в плодову ніжку. Ніжка з капелюшком, із яйця, дуже швидко виростає, іноді за 15 хвилин. Тільки уявіть собі, що прямо на Ваших очах можна спостерігати як росте цей гриб. Таким він проживе кілька годин. Гриб росте в різних місцях і ніколи в одному й тому ж.

Гриби Веселка – лікувальні властивості

«Веселий» гриб загоює рани, перешкоджає утворенню виразок, має бактерицидні, противірусні, знеболюючі, протипухлинні властивості. Вживання рубаної сирої веселки в сметані приймають для профілактики раку.

Для лікування використовують як сушені гриби, так і спиртову настоянку (наповніть подрібненими грибами літрову банку на половину її обсягу, залийте доверху горілкою, закрийте поліетиленовою кришкою, настоюйте в темному місці один місяць, потім процідіть).

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах