36963
13:41 9.082021

Містичні легенди не лякають: загадкове озеро Несамовите на Рахівщині приваблює все більше туристів

Цікаве 8528

Несамовите озеро — озеро льодовикового походження в Рахівському районі Закарпатської області. Лежить на схилах гори Туркул масиву Чорногора, на висоті 1750 метрів над рівнем моря.

Довжина його 88 метрів, ширина – 45 метрів. Площа 0,3 га, глибина до 1,5 м. Котловина подовженої форми. Північні береги обмежені низьким мореним валом, уздовж південних, кам’яні осипища. Живиться за рахунок атмосферних опадів. Взимку замерзає.

Дно озера вкрите валунами, у південній частині поширені піщано-мулисті відклади. Частково заростає.

Розповів гуцул Сергій: на Говерлі є сідло, а в ньому озеро. Озеро називається Несамовите, так як весь час хвилюється, хоча вітру зовсім немає. Буває і тиша, а озеро неспокійне.

А біля озера є Піп-гopa, а на ній Чорна скеля. На тій скелі Довбуш чорта забив. Від того скеля і почорніла…

Також про це озеро ходять багато різних легенд, а що з них правда – вирішувати вам!

Жителі причорногірськіх сіл свято вірять, що душі всіх вбивць або людей, які покінчили життя самогубством, потрапляють в озеро Несамовите. Якщо жбурнути в нього камінь, то з безодні озера вилетять тіні грішників і почнеться страшна гроза з градом. Також бушує стихія, коли хтось помирає грішною смертю. Тоді духи озера вітають поповнення громом і градом.

Також Сергій розповів про одну легенду, яка нібито сталася із одним із місцевих жителів: розповідає, що заблукав давно гуцул, та вирішив заночувати на березі Несамовитого. Розклав він багаття і почав готувати вечерю. Коли зачерпнув казанком воду з озера, вибухнув грім і з’явилася кінна упряжка. Незнайомець під’їхав до чоловіка і запропонував притулок. Гуцул погодився, сів в бричку, а вона поїхала прямо в озеро. Вода розступилася, і з’явився гарний палац. Гостя зустріли радісними піснями і танцями, а столи ломилися від їжі та напоїв. Коли настала північ, гуцул побачив, як люди навколо почали збирати лід і сильно здивувався цьому. А гостинний господар пояснив, що вони готують град. Зрозумів чоловікові, що має справу з нечистою силою і тричі перехрестився. Миттєво все зникло, і хвилі викинули його на берег озера.

Минулого року біля озера встановили дзеркало. Дехто каже, що для того щоб злі духи не могли вийти із води.

А от Леонід Кирилюк прокоментував встановлення дзеркала так: “Придивися – раптом ти став свинею, залишивши сміття? Дяка тим, хто дзеркало прилаштував. А ТИ непотріб донизу забрав?”.

Скоріше за все, дзеркало становили, щоб туристи, які відвідують гори, не залишали сміття, – подивилися в дзеркало, і дали собі відповідь, хто вони є.

Тож що ж на озері робиться, вирішувати кожному особисто, чи милуватися надзвичайною красою Карпат, чи шукати щось містичне!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Меморіальний парк села Чома ознайомлює школярів з життям древніх угорців
14:56
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який посеред вулиці пограбував чоловіка
14:38
У рідних стінах ужгородські «Карпати» досягли максимального результату
14:03
На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей
13:43
Всі новини