36760
20:06 17.072021

У закарпатському Хмільнику живу воду можна набрати безкоштовно

Цікаве 5541

По воду до села Хмільник Берегівського району (до адмінреформи село входило до складу Іршавського району) люди їдуть з різних куточків Закарпаття, і навіть з інших областей. За смакові якості люди наділили рідину якнайкращими епітетами: жива, добра, файна, чиста, срібна.

На початку села, поруч з автобусною зупинкою, де рейсові автобуси здійснюють висадку і посадку пасажирів у напрямку Кам’янського, є облаштоване джерело, з якого тече жива вода. Зазвичай тут завжди черги, площадка занята транспортними засобами.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» відвідала Хмільник і поспілкувалася з місцевими та поціновувачами доброї води.

Пан Іван проживає в хаті через дорогу. На час мого візиту чоловік поспішав у справах, тому, відкриваючи ворота, говорив швидко:

– Ця вода називається «Горзівка». Чому – не знаю. Джерело бере початок із-за гори. Рідина тече із землі, влітку холодна, а взимку трохи тепліша. Люди хоснують її давно, більше сто років. Коли робили дорогу, то криницю прикрили плитою, а потім закатали асфальтом. Для зручності поставили трубу. Струмінь води хороший, тому тару наповнюємо швидко.

На дорозі зупиняється вантажівка. З неї виходить усміхнений водій років 30. З п’ятилітровим бутлем прямує до джерела.

– То чудо, що черг нема, – дивується. – Тепер проїздом, зупинився, аби набрати води, бо у таку жару хочеться пити і пити, а ця вода добре втамовує спрагу. Живу в Хусті, регулярно приїжджаю у Хмільник по воду, бо вода дуже добра, холодна.

До джерела під’їхав білий бус. З нього вийшов сивочолий вусань у червоній футболці та синіх шортах. Пан Віктор проживає у Берегові, по воду до Хмільника приїжджає регулярно.

– 20 км в один бік і 20 в інший, але це оправдує себе. Вода хороша, смачна, не цвіте, не псується. У Берегові є Закарпатська геологорозвідувальна експедиція. У свій час я там працював, досліджував джерела, свердловини. Хімічний склад цієї води більш-менш нормальний. Набираю 150 літрів, і нам з дружиною вистачає надовго – на 2-3 місяці. П’ємо, готуємо чай, каву, страви, – розповів поціновував хмільницької води.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах