35814
15:42 27.042021

На Закарпатті журналістам презентували маршрути та родзинки Ужанської долини

Цікаве 3859

Вчора, 26 квітня, закарпатським журналістам під час прес-туру Ужгородським районом екскурсоводи презентували маршрути та родзинки Ужанської долини, які допоможуть туристам та подорожуючим пізнати історичні, архітектурні, культурні та гастрономічні родзинки та цікавинки цього куточка Срібної Землі, відчути містику гір та намоленість дерев’яних церков. У прес-турі взяла участь і кореспондентка «Карпатського об’єктива».

Аліса Смирна в образі листоноші Федора Фекети

«Промоція історико-культурної та природної спадщини Ужанської долини через формування нових партнерств та створення спільних продуктів» – так називається проєкт, у рамках якого закарпатські екскурсоводи розроблять 10 тематичних маршрутів. Серед них – пішохідні, велосипедні та автомобільні. «Пізнай Ужанську долину» – команда використовує більш популярну назву.

Як повідомила Ольга Павлова, даний проєкт реалізовується громадською організацією «Щасливі діти» за підтримки Українського культурного фонду. Партнером проєкту виступили ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» та управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації.

Дерев’яна церква у селі Кострино

Під час прес-туру гід Аліса Смирна в образі легендарного листоноші Федора Фекети, якому в центральному скверику встановлено пам’ятник, розповіла про потенціал Перечинщини. Родзинкою міста Перечин є Хресна дорога, яка зведена 2008 року на горі Гурка. Тут можна помолитися і помилуватися місцевими краєвидами. Звідси видно Лавандову гору, яка вже стала популярною. Серед гастрономічних родзинок – це сири «Перечинської мануфактури» та турянський часник, продукція з нього. У Дубриничах функціонує велосадиба, де після активного відпочинку можна познайомитися із традиціями регіону, зокрема весільними, та посмакувати страви лемківської кухні.

На Великоберезнянщині є чимало сакральних об’єктів, які допоможуть поринути в минуле, вразять архітектурою, історією, додадуть позитивної енергетики. Свято-Миколаївський чоловічий монастир у Малому Березному, який має давню історію, затримає вас надовго.

Дуб Чемпіон у селі Стужиця

У селі Кострино на пагорбі, у винятково гарному місці, розташовано шедевр народного будівництва – дерев’яну церкву Покрови Пресвятої Богородиці, що належить до видатних пам’яток української народної архітектури (1645р.). Святиню побудовано без жодного цвяху та сучасних оснащень, дерев’яна споруда є автентичною візитівкою Великоберезнянщини.

Обов’язково відвідайте крайнє село Стужиця. Від Ужгорода знаходиться за 70 км. Тут ростуть два величезні дуби, які є унікальними пам’ятками природи, – це Дідо-дуб та Дуб-Чемпіон. Дідо-дуб має 1200 років, обіймище його стовбура 9,1 м, а висота понад 30 метрів. Дуб-Чемпіон є найстарішим дубом України, його вік оцінюють у 1300 років. У цьому ж селі є стела на стику трьох кордонів.

Стела на стику трьох кордонів

Про свої авторські маршрути розповіли екскурсоводи Юрій Славік («Родзинки Турянської долини»), Павло Худіш («Одна долина – багато культур»), Аліса Смирна («Від Сяну – додому»), Юрій Яновський («Містика гір та шепіт дерев’яних церков»).

Варто зауважити, що деякі ділянки дороги відремонтовано, наразі ремонт автомобільної траси «Ужгород – Самбір – Львів» триває.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах