32740
12:14 25.072020

Колоритно та по-нашому: Іван Пилипець знімає закарпатський мюзикл «Вечорниці». ФОТО

Цікаве 12760

Відомий закарпатський співак Іван Пилипець взявся за втілення давньої мрії – створення ексклюзивного мюзиклу під назвою “Вечорниці”, що презентуватиме красу та народну творчість Срібної Землі.

Зйомки розпочалися у червні й відбуваються в унікальних місцях Закарпаття: на Синевирському озері, Боржавських полонинах, у “Райському куточку”, в ексклюзивному шалаші з отарою в смт Ганичі тощо). За задумкою автора, саме мальовничі краєвиди подарують глядачеві неабияку естетичну насолоду і з легкістю перенесуть у минулі часи, коли наш край входив до складу Чехословацької Республіки, у розквіт Карпатського регіону, де, власне, і відбуваються головні події фільму.

Дійство розгортається далекого 1931 року в мальовничому закарпатському селі Колочава (музей “Старе село”). За сюжетом, між простим вівчариком та багатою дівчиною зароджується ніжне кохання, яке, звісно, молодій парі потрібно відстояти попри майнову нерівність. Ось що розповідає про мюзикл режисер та головний герой картини Іван Пилипець.

“Головний герой – вівчарик – випасає вівці на полонині (ми намагаємося реалістично відтворити тяжкі умови життя у горах із такими цікавими атрибутами, як доїння овець, виробництво сиру, вурди, бринзі). Його переповнюють спогади про кохану і мрії про щасливе майбутнє разом. Вона також любить вівчарика, однак батьки хочуть видати красуню за багатого жениха (багаті, як завжди, не хотіли сходитися з бідними), який зв`язався з ворожкою, щоб та чарами допомогла привабити дівчину). Коли про це дізнається вівчарик, то відразу покидає усе і спішить рятувати кохану. Адже кохання – це сенс його життя, заради нього він проходить через вогонь і воду, і любов таки перемагає та мирить усіх”, – розповідає Іван Пилипець.

У фільмі виконуються українські, закарпатські народні та сучасні пісні в оригінальному виконанні. Також представлені народні танці того часу, що були поширені на території карпатського регіону. Цікаво, що діалоги героїв ведуться як колоритним закарпатським діалектом, так і українською мовою.

“У мюзиклі ми намагаємося відтворити тогочасний період життя і розвиток Карпатського регіону, показати традиції етнічних груп населення Закарпаття (угорців, румунів, словаків тощо). Адже ні для кого не секрет, що чехи-словаки підтримували місцевих мешканців і дозволяли розвиватися у всіх напрямкам, йдеться про будівницто житлових комплексів, храмів, шкіл. Наша мета – розвиток і збереження народних традицій через музичну творчість. У фільмі яскраво відтворено традиції сватання і видання нареченої, які подекуди збереглися і до сьогодення, однак, як то було у ті часи, вже не буде ніколи. Карпатський вільний і щасливий народ умів як працювати, так і святкувати”, – продовжує Іван Пилипець.

До слова, над створенням колоритного мюзиклу працюють відомі артисти України (співаки), учасники телепроєкту “Голос країни”, телевізійні зірки, хореографи. Так, головні герої мюзиклу: Антон Копитін (Василь), Ілларія (Відьма), Анастасія Давидюк (Марічка), Іван Пилипець (Іван). Окрасою фільму також є місцеві таланти: троїсті “Колочава”, гурт “Каприз” (троїсті музики), ансамбль “Ільничанка”, народний танцювальний колектив “Іршава”, фольклорний ансамбль “Селиська співанка”. Оператор фільму – Андрій Олаг.

Прем`єра мюзиклу “Вечорниці” запланована на травень наступного року.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах