32702
22:49 20.072020

Комета Neowise очима ужгородського вчителя: космічна гостя, якій кортить розгледіти Землю зблизька. Фото

Цікаве 24303
Комета Neowise в нічному небі над Закарпаттям

Увесь світ, затамувавши подих, стежить за кометою Neowise, яку можна побачити раз на 6 800 років. 23 липня вона максимально наблизиться до Землі.  Але жодної загрози вона не становить, оскільки пролетить за 103 млн кілометрів від нашої планети. Цікаво те, що її можна побачити навіть неозброєним оком. Тоді вам здаватиметься, що вона нерухома. Це тому, що комета на величезній відстані від нас.

Ужгород, 14 липня

Тож коли та де побачити закарпатцям цю космічну гостю, хто вона така і куди летить  – про це говоримо з людиною, яка дійсно знає про астрономію чимало, – ужгородцем Віктором Ганусом, вчителем фізики та астрономії Лінгвістичної гімназії ім. Т. Г. Шевченка. 

– Вікторе Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про комету Neowise. Як давно її відкрили, в чому її унікальність?

– Комета  C/2020 F3 (NEOWISE) – найяскравіша комета за останні 7 років, нещодавно успішно пройшла точку максимального зближення із Сонцем, не зруйнувавшись при цьому,  і зараз наближається до Землі. У самій назві комети вже міститься інформація про те, коли і ким вона була відкрита. Отже, розшифровуємо назву: NEOWISE – це космічний телескоп, що знаходиться на навколоземній орбіті і якраз виконує місію пошуку астероїдів та комет, що зближаються  із Землею. Саме його камери і зафіксували комету наприкінці березня 2020 року. Літерою С (comet) позначаються всі нововідкриті комети. Якщо ж згодом виявиться, що комета періодична, то літера С замінюється літерою Р (periodic). Якщо ж ні, то літера С так і залишається.  Сполучення F3 означає, що це третя комета, відкрита в другій половині березня.

А от унікальність її в тому, що ця комета досить яскрава, на відміну від більшості комет, видима неозброєним оком та претендує на титул Великої комети.  Деякі астрономи вже навіть нагородили її цим титулом.

Комета над JABIL

Що таке взагалі комета?

– Комети – це малі тіла Сонячної системи.   У перекладі з грецької слово «комета» означає «довговолоса», має тверде ядро та протяжний «хвіст». Ядро – це конгломерат із льоду та твердих частинок. Причому лід в основному водяний, але містить також метановий лід, аміачний та лід із вуглекислого газу. Тверді частинки – це силікати (дрібні камінці й піщинки). Також можуть бути присутні частинки деяких металів.  Хвіст комети утворений із речовини, що випаровується з ядра і складається з газів та пилинок, стає особливо помітним при наближенні комети до Сонця. Форма хвоста визначається дією тиску сонячного світла, сонячного вітру (потоків заряджених частинок від Сонця) та гравітацією. Хвіст завжди спрямований протилежно від Сонця.

Існують комети, які періодично повертаються до Сонця, але є й такі, що пролітають біля Сонця вперше і востаннє. Найбільш ймовірно, що комета NEOWISE прилетіла з Хмари Оорта. Це область на околицях Сонячної системи, в якій знаходяться зародки мільярдів комет.

Коли ви вперше побачили цю космічну гостю і де?

– Вперше побачив комету у ніч з 12 на 13 липня за містом. Ми виїздили з друзями на спостереження параду планет, інших астрономічних об’єктів та, власне, комети. Наступні дві ночі також спостерігав та фотографував її. Проте, комету можна було побачити і за кілька діб до цього, якщо, звичайно, знати  де і коли її шукати. У цьому допоможе один з  електронних планетаріїв, інстальований на смартфон чи ноутбук. Наприклад, Star Walk2 я використовую як кишеньковий, а Stellarium для роботи на ноутбуці.

Міст Масарика

– Розкажіть, будь ласка, про ці електронні планетарії та як ви їх використовуєте.

– Ці планетарії є у вільному доступі, їх нескладно інсталювати. Вони створюють дуже реалістичне зображення зоряного неба, показують розташування Сонця, Місяця, планет тощо. Ними може користуватися як початківець, так і досвідчений астроном-аматор. Оскільки комета NEOWISE нововідкрита, то в  Stellarium її треба додати у базу даних. А для Star Walk2 потрібно за невеликі гроші купити додатки, на які є посилання у самій програмі. Тоді всі нововідкриті об’єкти вносяться в базу автоматично. Будь-який планетарій дозволяє віртуально подорожувати у просторі та часі, тобто можна з’ясувати обставини видимості планети, комети тощо у будь-який момент часу та з будь-якої точки Землі.

Медфак

– Як знайти комету, де її найкраще видно, в який час?

– Ось для цього  й потрібен електронний планетарій. Отже, якщо пощастить із погодою, то в наступні вечори комету можна ще буде знайти на північному заході через годину (або  трохи більше) після заходу Сонця на невеликій висоті над горизонтом. Як орієнтир, можна використати добре впізнаваний Ківш Великої Ведмедиці. Комета знаходитиметься нижче і правіше від нього. Протягом ночі комета не заходить за горизонт, а повільно зміщується у північно-східну частину неба, залишаючись доволі низько над горизонтом. Із настанням світанку комета ніби розчиняється на фоні неба. Але від 17 липня яскравість комети вже зменшується, її дедалі важче буде побачити неозброєним оком, а в кінці липня комета буде доступна тільки в бінокль, телескоп або ж фотографічно.

 – До речі, як вам вдалося отримати такі світлини комети?

 – У цьому немає нічого складного. Фотокамеру, бажано цифродзеркалку, закріплюємо на штативі, наводимо в ту ділянку неба, де перебуває комета. Тривалість витримки, значення   ISO, діафрагму встановлюємо методом підбору, в ручному режимі, враховуючи яскравість неба. На темному небі при фокусній відстані об’єктива 100-135 мм, що дає крупний план, витримка може становити 8-12 секунд. При більшій витримці вже проявиться добове обертання неба – сліди зір помітно  витягнуться. Для панорамного фото слід фотографувати з малими фокусними відстанями (20-50 мм), тоді витримку можна збільшити до 20-30 секунд (не забуваючи ретельно фокусувати з вимкненими стабілізатором та автофокусом). Фото, зроблені за містом, дають кращу деталізацію об’єкта, але не дають географічної прив’язки. Так з’явилася  ідея сфотографувати комету над впізнаваними «візитівками» Ужгорода. В умовах сильної міської засвіченості комета, звичайно, дещо втрачає свою «фотогенічність».

Лінгвістична гімназія ім. Т.Г. Шевченка

– Оскільки комета NEOWISE максимально наблизиться до Землі 23 липня, то як будуть змінюватися умови її видимості?

– Ви праві, комета зближається із Землею, але при цьому віддаляється від Сонця. Випаровування речовини з ядра комети послаблюватиметься, то ж і «пишність» хвоста разом з його яскравістю зменшуватимуться. Як уже згадував, маємо ще тиждень часу, щоб милуватись нею візуально. До речі, при максимальному зближенні комети із Землею, а це 103 млн км, жодного впливу на нашу планету (чим дехто дуже переймається) з її боку не буде. Недаремно комету ще називають «видиме ніщо», тобто її маса і густина речовини у хвості надзвичайно малі.

Панорама

– Читачам також буде цікава інформація, куди ж летить та комета і коли ми зможемо побачити її знову.

 – Я вже згадував, що, найімовірніше, ця комета прибула з Хмари Оорта. Яка ж її подальша доля? Якщо комета не зруйнувалась, проходячи перигелій своєї орбіти, то далі їй уже практично нічого не загрожує, хіба що випадкове зіткнення з іншим об’єктом. Надалі комета покине околиці Землі та продовжить рух у глибини Сонячної системи. Астрономи розрахували, що ця комета є періодичною (з періодом 6 800 років) і в майбутньому, можливо, ще повернеться до Сонця. Враховуючи, що маса комети дуже мала (за космічними мірками), то не виключено, що вона може зазнати гравітаційного впливу з боку значно масивніших тіл та дещо змінити свою орбіту так, що до Сонця і не повернеться.

Христина БІКЛЯН

Фото Віктор Ганус

Філармонія
telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах