31658
12:22 1.052020

Австрійська казка в українських Карпатах

Цікаве 21103

Замок Берегвар — романтична резиденція графів Шенборнів на Закарпатті.

Замок-палац графів Шенборнів (Берегвар)

У мальовничому селищі Карпати, що розташоване між Мукачево та Свалявою, знаходиться справжній казковий замок-палац, зведений у 1890 – 1895 роках графом Ервіном Фрідріхом Бухеймом-Шенборном.

Замок в стилі неоромантизм був побудований на місці дерев’яного будиночка в урочищі Берегвар, колишньої резиденції австрійських графів, які вподобали закарпатський край і жили тут понад два століття. До австійських аристократів закарпатськими землями на початку XVIII століття володів князь Трансильванії Ференц Ракоці ІІ, який був лідером національно-визвольного повстання угорців проти правління австрійської імперії Габсбургів. Але антигабсбургське повстання було придушене у 1711 році, а землі князя Ракоці ІІ конфісковано на користь австрійського імператора Карла VI. Придушити повстання допомогли давні союзники Габсбургів — сім’я графів Шенборнів, у яких нараховувалось восьмитисячне приватне військо та 160 тисяч кріпаків.

І в знак подяки за вірність автрійській короні імператор у 1728 році подарував Лотару-Францу Шенборну конфісковану Мукачівсько-Чинадіївську домінію навічно! Таким чином представники аристократичного німецько-австрійського роду Шенборнів стали найбільшими землевласниками на Закарпатті.

Замок-палац Берегвар на фоні гір

Шенборнівська домінія складалася з 152 сіл, 15 присілків, 4 торгових міст, а в купленому від княгинь Софії Баторі і Естергазі знаходилося ще 33 села. У документі від 5 вересня 1728 року говориться, що третина домінії — це низина з доброю землею, решта — гірська земля і ліси. Серед живописних Карпат представник п’ятого покоління Шенборнів — граф Ервін Фрідріх Бухейм-Шенборн за проектом архітектора Грессерсона звів замок-палац Берегвар, що зберігся донині без суттєвих змін.

Резиденція графів Шенборнів нагадує замок із середньовічної казки

Палац Шенборнів побудований за астрономічнім принципом. Граф Шенборн любив астрономію і різні календарі, що було тоді захопленням багатьох статусних осіб Європи. Він прагнув відтворити це захоплення у будівлі палацу та навколишнього парку.

Замок-палац Шенборнів містить 12 виходів

Кожен елемент споруди не тільки виконує свою практичну функцію, але й має символічне значення. Так, у замку є 365 вікон — за кількістю днів року. Ще одне віконце замуроване на випадок високосного року. Димоходів у палаці — 52, стільки ж, скільки у році тижнів. Входів 12 — за числом місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року. Шпилі оздоблені флюгерами й курантами, а на одній з веж встановлено дзвін, що відбиває кожну годину. Споруда щедро декорована вітражами та барельєфами з символікою аристократичної родини Шенборнів.

Замок-палац графів ШенборнівРезиденція графів Шенборнів нагадує замок із середньовічної казки.

Навколо палацу розбитий чудовий парк-дендрарій, площею 19 га. В розкішному саду висаджені рідкісні породи дерев — катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, сакура, рожевий бук, італійська глиницинія, магнолія. Перед замком знаходиться величезний прекрасний квітник з різними сортами ківтів і трав, лише трояндових кущів до 30 видів.

Навесні, коли квітнуть магнолії і сакури, парк перетворюється на казку.

В парку Шенборна є 7 унікальних та різних ліхтарів, що є символом 7 днів тижня, а з правого боку 12 місточків, що символізують 12 знаків зодіаку. Одне з найкрасивіших місць парку — міст Чотирьох Євангелістів, що збудований у бароковому стилі. Міст прикрашають скульптури чотирьох євангелістів: Луки, Іоана, Марка та Матвія. Техніка виконання скульптур злегка нагадує роботи на Карловому мості в Празі.

Міст Чотирьох Євангелістів у парку Шенборнів

У парку є невеличке декоративне озерце, посеред якого розташований острів, що своїми обрисами нагадує контури імперії Габсбургів, Австро-Угорщину перед першою світовою війною. А у місці, де є сучасне Закарпаття посаджено дерево – сосна з Далмації. Острівець складено з 365 брил каміння, як 365 днів у році, а 1 камінь знаходиться на причалі, його доправляють на острів раз на 4 роки у високосний рік.

Дорогу навколо озера освітлює 24 ліхтарі, як кількість годин у добі, а на березі водойми розташовані 22 лавиці, на яких встановлено герби тих держав, у складі яких було сучасне Закарпаття за всю свою історію.

Парк графа Шенборна

На території палацо-паркового комплексу за часів СРСР знімалась казка “Снігова королева”, “Війна і мир”, “Помилка Оноре де Бальзака” і культовий фільм про розвідників “Сімнадцять миттєвостей весни”.

У 1945-му маєток було націоналізовано. Майже все внутрішнє оздоблення палацу зникло. З 1946 року у палаці Шенборнів було розміщено санаторій «Карпати». Нині палац Шенборнів має статус пам’ятки архітектури національного значення.

Адреса: село Карпати, Мукачівський район Закарпатської області.

Джерело

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини