31223
21:36 23.032020

Водоспад Труфанець: унікальне диво Карпат. Фото, Відео

Цікаве 14363

Мабуть, немає автовласника, який проїжджаючи повз цього водограю, не зупиниться, або ж принаймні не пригальмує, щоб зробити фото на згадку. Водоспад Труфанець знаходиться поруч з  автошляхом сполученням “Мукачево – Рогатин” між селом Кваси та селищем Ясіня.

За словами місцевих, найбільш повноводний водограй навесні, коли в горах починає танути сніг. Саме в  цей період тутешні і радять приїжджати на Рахівщину щоб ним помилуватись. Через велику кількість каскадів вода, що падає з висоти, б`ється  об каміння і стає біла, немов молоко.   Усім, хто збирається біля водограю затриматись,  тутешні радять вдягтись тепліше: вода тут завжди холодна, навіть влітку. А скупатися у водоспаді наважуються лише справжні сміливці. Прикро те, кажуть місцеві, що дерев’яна альтанка-місток, яку тут колись  побудували у вигляді казкового лісового будиночка, зруйнувалась.   З неї  відкривався дивовижний вигляд на водограй.  За роки дерев `яна конструкція прогнила та зіпсувалась від постійної близькості до води. Та незабаром, його планують відновити.

Ну а поки, щоб підійти ближче до водоспаду, потрібно підніматися нагору такими собі природними сходинками з каміння та глини. Та це людей не зупиняє. Через гуркіт, який виникає від падіння води, поспілкуватись не вдасться, та сюди туристи їдуть не за цим. Туристичні групи сюди привозять  переважно  влітку, тоді біля водограю збирається справжній натовп.

А от взимку чи  навесні  тут  зупиняються лише ті, хто проїжджає повз.  Один з таких і пан Ярослав з родиною. Чоловік розповідає: “Водоспад помітили випадково, спершу його  проїхали, а потім зупинились і повернулись. Дорогою не було ніяких вказівників, тож більшість водіїв, мабуть, навіть не здогадуються, яке диво природи чекає їх попереду.  Прикро і те, що  немає поруч  облаштованих місць для авто. У нас на Івано-Франківщині є схожий водограй, Гук називається. Про Труфанець теж чули, однак нагоди  побачити його на власні очі не було. Тому не могли не зупинитись на кілька хвилин, щоб просто помилуватись та сфотографуватись для фейсбука.”

А от місцеві можуть милуватись водограєм хоч щодня.  Як і кожен водоспад, Труфанець також має і свої легенди. За однією з них, колись на цьому місці стояла велика, міцна скеля. Прийшли опришки та   розкололи її, і звідти почало бити джерело з чистою, прохолодною водою. Згодом невелике джерело перетворилось на бурхливий водограй.  І саме там місцеві дівчата чекали своїх коханих з війни. За іншою легендою, кілька століть тому на місці водограю була велика гора, де відбувся бій між місцевими гуцулами та турками . Гуцули розкололи скелю і звідти потекла вода, яка знищила турків, а на місці битви уторився потік з водоспадом Труфанець.

Ще одна легенда  розповідає про походження назви гори Близниця і водоспаду Труфанец. В одному селі жили два-брата близнюки і дружили вони з дівчинкою, яку звали Труфан. Пройшли роки, діти виросли і стала Труфан справжнісінькою красунею. І закохалися брати-близнюки в неї так сильно, що постійно сварилися між собою за її увагу.

Не витримала мати близнюків, прийшла до дівчини і стала просити, щоб вона вибрала когось одного.І тоді сказала їм Труфан, що вийде заміж за того брата, який принесе їй квітку едельвейс. Пішли брати-близнюки в гори шукати квітку і одночасно побачили її на скелі. Кинулися вони нагору, і разом схопилися за квітку. Але відразу верхівка скелі  обвалилася і два брата впали вниз і розбилися. В одну мить затягнулося небо чорними хмарами і вдарив грім з блискавкою, земля затрусилась і  утворилося дві абсолютно однакові гори. Але Труфан не знала, що сталося з братами поки про не зустрівся їй старенький дідусь, який пас своїх овець і бачив як розбилися брати; розповів він дівчині, що сталося. Не витримало дівоче серце такого горя. І пішла вона на скелю та  і кинулася вниз. На тому місці, де вона розбилася вода почала бити з-під землі, а люди, пам’ятаючи цю історію, назвали гору – Близниця, а водоспад – Труфанец, кажуть, в перекладі воно означає – чиста сльоза.

Ну а за офіційною  інформацією,  водоспад назвали на честь правої притоки річки Чорна Тиса, русло якої і є його джерелом. Й ого висота 36 метрівРічка Труфанець бере свій початок на висоті більше 1700 метрів над рівнем моря біля підніжжя знаменитої  гори Близниця. Вода проходить свій шлях у 3 км горами, і ще 230 метрів підземними путівцями. Ну а сам Труфанець розмістився на останньому порозі перед тим, як ріка впадає в і його вважають одним з найвищих водоспадів України.

Світлана Комлева

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
Всі новини