30458
12:05 18.012020

Хрещенська вода: нерозгаданий феномен

Цікаве 7179

Свято Водохреща, Хрещення Господнє або Богоявлення є третім і завершальним святом різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католики України відзначають щороку 19 січня. У народі це свято називають ще Йорданом, від назви річки, де хрестився Ісус Христос. Цього дня віряни вітаються словами: «Христос хрещається!», а відповідають: «У ріці Йордані!»

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

За традицією цього дня освячують воду в церквах, а також у річках, ставках та озерах. Сміливці ж купаються в ополонці.

Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають спасінням від багатьох недуг. Її дають пити важкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.

Відомо, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Чудодійні властивості йорданської води вивчаються досі. Науковці порівняли структуру звичайної води та хрещенської, і зробили висновок, що кристали її разюче відрізняються й на вигляд божественно гарні.

Український учений Михайло Курик уже понад десятиліття досліджує, як змінюються властивості води в цей період. Результати хоч і здаються неймовірними, незаперечні: науково доведено, що фізичні характеристики води під час зимових свят змінюються. Максимуму зміни сягають на Водохреще.

«2003 року церква звернулася до Інституту фізики із запитом: що вчені думають про таке явище, як Водохреще, як його розуміти? Із цього приводу я зустрічався з патріархом Філаретом, що було дуже важливо, бо фактично отримував від нього схвалення, що це не перевірка церкви. Питання було в тому, чи може фізика щось сказати з приводу цього феномену. Церква стверджувала, що 19 січня Божа благодать спускається на Землю й уся водна гладь набуває енергії та оживає», – зазначає засновник відділу молекулярної фотоелектроніки Інституту фізики НАН України, директор НДІ екології людини, доктор фізико-математичних наук професор Михайло Курик.

Основна особливість води, розповідає науковець, така: вона дуже добре акумулює енергію. Скажімо, якщо перед двома співрозмовниками поставити по склянці з водою, а потім провести виміри цієї води, виявиться, що в кожній склянці вона неоднаково змінить фізичні властивості.

– 5 січня 2003 року нині вже покійний заступник директора Інституту теоретичної фізики Антонченко, визначний фахівець у дослідженнях властивостей води, привіз мені 25 запакованих півлітрових пляшечок води. Досліди тривали до 22 січня. Коли потім порівняли всі показники, то побачили зміну енергетичних характеристик води: з’ясувалося, що вона «відчуває» Різдво, Новий рік за старим стилем, а найбільші зміни відбуваються саме на Водохреще», – розповідав в одному із інтерв’ю Михайло Васильович.

Відтоді щороку з 9 до 23 січня професор Курик за допомогою приладів проводить виміри цієї води.

– Те, що змінюється її енергетика, ми довели стовідсотково, – каже він. – Неймовірно, але факт: уже понад десятиліття в жодній пляшці вона не зацвіла й не зіпсувалася, чудово зберігаючи всі характеристики. Це дало змогу підтвердити феномен хрещенської води й зробити певний висновок про космологічну природу Водохреща. Вплив космологічних чинників циклічно повторюється щороку.

Що відомо науці з цього приводу, ми розпитали кандидата фізико-математичних наук доцента УжНУ Олега Лукшу.

– Що стосується феномену освяченої води, то його ефективнішій та оптимальнішій реалізації саме в січні на наших широтах і в наших кліматичних умовах сприяє ціла низка факторів зовнішніх впливів на охолоджені, поблизу місць танення льоду масивів води у природних водоймах: положення Землі на орбіті навколо Сонця, геомагнітних, температурних, низьких рівнів сонячної радіації і бактеріального та хімічного забруднення, підвищення рівня стабільності структурованих (або кластерних) станів води при оптимальному вмісті в ній дейтерію та інших чинників, – зауважує науковець. – Звісно, ці об’єктивні й за сумарним результатом сприятливі для людського організму зовнішні впливи на фізичні, хімічні та біологічні характеристики січневої води в поверхневих природних водоймах – річках, озерах і ставках – аж ніяк не можуть заважати одночасним впливам на ті самі маси води біополів чи акустичних хвиль багатьох людей у церквах чи поблизу водойм та ополонок під час молитов і обрядів освячення. Інша річ, що наука ще не володіє об’єктивними й надійними фізичними, фізико-хімічними чи біологічними методами вимірювань таких польових впливів на воду. Але й не заперечує їх, бо феномен освяченої січневої води з природних водойм насправді існує.

Олег Васильович наголошує на тому, що сучасна наука про матерію-речовину володіє достатніми і достовірними знаннями лише щодо базової структури кластеризованої «живої» січневої води в природних водоймах. Тобто йдеться про основну і найбільш поширену речовину матеріального світу – воду, яка перебуває під впливом зовнішніх природних факторів і полів знову ж таки матеріального світу.

– Стосовно «закріплення» структури «живої» води молитвами, то це однозначно вплив так званого духовно-нематеріального світу, що, за уявленнями сучасних учених і філософів, діє за законами, для яких існують певні симетрії та аналогії зі світом матеріальним, – вважає науковець. – При цьому на рівні мікросвіту атомів і молекул, як і в матеріальному, в духовно-нематеріальному світі закони також є ймовірними та квантовими. Водночас глибокі наукові дослідження в цій сфері людського буття лише починаються, а методи досліджень світу матеріального тут застосовувати важко. Поки що, на мій погляд, має право на життя гіпотеза, згідно з якою саме вода в різних структурних молекулярних формах і станах як неорганічного світу, так і в живих організмах, у тому числі в клітинах, капілярах і рослинних волокнах, найбільш сприятлива й лабільна до змін та відносно слабких впливів духовно-нематеріального світу, спричинених людиною. Тим більше, що людина та її мозок також складаються з живих тканин і структур, які містять воду в особливих молекулярних структурах і станах. Можливо, вода і є тією субстанцією, що поєднує два симетричні світи – матеріальний і духовно-нематеріальний.

Тож скільки науковців, стільки й думок та гіпотез. Утім особливої енергії та сили хрещенської води, заперечити ніхто не може. Адже вчені вже неодноразово доводили, що вода, набрана на Водохреще, особливо цілюща й має лікувально-профілактичне значення. А ще дуже добру енергетику, яку зберігає роками…

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах