7418
19:53 11.122016

Перечинці дізнаються про температуру повітря завдяки старовинному німецькому термометру

Цікаве 3628

На фасаді піцерії у центрі Перечина пришпилений півтораметровий термометр, за допомогою якого жителі міста та гості дізнаються про температуру повітря. Цей прилад має свою історію. З’явився у райцентрі Турянської долини дуже давно, навіть старожили пам’ятають його.

%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%801

– Наша сім’я переїхала з Ворочева до Перечина 1960 року. Напроти нашої школи знаходилася аптека. На її фасаді був термометр, ми, учні, під час перерв бігали туди, аби подивитися температуру. Нам було цікаво: на вулиці холодно чи тепло, – поділилася спогадами з кореспондентом «Карпатського об’єктива» Оксана Ілляш.

Старовинний термометр виготовила німецька хімічна та фармацевтична компанія «Bayer Pharmacentical», яка дала світу аспірин. На корпусі приладу є назва компанії та її ліків. 1988 року аптеку перенесли у центр міста, взяли і термометр. Почепили його на фасад. Він був не тільки корисним для містян та гостей, а і своєрідною цікавинкою для людей різного віку, зокрема дітей. В один час прилад зник. Казали, що його забрали в Ужгород. Як піднявся шум, термометр повернули. Декілька років тому аптеку продали, тепер тут піцерія.

На час мого візиту стовпчик термометра показував +4. Така температура і була надворі. Служить щонайменше півстоліття, а працює бездоганно. Ось що значить німецька якість.

Тетяна Грицищук, фото автора

%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%802

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах