Перечинська греко-католицька парафія Миколая Чудотворця відзначила престольний празник
Святий Миколай є покровителем міста Перечин. Тут діють дві церкви, які названі на честь Миколая Мирлікійського, – греко-католицька і православна. Греко-католицька релігійна громада перейшла на новий церковний календар, григоріанський, отож Миколи відзначає 6 грудня.

Цьогоріч 6 грудня припало на суботу, на вихідний день, отож на празник прийшло багато людей, зауважу, що з різних конфесій. Прибули паломники та гості з Перечинщини, Ужгорода, Мукачева, Сваляви.
У приміщенні храму, який є головним Перечинського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії, панувала святкова атмосфера: прибрані ялинки, багато квітів.
Божественна Літургія відбулася за участі десятка священників, найстарший серед них був 90-річний отець Олексій.

Ректор Ужгородської греко-католицької академії імені Блаженного Теодора Ромжі Петро Береш привітав присутніх з Днем святого Миколая і побажав заступництва і допомоги небесного покровителя усім нам та Україні. У своїй проповіді отець Петро розповів про історичну постать Миколая Мирлікійського, який робив добрі справи за життя і продовжує робити їх навіть після смерті. І вони є не просто добрими, а чудодійними. Тому Миколай і є найшанованішим святим християнською церквою.
Пан ректор закликав вірян робити добро навіть там, де, здається, його не варто робити. “Кожен з нас може бути Миколаєм – робити добрі справи, дарувати іншим радість”, – додав він.
Завершили святкове богослужіння духовним гімном України “Боже великий, єдиний” та старовинним кантом, популярною українською колядкою “Ой хто, хто Миколая любить”, яку виспівували і діти, і дорослі.
Сповідальники прийняли святе причастя та повний відпуст.

Відтак відбувся традиційний обхід церкви з читанням чотирьох Євангелій та кропленням свяченою водою, було також благословіння, многолітствіє, миропомазання.

Друга частина празника проходила на території церкви. Для громади та гостей парафіяни підготували спільне частування. На щедрих столах були бутерброди з ікрою, червоною рибою, ковбасою, шинкою, сиром. Пригощали також традиційними голубцями – стравою, без якої не обходиться жодна закарпатська гостина, а також смачним бограчем, який приготували чоловіки у великому казані. На десерт подали домашні тістечка, печиво, каву, чай.

Перечинці продовжили святкувати за родинним столом з різноманітними стравами, серед яких зазвичай є поливка, кнедлі з грибовою підливкою та тушкованою квашеною капустою, олів’є, оселедець під шубою.

Нехай у цей складний для України час, у час повномасштабної війни, яку розв’язала росія, святий Миколай стане для нас прикладом для наслідування – допомагати потребуючим, робити добрі справи.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора










Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися