42961
09:22 16.032024

2024 рік оголосили роком квіткового туризму на Закарпатті

Цікаве 2096

   В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція, головною темою якої стало оголошення 2024 року роком квіткового туризму на Закарпатті, а також йшлося про сторіччя з часу масової висадки сакури в Закарпатті. Розповіли експерти і про актуальні тенденції туристичної галузі в області.

«Туризм докорінно змінився, ковід, війна, стихійні лиха, змусили населення мігрувати і орієнтири розвитку туризму змістилися на достатньо безпечні території Західної України: Закарпатську, Чернівецьку, Івано-Франківську, Львівську області, – каже  Наталія Габчак, декан факультету туризму УжНУ. – Понад 300 тисяч ВПО, які тут перебувають, це люди, які зазнали біди, стресів, їм потрібне перезавантаження. І вони переорієнтувалися на внутрішній туризм. Великій кількості людей треба оздоровитися, вони не можуть собі дозволити дорого вартісний відпочинок, але можуть знайти більш бюджетний». За словами Наталії Габчак, до війни Закарпаття активно розвивало міжнародний туризм, зараз іноземців взагалі немає. За виключенням міжнародних місій та невеликих груп іноземців, які мають справи та зайнятість в Україні. Ще кілька особливостей туризму в нинішніх умовах, це відпочинок невеликими групами, відвідання санаторно-курортного лікування військовослужбовцями.

«Дуже вчасно Закарпатська Туристична Організація оголосила туристичний рік в Закарпатті 2024 – роком квіткового туризму (подорожі в місця цвітіння), бо саме такі локації на Закарпатті приваблюють, дають можливість перезавантажитися. Якщо років 10 тому туристи приїжджали дивитися на долину нарцисів, то зараз є багато нових локацій і різні періоди цвітіння, – каже декан факультету. – Крім того, квітковий туризм – один з різновидів туризму, який є доступним та інклюзивним».

 Олександр Коваль, керівник «Турінфоцентр Закарпаття» зауважив, що квітковий туризм – один із десятків різновидів туризму і він вже є створений. «Треба тільки виставити акценти та створити інклюзивність, адже є багато людей, які пересуваються на візочках, – каже Олександр Коваль. – Квітковий туризм дає можливість запинитися, подивитися, побачити цю красу у простому. З іншого боку квіти допомагають подолати стрес, відчути спокій, отримати задоволення. Зараз весна, а вона — найкращий архітектор, робить людей добрішими».

Олександр Коваль також прокоментував питання, коли цього року очікується цвітіння сакур. «Був теплий лютий, рання весна, і ми очікуємо, що до кінця березня при таких умовах може початися цвітіння. Спочатку Ужгород, Мукачево, Перечин, Хуст, завершуючи у Рахві, Березному і Ставному. У Виноградові через тепліший клімат — раніше. Масове цвітіння припаде на початок квітня, – пояснив керівник «Турінфоцентр Закарпаття» –  Цього року ми відзначаємо умовну дату масової висадки сакур. Ці дерева роблять Ужгород більш відомим, вони дають той потенціал регіону, який буде тривати ще багато років».

Всі фахівці туристичного супроводу були б щасливі, якби сакура цвіла хоча б 3-4 місяці, каже  Віктор Опаленик, голова Асоціації фахівців екскурсійного супроводу Закарпаття:

«Але маємо ці умовні 2-3 тижніі настає мій улюблений період, коли питають: коли зацвіте сакура. Ніхто не знає. Пригадую 2018 рік, коли Дніпро продало путівки Ужгород сакур у квітні. Приїхали 18 груп, і я мав 18 разів повторити, що вже все відцвіло (був теплий березень). Ця чудова лотерея продовжується роками. Десятиліття тому був такий маркер – зацвіла магнолія – через тиждень чекайте сакуру. Але навколишнє середовище змінюється, і це правило вже не діє».

Закарпатська область умовно єдиний безпечний регіон, де можна без чітких ризиків відновитися. За словами Віктора Опаленика, якщо на початку роботи він скептично ставився до квіткового маршруту, то зараз переконаний, що все-таки краса перемагає все. І під час ковіду і навіть в першу весну повномасштабного вторгнення сакуровий сезон відбувся. Хоча, каже Віктор, працівники туристичної галузі думали, що роботи не буде взагалі. «Туризм нікуди не дівся, він присутній і дає можливість відновитися, відчути умовну безпеку. Сакура – не просто якийсь туристичний символ, а символ надії на краще, має і терапевтичний зміст і приваблює туристичні потоки, – зазначає голова Асоціації».

Пропри відомі сакури, зауважив він, Ужгород та Закарпаття мають чимало пунктів, де можна надихатися та милуватися квітучими. Це і магнолії, і лаванда, жасмин, карликові банани та ківі і багато інших рослин.

Довідково: Закарпатська Туристична Організація оголосила туристичний рік в Закарпатті 2024 – роком квіткового туризму (подорожі в місця цвітіння). 2024 рік – є роком квіткового туризму у краї: з можливістю милуватися від шафранів до сакур, від лаванди до розмарії, смакувати квітковий мед та їстівні квіти, презентація квіткових фотозон та пленерів з квітами.

З 22 червня 2023 по 22 червня 2024 року саджанці японської вишні висадять біля знакових об’єктів у всіх 64-х громадах Закарпаття та поруч із відомими туристичними обʼєктами краю, інформує Ужгородський прес-клуб.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах