ko.net.ua

Посеред зими у закарпатки в будинку з’явився метелик

Спочатку жінка побачила у себе у підвалі біля котла лялечку. Не придала цьому особливого значення. Тим більше, що кому б спало на думку, що з неї прямо посеред зими вилупиться прекрасний метелик.

У хустянки Марини Штефуци посеред січня у будинку з’явилося крилате поповнення. Білан капустяний – традиційний для Закарпаття метелик, от тільки побачити його біля квітів на полях можна переважно влітку…

«Декілька тижнів тому у шпарині біля котла у підвалі побачила лялечку. Насправді не придала цьому ніякого значення. Думала, що весною із неї щось вилупиться. Не чіпала її і не думала, що вже за декілька днів побачу замість непримітного кокона білу капустянку», – розповіла жінка «Карпатському об’єктиву».

Коли приблизно через тиждень закарпатка пішла подивитися покази газового лічильника, помітила біля нього метелика.

«Це мене неабияк вразило. Існує повір’я, що білий метелик взимку у приміщенні – це сигнал із потойбіччя. Рік тому в мене помер чоловік. Хотілося б вірити, що то його душа сповістила, що з нею все гаразд. Утім… це лише мої припущення і я видаю за явне бажане. Насправді поняття не маю, як таке диво могло статися. Адже все живе у природі в морози засинає», – додала хустянка.

Дивного візитера вона занесла до хати і випустила у кімнаті. Він живе у вікні і харчується кленовим сиропом.

Пояснення аномалії знає біологиня Валентина Майор.

«Більшість метеликів, які зустрічаються у нашому регіоні, на зиму впадають у анабіоз. Простими словами, засинають, закутавшись у кокон. Так вони сплять аж до весни. При цьому, основна частина лускокрилих зимує у дуплах дерев, під корою, у печерах. Однак окремі метелики можуть собі облюбувати підвали чи горища людських будинків.

Зазвичай комахи впадають у сплячку восени, коли починається похолодання. Для Закарпаття це може бути жовтень, навіть початок листопада. Під час зимівлі метелик обертає тільце крилами, наче ковдрою, заховавшись при цьому десь у щілину.

Якщо комаха зимувала у приміщенні, немає нічого дивного у тому, що вона прокинулася у січні. Особливо, якщо це – теплий підвал. “Зимовий режим” для лускокрилих – це 5-10 градусів тепла. Якщо ж на термометрі більше, анабіоз може перерватися.

Якщо раптово лускокрилий прокинувся у січні-лютому, а людині хочеться, аби комаха комфортно дожила до весни, метелика можна підгодовувати цукровим сиропом. Крім того, у зоомагазинах є для комах спеціальна їжа. Її можна вилити у будь-яку неглибоку посудину, аби метелик міг харчуватися і при цьому не потонув у рідині. Випускати комаху на волю варто не раніше квітня, бо в березні нерідко ще може бути навіть після потепління і сніг, і мороз, тож метелик може загинути», – запевнила вона.

А тим часом пані Марина сподівається, що її білан капустяний доживе до весни і вона через декілька місяців зможе випустити метелика на вулицю.

Марина АЛДОН