42556
11:26 29.122023

Закарпатка Беата Ботош вирощує зимову полуницю

Цікаве 13317

Взимку у супермаркетах полуницю купити можна, але ціни на ці неймовірно смачні ягоди просто захмарні. Тож багато хто з закарпатців заморожує смачні плоди влітку, аби мати на столі вітаміни цілий рік. Але дехто примудряється збирати урожай ягід навіть у грудні. Щоправда, на підвіконні.

Беата Ботош із Виноградова вже другий рік поспіль збирає ягоди не лише з грядки. У неї полуниця росте у горщиках. Каже, дітям дуже подобається смакувати нею прямо з кущів. Крім того, вона завжди має з чим завітати в гості на каву до подруг. Декілька ягід – і настрій відмінний на цілий день.

Як вдається жінці вирощувати зимову полуницю? У чому секрет розведення? Чи потребують ягоди особливого догляду? Про це пані Беата розповіла «Карпатському об’єктиву».

Сорт полуниці повинен бути особливим

Якщо до зимового столу хочеться мати полуницю, її вже варто було посадити. Максимальний термін, наголошує закарпатка – початок вересня.

«Для вирощування у горщику підійде не кожен сорт ягід. Тобто, якщо ви викопаєте їх на городі і помістите у вазон, рослина точно не плодоноситиме взимку. Для кімнатних умов потрібна особлива полуниця. У мене це сорти «Алі Баба», «Женева», «Королева Єлизавета II», «Кокетка». Раніше купувала полуницю, що в’ється, але вона однорічна. Висаджувала навесні, плодоносила у жовтні-листопаді. У декого ж давала і по декілька врожаїв. Моя пропала. Можливо, не той догляд був, бо я ще тільки практикувала, можливо ґрунт не підійшов, а можливо купила неякісні саджанці, адже замовляла їх через Інтернет і наперед не знала, викину гроші на вітер, чи придбаю справжній скарб», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» закарпатка.

Загалом із суницею Беата Ботош експериментує вже років 8. Вдало – тільки останні 2.

«Перед тим, як замовляти полуницю, потрібно вивчити усе можливе й неможливе про сам сорт, умови вирощування, полив, підживлення. Адже ягоди мало тільки посадити. Потрібно вибрати і вдало освітлене місце, адже підходить навіть не кожне підвіконня. У мене, наприклад, кухня на західному боці і перед вікном росте горіх. Там суниця плодоносити не буде. Також ягоди мають жити в теплі. Тобто, якщо на початку жовтня похолодало, доведеться вмикати опалення. Найкраще обирати менш вимогливі сорти ремонтантної полуниці. Одразу наголошу, що звичайна полуниця плодоносить тільки раз на рік, ремонтантна може давати декілька врожаїв. Пробувала вирощувати саджанці із насіння самих ягід. Процес досить важкий, але якщо сорт вартий того, щоб із нього не вивестися, це варто робити. Я мала на початку чимало «промахів», бо грубо порушувала цілий ряд вимог: не зволожувала повітря, не дотримувалася температурного режиму (якщо суниця хоч трохи побуде при температурі плюс 4-5 градусів тепла, вона може навіть загинути, висаджувала ягоди у маленькі горщики. Вони ж повинні бути просторими, аби коренева система мала де розвиватися», – запевняє жінка.

У комерційних цілях вирощувати зимову полуницю невигідно

Запилювати ягоди, за словами закарпатки, також доводиться самотужки – вручну.

«Взимку немає бджіл, тому роботу за них потрібно виконувати своїми руками. Це можна зробити за допомогою звичайно пензлика або пір’я. Дехто використовує вентилятори, але я не пробувала. Температура у кімнаті в період цвітіння повинна бути 20-22 градуси. Якщо для вирощування ягід використовувати спеціальні теплиці, то з нинішніми тарифами на світло та газ, як на мене, можна збанкрутувати. Тому особисто я не вирощую ягоди з метою продажу, тільки для своєї родини і тільки в кімнатних умовах. Крім того, суниці потрібен 16-годинний світловий день, тому вона в мене стоїть на підвіконнях тільки в тих приміщеннях, де хтось постійно знаходиться і вмикає освітлення. Взимку ж темніє дуже швидко», ділиться секретами пані Беата.

Ємність, у якій «живуть» ягоди, має мати дренаж, а ґрунт краще купувати спеціальний, у магазинах.

«Аби рослина добре розвивалася, ні в якому разі не думайте, що глину можна накопати на грядці. Там може бути інше кислотне середовище. Краще не пошкодуйте грошей і купіть спеціальну ґрунтову суміш у магазині чи садовому центрі. Підійде універсальна ґрунтосуміш для вирощування овочів і квітів. Часто поливати не потрібно, головне, аби ґрунт не пересихав. Також ящик має мати дренаж (бита цегла, гравій, пісок), а також отвори для стікання води. Часто пересаджувати полуницю не рекомендується, це погано позначається на рослині, ослаблюються корінці. Якщо у вас балконний контейнер, то в один можна висадити декілька саджанців, але між ними повинна бути відстань 20-25 сантиметрів», – каже пані Беата.

Як наголошує жінка, для того, аби ягоди дозріли на зимові свята, за ними потрібно ретельно доглядати.

«Загалом висаджувати саджанці найкраще весною – у березні-квітні. «Підгодовувати» рослини потрібно систематично, особливо в період цвітіння та під час дозрівання ягід. Підживлюю стебельцята раз на два тижні. Але все залежить від стадії розвитку рослини, пори року. Якщо рослина не цвіте, їй потрібно дати відпочити. Добрива можна використовувати мінеральні комплексні або органічні. Аби не було шкідників, можна поливати полуницю настоянкою часнику. Приготувати її під силу кожному. 4 подрібнені зубчики часнику достатньо залити склянкою води і настояти протягом двох годин. Цей засіб рятує ягоди від павутинного кліща, який здатен вражати кімнатні рослини. Також якщо у вас сорт полуниці, що пускає «вуса», їх потрібно обрізати, аби не забирали поживні речовини. Залишати краще виключно ті, які збираєтеся використати потім для розмноження», – запевняє виноградівчанка.

Беата Ботош зізнається, що багато спілкується у соцмережах із садівниками, ділиться з ними досвідом та постійно отримує нові знання.

«У нас є закрита спільнота. Там збираються такі ж, як і я, любителі ягід. Обмінюємося світлинами урожаїв, власними спостереженнями, секретами. У декого, як розповідають садівниці, полуниця плодоносить по тричі на рік, у декого – тільки раз. Моя дає два урожаї на рік – влітку та взимку. Влітку горщики тримаю на лоджії та на балконах, полуницю у відкритий ґрунт не висаджую. Оновлювати рослини потрібно кожні два-три роки, бо можуть перестати плодоносити. Через це й почала збирати насіння. Після посадки саджанця перші нові листочки з’являються приблизно на десятий день. Це означає, що рослинка прижилася. Приблизно через 40 днів полуниця може зацвісти. А на 50-60 з’являються перші ягідки», – каже вона.

Садівниця стверджує, що перший урожай буде невеликим, але другий вже точно порадує вітамінами.

«Вперше на молодій рослині буде 8-10 ягід. Другий урожай, якщо догляд правильний, може стати ще раз таким. Просто перші ягоди більші за розміром, другі – трохи менші. Вдруге заплодоносити полуниця може днів через 40 після дозрівання перших плодів. Навіть зимові ягоди на смак солодкі, ароматні, мають насичений червоний колір», – наголошує пані Беата.

Виноградівчанка радіє, що на столі взимку в неї завжди є свіжі ягоди і запевняє, що загалом вирощувати їх не так уже й складно.

«Звісно, я маю і садову полуницю, але збирати ягоди у горщиках дуже подобається дочкам. Вони просто в захваті від того, як формуються квіти, а потім плоди, як дозрівають. Крім того, практично цілий рік я можу готувати усілякі десерти зі свіжими вітамінами. Ми любимо полуницю з вершками та медом. Також у нас усі обожнюють млинці з полуницею та полуничний торт», – зізнається жінка.

На думку закарпатки, ласувати смаколиками з власного підвіконня під силу кожному. Головне – купити якісні саджанці та підготуватися до вирощування ягід, озброївшись необхідними знаннями.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини