14:32 27.062023

На Закарпатті почався сезон консервації: скільки готові витратити закарпатці

Цікаве 15310

Закарпатці – люди заощадливі і дуже працьовиті. Магазинні варення та джеми, компоти та різну консервацію купують наші земляки дуже рідко, усе воліють робити вдома самотужки. Кажуть, що так набагато дешевше, та й приємніше.

Добре тим, у кого ягоди та фрукти ростуть вдома на городі, бо можуть хоч трохи здешевити процес варіння «леквару». Проте так таланить не всім і багатьом усе ж доводиться полуницю, черешні, смородину та інші дари карпатської землі купувати. А ціни в цьому році не надто низькі.

Тож скільки готові закарпатці витратити на консервацію? Що зазвичай купують для приготування «закруток»? І що власне готують із ягід та фруктів? Саме це і дізнавався «Карпатський об’єктив».

Які ціни на фрукти та ягоди

Іще з перших днів літа на ринках області активувалася торгівля полуницею. Спочатку ціни були досить високі, потім впали. Зараз – знову зросли, адже сезон на фініші. Нині вартість ягід практично на всіх ринках найбільших у області міст – Ужгорода, Мукачева та Хуста майже зрівнялися. За полуницю просять від 45 до 70 гривень. При чому, в межах одного ж ринку. Ціна залежить від якості самих ягід і від того, чи була минула доба була багатою на дощі. Багато хто запасся смачними вітамінами ще на початку червня, коли ягоди можна було купити по 30 гривень. Але нині їх ще також беруть кілограмами.

«Зараз ягоди закінчуються, ціни знову досить високі. Рік не можу назвати врожайним, бо весна була холодною, літо теж не радує спекою. Зате було багато опадів і слимаків, – розповідає «Карпатському об’єктиву» продавчиня з Берегівщини Ліда Молнар. – Якщо ще тиждень тому ягоди купували ящиками, то тепер найчастіше – кілограм-два. Розумію, що зарплати та пенсії в людей невисокі, але ми, аграрії, вклали в полуницю значні кошти і хоч щось хочеться повернути. Це ж не лісові ягоди, що самі по собі ростуть. У середньому продавалися по 50 гривень. Найдешевше давала по 25, а тепер прошу по 60 гривень за кілограм».

Справді, кожен день полуницю продають за іншою ціною. Утім вона є лідером серед продаж. Бо її закарпатські господині беруть і на варення, і на десерти, і на заморозку, і щоб просто поїсти у свіжому вигляді.

Вартість суниці, незважаючи на те, що на її вирощування не потрібно витрачати додаткових коштів, бо росте у лісах та на полях, у рази вища. Її продають по 150-250 гривень за кілограм. Найдешевше можна купити півлітрову баночку за 70 гривень. Виноградівчанка Олена Якоб запевняє, що для декого ціна не є проблемою.

«Суниці дуже маленькі, їх важко і довго збирати. У мене цим займаються діти. Добре, що зараз канікули і в них є вільний час. Не можу сказати, що торгівля йде дуже добре, але бодай по 5-6 баночок на день можу збути. Найбільше в мене купив один чоловік – п’ятикілограмове відро за тисячу гривень», – наголосила жінка.

Черешні в середньому продають по 80 гривень за кілограм, але можна знайти й по 50. Вишні – 60-70 гривень.

«У мене в саду 8 черешень і 4 вишні. Урожай хороший, але збирати плоди нікому. Чоловік помер, донька за кордоном. Сама мушу ставити драбину і лізти на дерева. І це – у свої 68 років. Черешні цьогоріч вродили дуже добре, а от вишень досить мало. Велику частину врожаю розпродала прямо в селі, а от залишки змушена везти на ринок до Хуста», – зізналася Марія Король із Іршавщини.

За словами жінки, на черешнях вона заробила в цьому році більше 6 тисяч гривень. Це, зізналася, чудовий бонус до мізерної пенсії.

А тим часом нарешті на ринках з’явилася і смачна ароматна місцева малина. Ще недавно у Києві цю ягоду продавали по 1500-2000 гривень за кілограм і при цьому стверджували, що вона закарпатська. Навряд чи вона була дійсно із нашого краю, утім зараз ціни на неї впали навіть у столиці. На місцевих же ринках за кілограм вітамінних ягід просять 250 гривень. Можна купити й дешевше, але не щодня.

Найчастіше закарпатці купують по стаканчику, за який доводиться викласти 10 гривень. А от для сиропів великими партіями беруть рідко.

За кілограм шовковиці наразі просять приблизно 70 гривень, за порічки (смородину) – літр 50 гривень, кілограм – 80, абрикоси – 80 гривень. Загалом розмаїття закарпатських фруктів та ягід дуже велике, та й охочих затоваритися на ринках також немало… інше питання, скільки люди купують продукції і за яку ціну.

Що купують закарпатці

Від продавців переходимо на спілкування з покупцями, аби дізнатися, які в наших краян пріоритети і що саме вони збираються готувати на зиму.

«Ціни на джеми та варення у супермаркетах просто фантастичні. Наприклад, 380-грамова баночка варення з полуниці коштує 100 гривень, із вишень – 90, із малини – так само 100 гривень. Тому щороку джем готую вдома сама. Купила 2 ящики полуниці по 40 гривень. Заплатила 800 гривень. Але в мене вийшло 10 півлітрових баночок «леквару», 5 трилітрових банок компоту і ще 12 пакетів заморозила на зиму», – розповіла «Карпатському об’єктиву» ужгородка Ірина Полторак.

Також жінка поділилася рецептом власної консервації, наголосивши, що для тих господинь, у яких мало вільного часу, таке варення готувати – одне задоволення.

«Я називаю «леквар» п’ятихвилинкою, бо його потрібно варити всього 5-7 хвилин. Отже, беремо на кілограм полуниці кілограм цукру і 220 мл води. Ягоди миємо, чистимо і просушуємо на рушнику. У каструлю або емальований тазик наливаємо воду, доводимо до кипіння. Потім додаємо цукор. Розмішуємо ложкою, поки цукор повністю не розчинився у воді. Пісоля закипання всипаємо у сироп полуницю. Ставимо на сильний вогонь, нехай кипить, знімаємо піну. Через 5-7 хвилин усе готово! Нехай варення трохи остине і переливаємо його у банки. Стерилізувати не потрібно», – зізналася закарпатка.

А мукачівка Вікторія Тодавчич робить заготовки на зиму із суниці та малини.

«Суниця дорога. Я купила 2 літри по 200 гривень. Робитиму з неї джус. Його дуже люблять діти. На кілограм ягід додаю 200 г цукру, 4 г лимонної кислоти та 1,8 літра води. Варю суницю на слабкому вогні до отримання кошоподібної маси. Потім подрібнюю за допомогою блендера. У пюре додаю цукор, лимонну кислоту та трохи води. Нагріваю, помішуючи, але не доводжу до кипіння. Розливаю в банки і протягом 20 хвилин стерилізую, – поділилася досвідом жінка. – Також я купила 10 кілограмів полуниці по 35 гривень, яку заморозила і 10 кілограмів вишень по 70 гривень – також для заморозки. Черешня та малина у нас свої, живемо у приватному секторі. Із малини варитиму сироп, а з черешні наварю компоту».

Також полуницею запаслася на зиму й хустянка Наталія Бонь. Ягід вона купила 15 кілограмів по 40 гривень. А от малини придбала всього 2 кілограми, бо дорога, по 150 гривень.

«На жаль, своєї не маю, а син дуже любить сироп. Готується він швидко, тому варю його щороку. На 400 г малини беру 450 г цукру та 200 мл води. Малину заливаю водою і доводжу до кипіння, потім варю ще 10 хвилин. Проціджую і в малиновий відвар додаю цукор, знову доводжу до кипіння і, помішуючи, варю ще 5 хвилин, знімаючи піну. Розливаю у склянки (не у банки), закриваю кришкою, укутую старою ковдрою і залишаю на декілька днів у темному місці. Потім просто переміщаю в підвал і коли потрібно, розводжу з водою та даю пити дітям, або ж додаю до чаю, – наголосила вона. – Планую ще вишень купити трохи і персиків. Із них зроблю варення. А от компоти не варю дуже давно, стараюся більшість ягід та фруктів заморожувати на зиму і потім їсти десерти у сирому вигляді, бо так вони краще зберігають у собі корисні речовини!».

Загалом сезон фруктової консервації на зиму серед закарпаток у повному розпалі. Але найбільше всі чекають на появу на ринках яфин, адже ця гірська ягода є справжньою королевою вітамінів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах