10:51 1.062023

Туристичному маршруту «Мінеральна громада» на Тячівщині присвоєно реєстраційний номер

Цікаве 4188

Туристичному маршруту “Мінеральна громада”, що знаходиться у Тячівському районі Закарпатської області, присвоєно реєстраційний номер згідно з Реєстром туристичних шляхів Закарпаття – 2136.

Завдяки цьому про Дубівську громаду та її туристичні родзинки дізнаються значно більше мандрівників.

Дубівська громада славиться багатьма цікавими місцинами.

Додаємо опис туристичного маршруту “Мінеральна громада”.

Загальна інформація:

назва маршруту

Мінеральна громада

географічний район маршруту

48.265861, 23.875551

48.251018953595896, 23.926614759618417

с. Красна Дубівської громади

номер, якщо є (згідно з реєстром)

2136

його призначення (пізнавальний, відпочинковий тощо)

Рекреаційний, відпочинковий

спосіб пересування

пішохідний, веломаршрут, автомобільний (автомобілем проїзд можливий на відстані 13 км, 500 метрів пішого шляху).

довжина маршруту (км)

16 км

Відстань від центральної дороги до мін. джерела в урочищі Бесарабчик – 9,5 км. Відстань від центральної дороги до джерела в урочищі Пучусчик – 1,5км. Відрізок маршруту, що пролягає через дорогу загального користування – від міні-ГЕС до вулички, яка веде до джерела в урочищі Пучусчик, складає 5 км.

перепад висот (м)

(м) мінеральне джерело «Красношурка» знаходиться на висоті -525 н.р.м.

мінеральне джерело «Підчос» – 550н.р.м – є найвищою точкою маршруту.

Найнижча точка маршруту – 506 н.р.м.

Середній перепад висот – 23 м

середня тривалість пересування, в тому числі і за відрізками (етапами) між визначеними орієнтирами (год.)

2 години пішої ходи

короткий опис маршруту (географічні особливості, відомості про рослинний і тваринний світ, населені пункти, екскурсійні об’єкти, перешкоди, пункти відпочинку, харчування, нічлігу, зв’язку, медичної допомоги тощо)

Мінеральні джерела знаходяться у лісовому фонді Мокрянського лісгоспа Краснянського лісництва, на території с. Красна Дубівської громади Тячівського району. Джерела належать до ПЗФ України. Територія лісництва покрита переважно буковими лісами, з домішкою явора, ялини, ясена, граба та ін. Тваринний світ представлений такими видами: олень благородний, козуля європейська, дикий кабан. Серед хижих тварин постійними мешканцями є вовк і лисиця. Також є червонокнижні види, такі як: борсук, рись європейська, кіт лісовий та річкова видра.

Одне з джерел під назвою «Красношурка» знаходиться в урочищі Бесарабчик Краснянського лісництва за 7 км від центральної автодороги у с. Красна.

Місцина, де знаходиться мінеральне джерело, облагороджена та облаштована альтанками, лавками, мангалом. На території джерела влітку громада проводить веломарафон «Пий буркут – крути педалі» (буркут – місцева назва мінеральної води), мета якого подолання на велосипедах шляху від центральної дороги до мінерального джерела. Цікаві об’єкти, що поруч джерела: на початку маршруту розташована міні-ГЕС. Недалеко від самого джерела, всього за 500 метрів грунтовою дорогою, – форелеве господарство, де вирощують королівську рибу від малька до дорослої особини.

На сусідніх угіддях поблизу джерела вівчарі мають облаштовану стайню, у період з травня по червень тут випасають овець. Крім того, поруч цього джерела на відстані 1 км у бік від дороги (по основному маршруту) діє необлагороджене мінеральне джерело без назви, та за 1,5 км від мінерального джерела «Красношурка» – ще одне необлагороджене мінеральне джерело.

Джерело під назвою «Підчос» знаходиться в урочищі Пучусчик за 1,5 км від центральної дороги с. Красна. Воно частково об лаштоване, встановлені кілька лавок для відпочинку туристів. Поруч джерела діють дві садиби, які власники здають в оренду туристам та відпочивальникам.

У с. Красна, за потреби, медичну допомогу туристи можуть отримати у місцевій АЗПСМ, що знаходиться за адресою: вул.. Миру, 143.

Пункти харчування: кафе «Пекарня» за адресою: Першотравнева, 11.

Місця для нічлігу:

Садиба «КРИШТАЛЕВА ХАТА», розташована у селі Красна, 3,5 км від центру села. На території є двоповерховий котедж на 8 місць, альтанка, мангал, гойдалка, дитячий майданчик. Надаються послуги з апітерапія (сон на вуликах).

Сервіс за додаткову оплату: сауна на дровах до 8 осіб.

Транспортні послуги, екскурсії та походи в гори, риболовля та приготування (власний ставок з фореллю).

Контакти: Закарпатська область, Тячівський район, село Красна, вул. Першотравнева.

Тел.: +38 (098) 235-47-44, +38 (098) 845-40-97

Садиба «ОЗЕРЕЛ», розташована у селі Красна, 4 км від центру села.

Поряд є ліс та річка. Двоповерховий дерев’яний котедж на 8-10 місць, альтанка, мангал. Сервіс: лазня на 10 осіб з кімнатою відпочинку. На подвір’ї є рибник з фореллю, в якому також можна рибалити.

Контакти: Закарпатська область, Тячівський район, село Красна, присілок Озерел. Тел.: +38 (096) 636-97-62, +38 (067) 312-17-22.

Садиба «У ШВАЙГЕРА», розташована у селі Красна, 3 км від центру села. Двоповерховий котедж на 8-10 місць. На території є альтанка, мангал, гойдалка.

Можна привозити домашніх тварин. Сервіс за додаткову оплату: сауна на дровах на 6-8 осіб з контрастним басейном, транспортні послуги (легковий автомобіль та мікроавтобус), у т.ч. трансфер до садиби та до витягів. Догляд за дітьми. Екскурсії та походи в гори, збирання грибів та ягід, риболовля.

Контакти: Закарпатська область, Тячівський район, село Красна. Тел.: +38 (067) 301-58-44, +38 (097) 440-07-05

(географічні особливості, відомості про рослинний і тваринний світ, населені пункти, екскурсійні об’єкти, перешкоди, пункти відпочинку, харчування, нічлігу, зв’язку, медичної допомоги тощо)

мапа відповідного масштабу/ картосхема

додається

журнал обслуговування маршруту з переліком застосованих знаків

Маршрут не промаркований, не прознакований

поля для його погодження із землекористувачами, аварійно-рятувальною службою та іншими організаціями (за необхідності).

В якості специфічних даних для веломаршрутів можуть бути: категорія дороги, тип і якість покриття, інтенсивність руху по ній, кількість залізничних переїздів, кількість населених пунктів, кількість затяжних підйомів тощо.

(опис суднохідних умов рік у їх нормальному стані)

Маршрут «Мінеральна громада» проходить у межах одного населеного пункту – с. Красна Дубівської громади, через комунальні дороги з гравійним покриттям та через дорогу загального користування з асфальтним покриттям. Вздовж асфальтованої дороги відсутній тротуар та велодоріжки.

Підйоми на комунальних шляхах помірні. Однак частина шляху до мінерального джерела в урочищі Пучусчик пролягає лісовою стежкою з невеликими підйомами.

Про це повідомляє Дубівська територіальна громада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах