41661
15:33 8.052023

Якими рослинами закарпатці найчастіше оздоблюють території біля будинків і скільки коштує краса

Цікаве 40658

Весна. Пора озеленювати ділянки біля будинків, висаджувати квіти та наводити лад. Закарпатці люблять оздоблювати балкони петуніями, перед хатою вирощувати тюльпани та нарциси, троянди та чорнобривці.

Але які рослини найкраще використовувати для того, аби клумба мала ошатний вигляд? Які квіти найчастіше насправді купують наші земляки? Скільки вони коштують? Це і дізнавався «Карпатський об’єктив».

Які рослини подобаються закарпатцям найбільше

Наразі ціни на рослини для озеленення майже однакові у всій області. Утім вирощують їх найчастіше саме на Виноградівщині. Там для цього є навіть спеціальні теплиці, у яких господарі з насінин пророщують дійсно чудові квіти. Продають потім або розсаду, або вже такі рослини, які можна висаджувати у горщики.

Ірма Лендєл квітникарством займається більше 20 років. Каже, що перейняла це від матері. Свою роботу не просто любить, а обожнює.

«Відколи себе пам’ятаю, у нас завжди було багато рослин. Квіти вирощувала ще й моя бабуся. Відповідно, родинну справу перейняла і я, – розповідає жінка «Карпатському об’єктиву». – Продаю рослини як і Ужгороді, так і в Мукачеві, але найчастіше – у Хусті. Це – близько, ринок великий, покупців багато. Там скуповуються і мешканці Тячівщини, й багато довколишніх сіл. Тепер усім хочеться, аби біля будинку був лад, аби обійстя мало ошатний вигляд».

Продає пані Ірма справді багато рослин. Більшість із них у пластикових стаканчиках, деякі – у горщиках.

«Плющ у мене коштує 25 гривень. Він швидко росте і його варто висаджувати десь біля альтанок, гарно озеленює влітку територію і створює затінок. Найбільш активно в мене купують сульфінії. Однак квітка в горщику коштує 80 гривень. Багато кому до вподоби й пеларгонії. Це – дуже витривала рослина, яка цвіте ціле літо, навіть до пізньої осені. Коштують такі квіти по 50-70 гривень. Ромашки, братки, чорнобривці та петунії у мене по 15 гривень. Петунії розходяться найшвидше. Це – балконні рослини, які можуть бути найрізноманітніших кольорів. Проте дехто їх висаджує не лише в горщики, але і у відкритий ґрунт перед хатою. Вони привабливі будь-де», – зізнається квітникарка.

Також, за словами Ірми Лендєл, нерідко закарпатці купують хвойні рослини.

«Туї у мене коштують 100 гривень за звичайну і 120 гривень за кулеподібну. Деревцятка ще маленькі, але вони виростають до будь-яких розмірів. Якщо дерево зависоке, його можна обстригти, надати йому бажану форму. Купеподібні більш низькорослі і якщо хтось має фантазію та вмілі руки, може ними дуже гарно прикрасити свою ділянку», – наголошує вона.

Улюбленої квітки у пані Ірми немає, їй подобаються всі рослини, але, як показує багаторічний досвід, найчастіше закарпатці купують саме рослини, які вирощують у горщиках.

Чим прикрасити територію біля будинку

Якщо відкинути власні уподобання, які не завжди є правильними з точки зору планування території… і вдатися до послуг професіонала, біля помешкання можна створити справжню казку. Адже потрібно враховувати не лише те, що до душі, але й те, як виглядатиме багаторічна рослина на клумбі через рік-два, п’ять років.

Тож аби дізнатися, що найкраще висаджувати біля хати та біля багатоквартирного будинку, «Карпатський об’єктив» звернувся за коментарем до ландшафтної дизайнерки з Ужгорода Сніжани Бойкас.

«Рослини зазвичай коштують недешево. Але облаштування території, як правило, робиться не на місяць-два, а бодай на декілька років. Тому перед тим, як приступати до роботи, варто спочатку обдумати, що людина хоче, а не зразу кидатися купувати квіти. Потрібно враховувати чи територія затінена, чи сонячна, який там ґрунт, яка рослина може жити біля іншої, яка – ні та ряд інших не менш важливих чинників. Варто мати на увазі й те, що куші, квіти чи дерева треба не лише висадити, за ними й надалі потрібен догляд. Навіть хороший газон обійдеться недешево, якщо на цьому сіяти якісну траву. Але краса, яка буде милувати очі в перспективі цілком виправдає ваші витрати, адже приємно споглядати прекрасне! Це – заспокоює, надихає, заряджає енергією!» – запевняє дизайнерка.

На її думку, для озеленення ділянки біля приватного будинку і біля багатоквартирного, потрібно вибирати різні рослини.

«Це логічно, що для різних ділянок підходять не одні й ті ж дерева чи квіти, адже простір має мати і естетично привабливий вигляд, і насадженням там має бути комфортно. Отже, якщо ви приводите до ладу ділянку перед хатою, зверніть увагу, що там підходять такі багаторічні рослини, як: азалія, спірея, будлея, гортензія. Коли у вас є ще й додаткова територія для того, щоб висадити якісь деревця та, чудово підійдуть клени, рододендрон, вейгела. Якщо вам імпонують хвойні рослини, можете сміливо купувати тую, сосни, ялівці, піхти, кіпарісовик, модрину плакучу. Якщо ж так склалося, що у вас разом із сусідами є можливість придати привабливості території перед багатоквартирним будинком, то тут підійде для висаджування сакура, катальпа, ялина блакитна, бук, береза, клен, дуб, граб, магнолія, сумах, яблуня декоративна, тамарикс, липа, ліріодендрон, ліквідамбр. Із хвойних насаджень найбільш доцільно обрати купресоципарис, тис, кедр, кипарис», – зазначила пані Сніжана.

Для тих, кого приваблює зелена огорожа, в ужгородської фахівчині теж є декілька цінних порад.

«Жива огорожа, звичайно, має гарний вигляд, вона випромінює життя і приносить естетичну насолоду. Раніше любителі подібних «тинів» часто висаджували саме самшит. Однак протягом останніх років ці рослини почала нещадно нищити гусінь. Проти неї безсилі навіть хімічні засоби, бо шкідники адаптувалися навіть до них. Тому можу порадити інші рослини, які також гарні і є витривалими. Це – звичний для Закарпаття тис, смарагд та туя. Огорожі із них нічим не гірші за самшитові, просто їх потрібно підстригати, аби не були занадто високими. Ростуть ці рослини швидко, добре всмоктують із довкілля пилюку, зручні для озеленення. Утім їх потрібно поливати. Після поливу, до речі, вони дуже приємно пахнуть. Варто врахувати лише один чинник, що тис ягідний має ядовиті голки, тому там, де є маленькі діти, краще його замінити на інші насадження», – запевнила Сніжана Бойкас.

Утім багатьом хочеться мати біля будинку саме квіти… та ще й аби вони цвіли мало не цілий рік. Тож які рослини краще купувати?

«Я використовую цибулькові. Є між ними і весняні, і літні. Утім найбільш універсальними квітами є гортензії. Вони цвітуть від літа до пізньої осені, мають гарні бутони, є різних кольорів, за ними не важко доглядати. Вибір гортензій наразі дуже широкий, тож за смаком обрати може практично кожен. На весну ж можна висадити інші рослини з цибулькових, наприклад, тюльпани або нарциси. Утім не потрібно загромаджувати територію дуже великою кількістю квітів. Наприклад, у Англії клумби засаджені самшитом. Але його доповнюють квітами. Скажімо, ще в грудні там висаджують цибулькові, які розквітають ранньою весною, згодом їх вибирають і на їхнє місце висаджують інші цибулькові. Так триває аж до зими. Тому клумби там завжди доглянуті, акуратні і квітучі. У нас же «натичуть» і одні, і інші квіти, рослини «глушать» одна одну і на вигляд це зовсім негарно», – стверджує дизайнерка.

Сніжана Бойкас також рекомендує пам’ятати про бур’яни і не допускати їхнього поширення.

«Насіння бур’янів розноситься повітрям, окремі можуть проростати навіть через плівку, складену у 3-5 шарів. Позбутися цього лиха непросто. Маю на увазі пирій, топінамбур, хвощ. Тому такі рослини потрібно одразу виполювати, бо вони псують красу клумби, рокарію чи альпійської гірки», – запевняє вона.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах