41647
09:13 4.052023

Щоб зібрати багатий врожай та позбутися шкідників, закарпатка радить поливати город пивом та завести жаб

Цікаве 11110

Нині вирощуванням овочів займається небагато закарпатців. Але ті, хто все ж наважується працювати з землею, точно знаються на тонкощах своєї справи, інакше – для чого витрачати сили та кошти! А секретів обробітку ґрунту та догляду за рослинами насправді багато!

Марія Куцин із Виноградова з дитинства любила поратись на грядках, а протягом останніх 10 років просто живе городництвом. Жінка не просто перетворила улюблене хобі на свою роботу, але й збирає фантастичні врожаї. Вона поділилася з «Карпатським об’єктивом» знаннями, отриманими ще від бабусі про те, як вивести з городу шкідників, як правильно доглядати за огірками та помідорами і як знищити зайві бур’яни без хімії та постійного прополювання.

Розчин із мила проти бур’янів і фазани проти колорадських жуків

Для декого поратися на грядках – каторга, а для когось – задоволення. Пані Марія ж запевняє, що контакт із природою додає їй сил та не дозволяє розслаблятися і хворіти.

«Колись я мала серйозні проблеми зі здоров’ям. Через це пішла на пенсію раніше – за інвалідністю. Ось саме тоді у мене з’явилося багато вільного часу і я вирішила зайнятися городництвом. Родина мою ідею підтримала, чоловік та донька у всьому допомагали, адже в мене самої не вистачало потенціалу, фізично була слабкою, аби повноцінно працювати. Потім я згадала бабусині поради і почала їх застосовувати на практиці. По-перше, це полегшило роботу, а по-друге, у мене нарешті покращилася врожайність, а головне – самопочуття! Цікаво, що якщо, для прикладу, спочатку цибулю збирала розміром як горіхи, то невдовзі вона вже була в мене на цілу долоню. Це ж стосується і картоплі, і всієї городини», – зізналася жінка «Карпатському об’єктиву».

Звісно, найбільше виснажувало виноградівчанку постійне прополювання рослин, тож вона почала все більше думати про те, як полегшити працю і натрапила на одну цікаву рекомендацію в Інтернеті.

«Я знайшла простий рецепт, доступний для кожного. Він економний і добре допомагає у боротьбі з бур’янами. Складається всього з трьох інгредієнтів. Отже, беремо 1 столову ложку оцту, половину ложки солі та четвертину склянки господарського мила. Змішуємо це все і поливаємо вранці, поки сонце сильно не припікає, грядки. Діє розчин уже за декілька годин. Овочі від нього не постраждають, а трави ростиме менше у рази. Таким чином обробляю ділянку три рази на рік», – запевнила вона.

Допікали жінці протягом тривалого часу і колорадські жуки. Утім вона знайшла спосіб позбутися з легкістю і їх.

«Я завела фазанів. Вони дуже люблять ласувати жуками. Пускала їх у картоплю погуляти і вони знищували моїх небажаних «візитерів». А ще дуже добре допомагає пиво! Так, звичайний магазинний напій. Його запах не люблять ні жуки, ні мурахи, ні навіть слимаки. Пиво потрібно просто налити у маленькі кришки з пластикових пляшок та розставити на землі навколо рослин. Це чудовий спосіб захистити город від шкідників. Якщо не шкода напій, можна трохи обприскати ним ділянку, але для цього потрібно багато пива. Ще одні розповсюджені шкідники – слимаки і равлики. Багатьом впродовж останнього часу вони дуже дошкуляють і нищать урожай. Що ще важливо, переповзаючи з рослини на рослину, молюск поширює серед овочевих та садових культур вірусні та грибкові хвороби: несправжню борошнисту росу, плямистість капусти та фітофтороз. Ці захворювання завдають господарству не меншої, а часом навіть більшої шкоди, ніж просто поїдання безхребетними істотами сходів, листя та плодів. Я довго не знала, що з ними робити, але тепер можу давати рекомендації навіть іншим! Найкращим захистом буде, якщо у вас у саду чи на городі житимуть жаби чи їжаки. Вони швидко знищать слимаків. Але якщо такої можливості немає – не проблема. У такому разі грядку варто обкопати і обсипати річковим піском, ялиновою або сосновою хвоєю, чи потовченою яєчною шкаралупою. Підійде навіть заварка з кави (кавова гуща). Слимаки та равлики такі перешкоди будуть оминати. Особливо їм не подобається запах яєчної шкаралупи. Загалом її корисно потовкти і розсипати по городу. Крім захисту від шкідників цей натуральний продукт ще й удобрює ґрунт, збагачує його поживними речовинами», – поділилася думками Марія Куцин.

Огірки добре висаджувати «ялинкою», а для помідорів робити особисті теплиці

За словами закарпатки, у садівництві та городництві є безліч несподіваних та корисних лайфхаків, які ефективно допомагають збільшувати врожай, зберегти здоров’я рослин та заощадити час і сили.

«Почну з того, що ґрунт постійно потрібно підживлювати, а овочі удобрювати, але для цього не обов’язково використовувати магазинну «хімію». Способів багато. Якщо у вас є кури, можна розщедритися на декілька яєць. Справа в тому, що вміст яйця, не тільки шкаралупа – багатий на азот та корисні мікроелементи. Спосіб простий: змішайте яйце з водою у пропорції 1 до 10 і полийте рослини. Це добре їх підживить і зміцнить. Також варто пам’ятати, що хорошим добривом може стати простий попіл, який чудово підходить для того, аби підживити помідори та перець. Аби удобрити їх, достатньо просто посипати попелом землю довкола стебла і трохи вкопати його у ґрунт», – переконує пані Марія.

Городниця охоче ділиться і секретами вирощування огірків.

«Передусім перед висадкою насіння огірків варто замочити в молоко з медом. У такому разі плоди будуть ніжними і приємними на смак. Крім того, нещодавно я дізналася про цікавий спосіб вирощування цих рослин «ялинкою». Спробувала і можу підтвердити ефективність! Якщо висаджувати огірки на грядці і не підв’язувати, вони сильно розростаються. Незручно залазити на них зверху і збирати, вони колючі, руки потім довго сверблять. Якщо саджати і підв’язувати рослини на довгих грядках, потрібно спорудити спеціальну конструкцію розумного розміру. Тож що я роблю? Готую лунки по колу, розпушую ґрунт, підживлюю компостом (1 відро) та золою (2 склянки). У центрі кола вкопую дерев’яний високий кілок, або можна взяти металеву трубу. В отвори по краях поміщаю насіння. Відстань між насінинами має бути досить великою, аби одна рослина не заглушила іншу. Накриваю ґрунтом, добре поливаю і чекаю, коли огірки проростуть. Після цього до кожного паростка ставлю по кілку. Кілки обв’язую мотузкою, аби рослини мали на що витися. Усі кілочки нагинаю і примотую до центрального стовпчика, що знаходиться у колі. Таким чином, паростки огірків поступово зростатимуть і нагадуватимуть зелену ялинку. Збирати їх зручно, а з дітьми чи онуками ще й весело», – запевняє вона.

Що ж стосується помідорів, то тут у закарпатки також свої особисті напрацювання.

«Пропоную кожному томату створити особистий парник! Плюсів у такого вирощування дуже багато і місце біля огорожі більше ніколи не буде порожнім! Спочатку для рослин роблю грядку за довжиною паркану. У інших вона може бути й меншою. Висаджую розсаджу таким чином, аби між рослинами було хоча б 40 сантиметрів вільного місця. Далі вбиваю кілки, аби згодом ними рослини потягнулися догори, підв’язую їх. Аби помідори не постраждали від холоду, як цієї весни, кожну стеблину покриваю парниковою плівкою, яку закріплюю вгорі. Потім її можна буде зняти. Утім це ще не все. У багатьох томати страждають від фітофторозу. На жаль, це – страшна хвороба, яка нещадно нищить врожай. Я борюся з нею за допомогою людських протигрибкових ліків. Кілька разів на сезон обробляю помідори «Трихополом», або його дешевим замінником «Метронідазолом». Розчиняю 20 таблеток у 10 літрах води і поливаю цим розчином рослини кожні 10 днів. Якщо так сталося, що після обприскування на наступний день задощило, обробку потрібно повторити. Цей спосіб допомагає безвідмовно!», – наголосила Марія Куцин.

Також вона дала закарпатцям ще кілька дієвих порад.

«Аби цибуля наросла великою, перед висаджуванням її бажано замочити на 3-4 години в солоній воді. Для цього я беру на 5 літрів води 100 грам солі. А от для кращого врожаю часнику, його потрібно висаджувати у землю, багату на торф, додаючи до ґрунту трохи піску. Я на метр квадратний площі насипаю відро торфу і половину відра піску. Поливаю розсаду не просто водою з крана, а роблю для неї «вітаміни». На 10 літрів гарячої води шинкую кілограм звичайнісінької зеленої трави й залишаю на добу настоятися. Чудово може підійти жалива. Потім проціджую і поливаю, використовуючи на метр квадратний грядок 3-4 літри такого розчину. Загалом порад може бути багато, головне, аби в господині чи ґазди було бажання працювати з рослинами, адже якщо не подобається займатися городництвом, то не варто й починати, бо врожаї все одно будуть низькими. Повірте, кожна жива істота, навіть квітка чи травинка, як би це дивно не звучало, але вона відчуває людське ставлення до себе і відповідає відповідно або низькою урожайністю, або щедрими дарами!», – запевняє закарпатка.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини