ko.net.ua

Ясінянська громада відроджує давні гуцульські традиції

Колись давно, за давніми традиціями гуцули у Великодні свята після святкової служби сходились на масове Великоднє гуляння, яке відбувалося за традицією на подвір’ї біля церкви.

Люди віталися традиційними вітаннями: «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес!». Під час Великоднього гуляння люди співали, танцювали, розважалися та організовували різні ігри. Проте в більшості сіл ці традиції вже давно забуті.

Однак, цього року, Ясінянська громада відродила давні гуцульські традиції. У Великодній вівторок, в селі Лазещина на території кафедрального храму на честь першоверховних апостолів Петра і Павла відбулися Великодні гаївки «Вербове колесо».

Захід був організований за підтримки Центру позашкільної освіти Ясінянської селищної ради та релігійної громади кафедрального храму на честь першоверховних апостолів Петра і Павла.

Учні Лазещинського ЗЗСО І-ІІІ ступенів допомогли присутнім поринути у данину та показали як колись наші предки святкували свято Воскресіння Христового.

Дякуємо організаторам заходу та талановитим учасникам Великодніх гаївок за чудове Великоднє дійство, а присутнім – за участь.

Українська народна творчість дуже багата і різноманітна, кожна місцевість має свої традиційні слова гаївок.

У непростий для нашої країни час, завданням для усіх вірнян є відродження забутих скарбів української християнської творчості передаючи їх нащадкам.

Бо кожен українець, від малого до великого, повинен пам’ятати та нагромаджувати безцінне надбання свого народу.

Про це інформує Ясінянська територіальна громада.