ko.net.ua

Топ-3 прості та оригінальні способи пофарбувати яйця на Великдень

Чимало господинь уже почало планувати меню на Великдень, який за григоріанським календарем відзначатимуть у неділю, 9 квітня, а за юліанським – на тиждень пізніше, тобто 16 квітня. Головні страви на святковому столі – це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за традиційним рецептом на дріжджовому тісті або ж зробити сирну без випічки, і великодні яйця – крашанки. Ми підібрали кілька варіантів, як їх можна оригінально прикрасити.

Пасхальні яйця у патріотичному стилі

Для створення патріотичної – жовто-блакитної – крашанки знадобляться натуральні барвники – куркума для жовтого кольору та червонокачанна капуста – для блакитного. Також для фіксації яєць під час фарбування буде потрібен скотч.

Для того, щоб отримати жовтий колір, потрібно розвести 2 ч. л. куркуми у невеликій кількості води. Чим більше використовуємо куркуми – тим більш насиченим та яскравим вийде колір.

В якості ємності для фарбування підійде невелика піала, неглибока чашка або склянка. Зверху на неї потрібно наклеїти шматок скотчу з отвором у центрі. Наливаємо барвник у ємність і фіксуємо яйце таким чином, щоб воно було опущене наполовину.

Час фарбування – 30 хвилин, після чого потрібно витягнути яйце та акуратно протерти серветкою, щоб жовтий колір не потрапив на ще не забарвлену частину.

Потім готуємо блакитний барвник. Для цього потрібно подрібнити капусту в блендері та посипати все це сіллю. Коли вона пустить сік – віджати його.

У цьому соку необхідно пофарбувати другу половину яйця за тим самим принципом, як це робили із жовтим. Тримати яйце в барвнику потрібно приблизно 30 хвилин.

Крашанки з листочками

Щоб прикрасити яйця візерунками листочків, знадобляться:

– барвник для яєць (найкраще – лушпиння цибулі);

– варені чи сирі яйця;

– капронові колготки;

– різноманітне листя та квіти (петрушка, кріп, кінза, листя будь-яких рослин у саду, городі, дворі, маленькі квіточки з дерев та кущів);

– ємність, в якій буде приготовлений розчин для фарбування;

– ложка.

Беремо яйце і прикладаємо до нього вибране листя або квітку. Якщо зелень обдати окропом, вона буде щільніше прилягати до яйця.

Потім беремо капронові колготки і ріжемо їх на шматочки – так, щоб вийшло щільно загорнути яйце і зав’язати з протилежного від листочка боку. Фіксуємо панчоху ниткою та обрізаємо зайве.

Варені яйця можна помістити в розчин із готовим барвником на 5-10 хвилин. Якщо ви використовуєте лушпиння цибулі, то яйця потрібно в ній проварити разом із листочком і панчохою.

Виймаємо, чекаємо, доки яйце охолоне. Підсушуємо забарвлене яйце кілька хвилин, знімаємо колготки та листя.

У самому кінці натираємо яйця олією – так колір буде більш насиченим, і яйця блищатимуть.

Мармурові яйця

Для того, щоб отримати незвичний мармуровий візерунок на яйцях, знадобляться лише два інгредієнти – лушпиння цибулі й зеленка, а також клапті марлі й нитки.

Подрібнюємо лушпиння цибулі. Потім сире яйце змочуємо у воді та посипаємо лушпинням.

Загортаємо яйце в марлю і зав’язуємо її ниткою. Робимо те саме з іншими.

Відправляємо яйця в каструлю, заливаємо холодною водою, додаємо ложку солі та зеленку. Кип’ятимо їх 12 хвилин після закипання води.