41003
12:30 26.012023

Закарпатка розповіла, як і для чого стала сурогатною мамою

Цікаве 4163

Сурогатне материнство досі в суспільстві сприймається неоднозначно. Але для когось це – рятівна соломинка: як для родин, які не можуть мати дітей, так і для тих, хто погоджується за певну плату дитину виносити. Жінка в даному випадку не є біологічною матір’ю малюка.

«Карпатський об’єктив» у даному випадку не намагався відшукати істину, не вдавася до етичного чи релігійного боку питання, а викладає історію жінки, яка погодилася поділитися з читачами власним досвідом.

Із двома дітьми опинилася посеред вулиці

Вона – з гірського села в Тячівському районі. Називати його не хоче, бо переконана, що там її ніхто не зрозуміє.

Скромна, просто одягнена у жовтий светрик та джинси, чорну куртку-пуховик та білі кросівки… молода жінка чекає у кав’ярні нашої зустрічі. Дуже пунктуальна… прийшла навіть скоріше. Просить не фотографувати її і змінити в матеріалі справжнє ім’я на псевдо Аріна. Зараз вона мешкає у Хусті.

«Мені 30 років. До послуг сурогатного материнства вдавалася двічі. Не від того, що немає чим зайнятись, а просто іншого виходу в мене не було, – починає вона свою розповідь. – У заміж я вийшла у 20 років. Чоловік був із нашого села. Пив, гуляв, мене бив. Не витримувала. І плакала, і просила вгамувати його батьків. Ніхто втручатися не хотів. Якось застукала його з коханокою у нашій хаті, поки гостювала у мами. Хотіла розлучитися, але йти мені було нікуди. Батьки сказали: «Вийшла заміж – терпи!» І так протерпіла я 4 роки. За цей нас народила двох доньок».

Аліна важко зітхає і поринає у роздуми. Утім через кілька секунд оговтується і продовжує оповідку.

«Батьки Андрія подарували нам на весілля хату. Вони – дуже заможні люди. Але будинок не на чоловікові, а на свекрусі. Тож я знала, що при розлученні не отримаю абсолютно нічого. Розійшлися ми після того, як він під час чергового запою побив мене так, що я два тижні відлежала у лікарні. Зібрала речі, забрала дітей і поїхала жити до подруги в Тячів. Мати сказала, щоб до неї не приходила. Свекруха ж телефонувала і погрожувала, щоб більше не приходила в її хату, мовляв, на аліменти хай не чекаю, якщо така безсовісна і посміла подати на розлучення та зганьбила її сина на все село. І справді, у суд чоловік не з’явився, а невдовзі виїхав у Чехію. Там він і зараз. Нас розлучили, та я залишилися ні з чим. Дітей віддала в садок, влаштувалася на роботу офіціанткою, почала винаймати житло. Але грошей було так мало, що ми ледве зводили кінці з кінцями. Аби ще трохи підзаробити, взялася вечорами прибирати ще два офіси. Та молодша донька часто хворіла і більшість коштів довелося витрачати на ліки. У мене був відчай! Якби було на кого залишити дітей, поїхала б на заробітки, та родина від мене відвернулася, а хто б із чужих людей взяв на себе таку відповідальність – доглядати за маленькими дівчатками?», – розповідає «Карпатському об’єктиву» закарпатка.

Молода жінка побивалася з відчаю, бо не знала, чим зайнятись, аби поставити доньок на ноги, тим більше, що роботи в області дуже мало, а добре оплачуваної – й поготів!

«Якось подруга прийшла до мене в гості і каже: «Слухай, тобі немає чого втрачати. Дивись, у мене є ідея!» і показала в Інтернеті оголошення про те, що одна з українських клінік шукає жінок для сурогатного материнства. Я аж розсердилась, сказала їй, що то гріх, так не можна і то нечесні гроші. Та вона запевнила, що дітям треба їсти і я, як мати, вдома більшого заробітку все одно не знайду. Я подумала-подумала і зрозуміла, що правда у її словах таки є!», – зізнається жінка.

Одна родина була з Британії, інша – з Китаю

Аліна каже, що офіційно за послугу сурогатного материнства платять приблизно 12 тисяч доларів, але на практиці можна заробити набагато більше.

«Із першою парою я «лоханулася». Замовником була клініка і більшу частину грошей вона забрала собі. Я мала виключно гонорар. Замовниками була пара з Китаю. Для цього з дітьми на всю вагітність я переїхала до Києва. Мені оплачували проживання, харчування, усі медичні процедури, купували дещо моїм дівчатам. Із китайцями я взагалі не бачилася. Народила дівчинку, мені оплатили послугу, дитину забрали і… до побачення. Їхала додому з важким відчуттям на душі. Було важко покидати створіння, яке жило в мені цілих 9 місяців… Це – психологічно. У фізичному плані труднощів не виникло зовсім. Усе пройшло дуже добре, пологи були вже третіми і легкими», – зізнається жінка.

Після цього Аліна купила квартиру у Хусті і змінила адресу назавжди.

«Вдома ніхто не знає, як я заробила гроші. У селі про мене говорять дуже страшні речі. Приписують жахливі вчинки, які я б собі навіть у думках не дозволила робити. Дехто вважає, що я повія. Дехто – що маю багатого коханця. Усіх цікавить, як я змогла придбати сама житло. Правду не знають навіть мої батьки! Вони б мене ніколи не зрозуміли!», – наголошує вона.

Вперше Аліна стала сурогатною мамою у 25 років. Вдруге – у 28.

«Другий мій досвід був більш осмисленим і вдалим. Я планувала це зробити ще раз, щоб забезпечити безбідне життя дітям, відкрити власну справу, яка може мені приносити стабільний прибуток. На той час я вже мала непогану роботу, але розуміла, що поки працюватиму на когось іншого, завжди у грошах матиму потребу. Тому пару собі вирішила обрати самостійно. Перебуваючи під наглядом клініки у Києві, я дізналася багато нового про сурогатне материнство, перезнайомилася з деякими жінками, які також через особисті проблеми змушені були наважитися на такий же крок, як і я. Дехто робив це навіть третє. Хтось після першого разу впадав у депресію і більше не хотів. Тож я знайшла чати, де подібні питання обговорювалися «мамочками», де ми постійно одна з одною ділилися думками, особистими враженнями, інформацією, досвідом. Одним словом, більше року лише шукала родину, для якої планувала народити. Я ж не інкубатор, аби виснажувати організм постійно, тому хотілося це зробити не за копійки», – переконує Аліна.

Врешті-решт закарпатка познайомилася з парою із Великої Британії.

«Це – дуже порядне подружжя. Обоє немолоді, їм по 43 роки. Дітей мати не могли, їм порадили шукати сурогатну матір в Україні. Ми багато спілкувалися ще перед безпосереднім знайомством. Я досить непогано володію англійською, для цього навіть у Хусті наймала собі репетитора, але ми могли порозумітися з тими людьми не просто як ділові партнери, а як люди, близькі друзі. Я практично настіж відкрила їм душу, розповіла все про особисте життя, роки страждань у шлюбі. Вони ж мені, у свою чергу, про своє. Джанет стала моєю найближчою подругою. Ми спілкуємося навіть зараз! Вона для мене стала ближчою ніж рідна мати чи сестра», – зізнається Аліна.

На період нової вагітності жінка з доньками також поїхала до столиці.

«Джанет була зі мною увесь цей час. Вона навіть звільнилася з роботи, аби нічого не пропустити. Боб прилітав ненадовго 2 рази. Він – просто ідеальний сім’янин. Такий турботливий і люблячий! У цій парі така гармонія, що за ними приємно спостерігати, – розповідає жінка. – Отже, я завагітніла… Виношувала двійню. Джанет дуже боялася, щоб щось не пішло не так. Вона просто порох із мене здувала. Харчувалася я за спеціальною схемою. Британка щоразу прораховувала всі вітаміни, мікроелементи, білки, жири, вуглеводи. Але їжа була смачною, тож я охоче все із особливим задоволенням поїдала. Приймала також вітаміни і біодобавки. Момент народження був важким. У мене почалися передчасні пологи на 7 місяці. Джанет дуже боялася, що з дітьми щось може трапитись і мені зробили кесарів розтин. Хлопчик та дівчинка народилися дуже крихітними, по 900 з гаком грамів. У лікарні ми були довго, але дітки добре розвивалися і проблем із їхнім здоров’ям не було. За цю двійню і за всі мої старання британська родина подвоїла мій обумовлений раніше гонорар. Вони виявилися справді дуже щедрими, адже страшенно мріяли про діточок».

Зараз Джулії та Тому вже 2 рочки. Закарпатка є їхньою хрещеною мамою.

«Дітей похрестили ще в пологовому. Я стала хрещеною, а один лікар – хрещеним. Джанет мені постійно надсилає їхні фото та відео з малюками, кличе в гості. Якщо все буде добре, невдовзі із донечками виберемося і полетимо. Нам усе Боб хоче оплатити… Ці дітки мені дійсно є дуже рідними! Вони ж – мої! І добре, що їхні батьки дають мені можливість крихіток бачити», – каже Аліна і на її обличчі сяє щира посмішка.

Прощаємося. Жінка обіцяє, що якщо поїде у Велику Британію, розповість більше про діточок…

І ще додає, що про свій вибір не шкодує, утім більше наважуватися на сурогатне материнство не хоче.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини