ko.net.ua

Музей Перечина поповнився новими експонатами – фрагментами уламків «шахідів»

Краєзнавчий музей Перечина поповнився новими експонатами – фрагментами уламків «шахідів», якими росія атакує Україну. Про це кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповіла працівниця закладу Марія Крамаренко.

– У нас діє виставка, присвячена українсько-російській війні. Поповнюємо її у міру надходжень нових речей, які стають експонатами. З передової до музею привезли фрагменти дрона-камікадзе Shahed-136. Такий тип БПЛА, як цей безпілотник ще називають «боєприпас, що баражує». Тобто він прилітає у вказану точку, а потім там вибухає. Як відомо, росія отримала від Ірану сотні безпілотників. Вона маркує їх як «ГераньМ214» – для маскування.

Сили оборони України більшу частину знищують їх на нашій території.

У нас його називають мопедом. Він має гучний двигун, летить на низькій висоті, тому його політ чути за кілометри. В основі його конструкції звичайний бензиновий двигун, як у мопеда. Наша виставка поповнилась двома циліндрами, всього їх має бути чотири. А це стартер, бензиновий фільтр, а також хвіст з написом «Герань», – показує фрагменти.

Батько Марії став свідком прильоту ворожого безпілотника.

– Тієї ночі група «шахідів» атакувала мій рідний Миколаїв, – з сумом каже жінка. – Мій батько йшов додому (затримався в гаражі) і побачив, як він врізався в будівлю критичної інфраструктури, внаслідок чого сталася пожежа. Викликав «надзвичайників», які швидко приїхали на місце події і ліквідували пожежу.

Також виставка поповнилася сухими пайками, якими харчуються наші захисники. Марія порівняла сухпайки ЗСУ і російської армії.

– Сухпайок для рашистів на один день складений до однієї коробки – розберись що коли їсти. Він бідний і мізерний. А для наших воїнів сухий пайок на день у трьох пакетах: на сніданок, обід, вечерю. Вони ситні і калорійні. Там є м’ясні консерви, мед, галети, пакети чаю, цукор, – розказує і показує раціон українського військового.

Виставку відвідують жителі громади, гості міста, школярі навчальних закладів Перечинської територіальної громади.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора