ko.net.ua

«На Самайн»: в Ужгороді відбувся благодійний середньовічний ярмарок

Лицарські бої, фаєр-шоу, крафтові вироби та різноманітні гастрономічні локації: обласний центр Закарпаття поринув в атмосферу Середньовіччя.

У неділю, 6 листопада, в Боздоському парку арт-агро проєкт «Zelo» за підтримки міжнародного фестивалю середньовічної культури «Срібний татош» організував середньовічний ярмарок «На Самайн» (або День усіх святих).

Мета ярмарку – благодійна, збір коштів на підтримку ЗСУ.

Ужгородці та гості міста мали нагоду насолодитися улюбленими стравами на вогні, поласувати закарпатським вином, сиром, медом, солодощами, придбати вироби місцевих умільців.

Діти були в захваті від різноманітних майстер-класів. До прикладу, художниця Юлія Єгорова-Рогова проводила відкриті уроки з гончарства, для дорослих та дітей.

– Такі заходи піднімають дух, а ще є відчуття справжнього середньовічного свята, – ділиться думками художниця. – Ліпимо сьогодні все, що діти хочуть. Хтось хоче горнятко, хтось блюдце. Дорослі також можуть спробувати. Взагалі сам процес досить тривалий і потребує багато уваги. Поряд є коваль, тож біля вогню будемо сушити свої вироби.

Окрім гончарства, всі бажаючі мали можливість спробувати себе також в ковальстві.

– Ковальство – родом із сивої давнини. Мріємо, щоб це древнє ремесло жило віками, щоб його не витіснили нові технології. Тож нині всім бажаючим показуємо і даємо спробувати, як це працювати з металом. Важливо, щоб і дорослі, і малі, бачили, що ковальство – не тільки рутинна робота, а справжня творчість, – розповів коваль Іван.

Відвідувачі фестивалю мали можливість поринути в середньовічну атмосферу. Челядь із саморобними списами та лицарі з мечами й луками пройшлися під бій барабанів ярмарком. А потім, почалося найцікавіше – лицарські поєдинки. Переміг у них Дмитро, учасник клубу «Срібний татош». Варто зазначити, що це єдиний клуб історичної реконструкції на Закарпатті.

– Перемогти у поєдинку було не складно, оскільки я займаюся спортом, а також я професійний військовий, – розповідає Дмитро. – Лицарські обладунки я замовляв собі самостійно. Коштували вони немало. Але це було того варте.

Загалом ідея ярмарку дуже цікава, кажуть ужгородці. А якщо врахувати, що у нього благодійна мета, то взагалі супер. Якщо з роками відточити його організацію, більше попрацювати над костюмами, вигадати розважальну програму для відвідувачів, а також запропонувати гостям дійсно середньовічну кухню, такий ярмарок може стати топовим на Закарпатті.

Христина БІКЛЯН