39929
15:42 2.092022

На Рахівщині розпочався сезон збирання білого гриба – короля грибів Карпат

Цікаве 4958

Осінь цього року прийшла за графіком. В перший же день дуже похолодало, а вже сьогодні почався дощ, затягнулися хмари, а гори сховалися у тумані. Така погода якраз і сприяє появі грибів. Тож місцеві жителі зарухалися на “полювання”. Як правило дощ змочує ґрунт, вода просочується, стимулюючи міцелій до інтенсивного росту. Тож за декілька днів грибів почне рости ще більше.

Збирання грибів на Рахівщині отримало назву “тихе полювання недарма”. Бо якщо йдеш лісом сам або з товаришем і довкола не чути людського гамору, то, найімовірніше, додому повернешся з повним кошиком. Прокидаються вже о п’ятій ранку та йдуть до лісу аби хоч щось знайти.

Пан Михайло розповідає: «Гриби є, але щоб їх знайти поки що треба підійматися дуже вверх у гори. Понизові ще не “верглися” – не ростуть. Тож перед тим щоб їх знайти треба добре попотіти, щоб дійти до верха, і почати збирати. А повірте як це не легко. На другий день ніг не відчуваю. Але зранку встаю і вирушаю по гриби, щоб продати та мати гроші».

Ніколи раніше білі гриби не коштували так дешево, як тепер. Білі приймають на точках приймачів ягід та грибів від 60 до 70 гривень, лише у деяких випадках можна здати на ресторани по 50 — таке могло хіба приснитися, адже торік їх приймали по 120. У Рахові на площі місцеві жителі продають гриби по 150 за кілограм.

Продавчиня Ганна пояснює: «Раніше гриби дуже купували, бо було багато туристів, а зараз кожен місцевий житель намагається сам сходити, та вполювати гриб».

Не зважаючи на малу ціну, місцеві господині вправно маринують та сушать гриби. Бо взимку також продають, та мають до столу смачну карпатську царську страву. Що зараз не кожен може собі дозволити.

Білий гриб ще й дуже корисний, до складу білих грибів входить лецитин, який перешкоджає відкладанню холестерину на стінках судин. Тому варто вживати його при атеросклерозі і анемії. Завдяки амінокислотам вживання білого гриба в їжу підтримує процеси відновлення клітин і це особливо корисно для очей, нирок, печінки та кісткового мозку.

Тож гайда у ліс по гриби, збирайте в задоволення, та їжте на здоров’я!

Олена БОДНАР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах