ko.net.ua

На Рахівщині щедро вродила дика лісова малина

Не зважаючи на жахливу спеку та відсутність дощу, цього року на Рахівщині, гарно вродила дика малина. Без сумніву, на Рахівщині однією з найцінніших ягід вважається Яфина, але добрі господині не забувають і про смачну малину. Дику малину люблять і дорослі, і діти. Плоди використовуються в багатьох кулінарних блюдах як в натуральному, так і в обробленому станах. Лісова малина, що виростає в лісових масивах, володіє відмінним смаком і містить масу корисних речовин. Її вживають в їжу, застосовують у лікувальних цілях і використовують в індустрії краси. А аромат дикої малини не зрівняється ні з чим.

На Рахівщині сходити у малини, це так званий невеличкий відпочинок. Збираються рідні, друзі, подруги. Як кажуть проводять гарно час, але із користю.

Дикоросла малина настільки смачна і корисна, що її рекомендується вживати цілий рік. Для цього плоди необхідно правильно заготовлювати на зиму. А щоб заготовити, головне не лінуватись зібратися та йти по малину.

– Раненько встали, сонечко лише починає вставати, а ми вже в малинах. – розповідають дві подруги з Рахівщині.

Цього року вражай на малину гарний, тож не зібрати корисну ягоду яка лікує простудні хвороби, та укріпляє імунітет, просто гріх.

Кожна господарка має свої рецепти. Та в якому би стані малину консервували чи морозили, вона не втрачає свої властивості. Малина широко використовується в рецептах народної медицини.

Я з малини лише варю компот, – розповідає Олена. Рецепт дуже простий,і моя сім’я дуже люблять, цей напій дуже освіжаючий, може зберігатися кілька років. Не зважаючи на деяку втрату корисних речовин в процесі приготування, компот має чималу частку вітамінів і мікроелементів.

Отже, я роблю так, 1 кг ягід заливаю 3 літрами окропу, додаю 450 г цукру-піску. Доводжу суміш до кипіння, і варю її протягом 15 хвилин. Розливаю гарячий компот по стерильним банкам і негайно закручую.

А от пані Віра розповідає, що малину вона заморожує, перетирає з цукром, а також варить варення.

Віра поділилася також з нами рецептами.

Отже, заморожую так, свіжі ягоди промиваю водою, висушую на рушнику, упаковую в пластикові пакети для заморозки і кладу в морозильник. Заморожені малини взимку використовую у випічку. Продукт може довго зберігатися, зберігаючи всі свої поживні і лікувальні властивості.

Також роблю свіжу з цукром, такий спосіб прекрасно зберігає всі корисні властивості малини. Навіть краще ніж заморожені.

Отже, 1 кг цукру-піску і стільки ж свіжих ягід необхідно довести до однорідного стану, використовуючи міксер. Зберігати блюдо потрібно в закритій тарі, в холодильнику.

Варення, ну як же без нього, це ж знайома з дитинства страва відома кожній людині. Таке блюдо можна зберігати не один рік, а робиться воно дуже легко.

Рецепт дуже простий, потрібно взяти 1 кг свіжої лісової малини, 1 лимон і 1 кг цукру. Змішати всі перераховані компоненти, проварити протягом 2 годин, періодично помішуючи. Потім розлити продукт по стерильним скляним банкам і герметично закрити, і “воаля” готово.

Лісова малина — це корисна рослина, яке можна широко використовувати. Воно може подарувати вам свято смаку, полегшити перебіг простуди і зробити вас привабливіше.

Але на жаль і у малини є протипоказання, слід мати на увазі, що:

Важливо! Пурини в складі ягід можуть спровокувати напад подагри і негативно вплинути на нирки.

Олена БОДНАР